Skoči do osrednje vsebine

Samopodoba, čustva in psihične stiske

V obdobju odraščanja so misli in čustva večkrat razburkana in na robu vrelišča, reakcije pa lahko (pre)nagle. A ta nevihta običajno hitro mine. Včasih pa te stiska zgrabi močneje in traja, zaradi česar slabo spiš, si brez volje, najedata te tesnoba in žalost, sprašuješ se, kaj se dogaja s tabo,... Kljub temu, da je včasih zelo hudo, se stiske sčasoma poležejo in razrešijo. Prav tako sta ti vedno na voljo podpora in pomoč, kadar stiske sam ne zmoreš ali ne veš kako obvladati.

Članki

 • beach g420e11e55 1280

  Jeza je kot valovanje v morju - pride in gre

  Tvoja jeza naj bo kot valovanje v morju – naj pride in gre. Ne prilasti si je in ne dovoli ji, da te poseduje.

 • 179676974 l

  Uvod v rubriko o jezi

  Če imaš težave z jezo in je obvladovanje jeze zate izziv, ti bodo ta priporočila lahko pomagala bolje razumeti jezo in jo lažje upravljati.

 • Kuhanje jeze

  Jezo izrazi na asertiven način

  Eksplozivno in agresivno izražanje jeze je kot pokrovka lonca, ki jo odnese v zrak.

 • 163940334 l

  Kaj je za začetek dobro vedeti o jezi?

  Jezo je treba spoznati in sprejeti kot sicer neprijetno in težavno, a človeško, običajno in tudi koristno čustvo.

 • chef g1cc3fda13 12801

  Postani "mojsteršef" ali "mojsteršefinja" jeze

  Tako kot kuhanje, je tudi obvladovanje jeze spretnost, ki se je naučimo in se v njej lahko mojstrimo vse življenje. Postanemo lahko izkušeni mojsteršefi in mojsteršefinje jeze!

 • 177362355 l

  Najprej se lahko umiriš

  Jeza te spodbuja, da pozornost usmerjaš navzven, a prvi korak za obvladovanje jeze je, da svojo pozornost usmeriš navznoter.

 • not ludo g92b27e34b 1280

  Jezo lahko obvladaš

  »Vsakdo se lahko razjezi – to je preprosto. Toda razjeziti se na pravo osebo, s pravo mero, ob pravem času, s pravim razlogom in na pravi način – to pa ni preprosto.«

 • KER 4

  Kako naša jeza sploh nastane?

  Nastanek jeze bomo ponazorili z modelom krožne emocionalne reakcije. Ta pokaže, kako pride do jeze in kaj v krogu odzivanja sledi. Gre za sklop misli, občutij in vedenja.

 • 128606439 l v2

  Vsak se razjezi sam

  Če bi dogodki v nas jezo sprožali samodejno, bi se v istih situacijah razjezili vsi. A vemo, da se na enako dogajanje nekdo odzove z jezo, drugi z nekim drugim čustvom, tretji pa ostane povsem ravnodušen.