Skoči do osrednje vsebine

Jeza je kot valovanje v morju - pride in gre

Avtor: dr. Mitja Muršič, univ. dipl. socialni pedagog; Miran Babič, univ. dipl. psiholog; Heliodor Cvetko, univ. dipl. psiholog, Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor

Trajanje jeze

Nekateri imajo težavo, da še dolgo ostajajo jezni, kljub temu, da jeza ni več potrebna. Vedno znova ognjevito razmišljajo o situaciji in svojo jezo vzdržujejo. Na nek način se zataknejo in ne morejo iti naprej. Tvoja jeza naj bo kot valovanje v morju – naj pride in gre. Ne prilasti si je in ne dovoli ji, da te poseduje.

Upravičena in neupravičena jeza 

Jeza je lahko ustrezna, če:

  • nekdo res neupravičeno ogroža tvojo vrednoto;
  • moč in trajanje tvoje jeze ustrezata stopnji ogrožanja;
  • je tvoja jeza usmerjena na vedenje osebe, ki je odgovorna za svoje ravnanje (ga tudi razume in ga je zmožna spremeniti).

Jeza je neustrezna, če:

  • s svojimi čutili napačno zaznaš situacijo;
  • situaciji pripišeš napačen pomen;
  • pretiravaš glede pomembnosti svoje ogrožene vrednote;
  • jezo usmeriš na osebo, ki ni oz. ne more biti odgovorna za svoje ravnanje.

Težave rešuj sproti

»Vsebina lonca« so pretekli nerazrešeni neprijetni dogodki tistega dneva, ali pa so nakopičeni že od prej. Če problemov in konfliktov ne rešuješ, se nalagajo in polnijo tvoj »lonec«, ki lahko zato prej »eksplodira«.

Jeza je lahko tudi posledica nesporazuma, ki ga je treba pravočasno razjasniti. Poskusi z drugimi pravočasno razrešiti, kar je potrebno razrešiti. Preveri, če se je drugi zavedal, kako je njegovo vedenje vplivalo nate in če je to res hotel. Preveri, ali pravilno razumeš njegovo ravnanje in razloge zanj. Sproti izražaj svoja neprijetna čustva, ali se o problematični vsebini, glede katere se vznemirjaš, pogovori z nekom, ki mu zaupaš.

Opažaš, da se tudi tebi problemi kopičijo, njihovo reševanje odlagaš, ne veš, kaj bi storil in se ob tem slabo počutiš? Spoznaj hiter model reševanja problemov, ki vsebuje naslednjih 6 korakov.

Pokušaj tudi nasploh zmanjševati stres v svojem vsakdanu in se udejstvuj v prijetnih, nestresnih dejavnostih. Pomembna je tudi redna telesna dejavnost ter druge oblike sproščanja in razbremenjevanja, da se napetost v tebi ne nabira. Ena od dokazano učinkovitih tehnik sproščanja je postopno mišično sproščanje. Želiš poskusiti? Prisluhni in sledi navodilom.

Nadaljuj na naslednji članek: Jezo izrazi na asertiven način