Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Prepis na drugo srednjo šolo

Tema: Moj poklic, moja prihodnost

 • Me

  Medvedek99

  Medvedek99

  Objavljeno: 04 feb. 2022 06:50

  Živjo, mene zanima če se mi "splača" prepisati iz gimnazije na (npr. predšolsko) kajti sta na gimnaziji dva predmeta ki mi delata veliko težav in zaradi tega izgubim veliko točk za na fakulteto (psihologijo, sociologijo, logopedijo...) ker pa je na teh fakultetah veliko točk od 90 naprej. Sem morda razmišljala da bi naredila najprej predšolsko srednjo šolo in potem šla na splošno ali poklicno maturo. Vendar sedaj ne vem ali se mi "splača"prepisati ali ne. Ter zanima me na katero fakulteto greš lahko po končani predšolski srednji šoli?

 • Uredništvo

  Nives Laul

  Objavljeno: 04 feb. 2022 06:51

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena.

  Strokovni program in gimnazija se pomembno razlikujeta tudi v tem, kako se zaključita. Strokovni programi se zaključijo s poklicno maturo, gimnazija s splošno maturo. Splošna matura omogoča vpis na katerikoli študijski program, visokošolski strokovni ali univerzitetni ali enoviti magistrski, poklicna matura pa le na visokošolske študijske programe, z dodatnim predmetom na splošni maturi pa tudi na nekatere univerzitetne (tabelo s programi, ki omogočajo vpis z dodatnim predmetom, najdeš tukaj: dc3cfbf0-e82c-4722-aa04-29bd09d9ae3c(gov.si)).

  Študiji, ki jih naštevaš, so vsi po vrsti univerzitetni študiji, od tega psihologija in logopedija omogočata vpis le s splošno maturo in imata, kot si dejala, tudi zelo visoke omejitve. Na študij sociologije lahko na Filozofski fakulteti prideš tudi s poklicno maturo in dodatnim predmetom, medtem ko na študij sociologije na Fakulteti za družbene vede ne moreš brez splošne mature.

  Če dijak ugotovi, da bi po končani srednji strokovni šoli vendarle želel na študij, ki zahteva za vpis splošno maturo, se lahko odloči za opravljanje maturitetnega tečaja. To pomeni dodatno leto srednje šole, kjer obiskuje pouk petih predmetov, iz katerih spomladi opravlja splošno maturo. Ta pot se na prvi pogled morda zdi lažja kot opravljanje cele gimnazije, a dejstvo je, da je potrebno v enem letu osvojiti ogromno snovi in zahteva torej veliko motivacije, da dijak vztraja do konca.

  Vsekakor se je pred kakršnim koli prepisom potrebno temeljito pogovoriti s šolsko svetovalno delavko in pretehtati vse vidike.

  Želim ti dobro odločitev in te lepo pozdravljam.


  Nives Laul, univ. dipl. psihologinja

 • An

  Anonymous

  Anonymous

  Objavljeno: 10 maj 2022 20:58

  Pozdravljeni. Končujem prvi letnik srednje računalniške šole in me zanima kako bi se prepisal na gimnazijo. V osnovni šoli sem bil vsa leta odličen, tudi letos bom, ampak se mi šola zdi prelahka in ne predstavlja nekega izziva.

 • Uredništvo

  Barbara Plazar

  Objavljeno: 11 maj 2022 08:35

  Odgovor svetovalke:

  Lep pozdrav, 

  kot je napisala že svetovalka pred mano, se je pred prepisom na drugo šolo pametno posvetovati s svetovalno službo. Tam ti bodo tudi bolj natančno opisali, kakšen je postopek prepisa. 

  Na drugo šolo, v tvojem primeru gimnazijo, se lahko prepišeš, če ima šola prosta mesta in seveda če izpolnjuješ pogoje za vpis. Glede tega se boš mogel pozanimati na šoli, ki te zanima.

  Vse dobro, 

  Barbara Plazar, mag. prof. pedagogike

 • ba

  barb9

  barb9

  Objavljeno: 18 maj 2022 23:12

  Pozdravljeni ,

   

  Obiskujem prvi letnik srednje zdravstvene šole in mi matematika nikakor ne gre in bom imela popravni izpit, težavo imam še z enim strokovnim predmetom, kjer je zelo veliko teorije, ki se jo moram učiti na pamet.

  Odločila sem se , da bi rada poiskala šolo s programi,  ki mi bolj ustreza in bi se rada prepisala. 

  Prosim za nasvet , kam naj se obrnem , ker bi se vpisala na drugo srednjo šolo ponovno v prvi letnik.

  Se moram najprej izpisati na zdravstveni in oddati prošnjo za vpis  na drugi šoli? Zamudila sem redno vpsi za prvi rok prijav, kako se prijavim sedaj?

   

  Hvala in lep pozdrav,  Lara B.

 • Uredništvo

  Barbara Plazar

  Objavljeno: 19 maj 2022 08:42

  Odgovor svetovalke:

  Zdravo, 

  tudi tebe pozivam, da se obrneš na svetovalno službo na tvoji šoli, kjer se lahko pogovoriš o svojih pomislekih. Prav tako ti bodo tam pomagali pri prepisu.  

  Pred prepisom se seveda moraš odločiti na katero šolo želiš. Napiši si seznam smeri in programov, ki te zanimajo in kaj bi želela početi v življenju. Vse šole imajo predmetnik zapisan tudi na svojih spletnih straneh, zato kar začni raziskovati. Ker si zamudila prvi rok za vpis, se boš morala vpisati v naslednjem roku, kar pa pomeni, da ti bo ostala manjša izbira šol (tista, ki bodo imela še prosta mesta).

  Vsekakor pa bi te še spomnila oz. opozorila, da bo matematika  prisotna na vsaki šoli, zato premisli o tem, če bi si morda poiskala kakšno pomoč v obliki inštrukcij, če imaš res tako hude težave. 

  Želim ti vse dobro. 

  Barbara Plazar, mag. prof. pedagogike

 • Če

  Čebelicamaja22

  Čebelicamaja22

  Objavljeno: 05 jun. 2022 12:56

  Hej imam eno vprašanje! 

  sem dijakinja na ekonomski šoli in bi se rada prepisala na frizersko šolo. Je pa zdaj tako da je konec šolskega leta in imam 3popravce če se odločim da ne grem na popravca grem ponovno v prvi letnik ampak me zanima če se mi res potem ocene ki sem jih imela v prejšnji šoli prepišejo v drugo al začnem od začetka?! Hvalaa :)

 • Uredništvo

  Mojca Lapi

  Objavljeno: 07 jun. 2022 19:29

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  Sicer ni pravilo, da se ocene upoštevajo, lahko pa se pozanimaš na novi šoli, če je možno, da ti vpišejo ocene.

  Veliko uspeha ti želim in upam, da ti bo na novi šoli šlo lažje, če se odločiš za prepis.

  Mojca Lapi, mag. prof. pedagogike

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje