Skoči do osrednje vsebine

Pravila uporabe spletne svetovalnice

V spletni svetovalnici www.tosemjaz.net lahko vprašaš za nasvet zdravnike, psihologe, pedagoge, socialne delavce in druge strokovnjake.

Nekaj temeljnih pravil:

1. Posvetovanje s strokovnjaki je anonimno in brezplačno.

2. Tvoje vprašanje ali sporočilo v spletni svetovalnici ne bo vidno takoj, ampak bo objavljeno s krajšim časovnim zamikom. Vsako vprašanje prispe najprej v uredništvo, kjer ga objavimo in odpošljemo svetovalcu, da pripravi odgovor.

3. Vprašanje oziroma tvoje sporočilo zapiši jasno. Problem/težavo/situacijo opiši konkretno. Svetovalec ti bo lahko odgovoril le na podlagi tega, kar boš opisal. Če z odgovorom strokovnjaka nisi zadovoljen, napiši podvprašanje.

4. Odgovor strokovnjaka bo zate zagotovo objavljen v nekaj dneh. Zato počakaj.

5. Reševanje težav zahteva tvojo aktivno udeležbo, pri tem pa ti bo svetovalec v podporo in pomoč.

6. V svojih vprašanjih ali kakršnih koli drugih sporočilih v spletni skupnosti #tosemjaz bodi odgovoren in pošten. V komunikaciji bodi dobronameren,  strpen in spoštljiv. Vsakdo ima pravico do lastnega mnenja.

8. Kadar se ti postaviš v čevlje svetovalca in skušaš svetovati svojim vrstnikom, se potrudi po svojih najboljših močeh. Vrstnikom si lahko v oporo in pomoč.

9. Izražaj se jasno in v jeziku, ki bo svetovalcem razumljiv.

10. Spletno svetovanje ne more nadomestiti svetovanja v živo ali obiska pri strokovnjaku. Če imaš občutek, da je zate stiska prehuda, poišči strokovno pomoč. Preglej vire pomoči in se odloči.