Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Razmišljam o izpisu ter ponovnem vpisu na drugo šolo

Tema: Moj poklic, moja prihodnost

 • er

  erikpppp

  erikpppp

  Objavljeno: 07 dec. 2023 11:21

   Dober dan,

  vpisan sem na srednjo teniško šolo 1. letnik in sem ugotovil, da ni zame. Razmišljam o izpisu ter ponovnem vpisu na drugo šolo naslednje šolsko leto, vendar ne vem, kam bi šel. Zanima me, če mi lahko kako svetujete, kam naj se obrnem glede izbire nove šole, ter kako bi lahko izkoristil prosti čas do vpisa v novo šolo, da bi ugotovil, na katero šolo bi šel.

  Hvala za nasvet,

        erikpppp

 • Uredništvo

  Mojca Lapi

  Objavljeno: 19 dec. 2023 08:49

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljen,

  Če bi se rad prepisal na drugo šolo, lahko to narediš že zdaj med šolskim letom, če je na izbrani šoli prosto mesto v oddelku in če se lahko dogovoriš za opravljanje zamujenih obveznosti. To bi se ti seveda izplačalo, če bi vedel, kam si želiš, saj potem ne bi izgubil leta.

  Glede vprašanja, katero šolanje bi bilo zate, ti svetujem, da se obrneš na šolsko svetovalno delavko. Pojdi do nje in ji povej svojo dilemo glede trenutnega programa ter se pogovorita glede možnosti in predvsem zanimanj, ki jih imaš. Sam si lahko pomagaš s spletnim portalom dijaski.net, kjer lahko pod rubriko »srednje šole« in potem »iskanje srednješolskih programov« najdeš nabor srednjih šol in zraven še opise programov. Lahko pa si nekoliko bolj drzen in si ogledaš študijske programe namesto srednje šole. Slednje najdeš na istem portalu pod rubriko »študij« in potem »iskalnik študijskih programov«. Če se ti zdi kak program oziroma opis programa in dela zanimiv, si poglej pogoje za vpis in se nato morda na podlagi tega odloči za srednjo šolo. 

  V kolikor se boš prepisal z novim šolskim letom, ti svetujem, da to leto ostaneš vpisan na trenutno šolo, da obdržiš status dijaka in si lahko morda na študentskem servisu poiščeš študentsko delo in si prislužiš nekaj denarja. 

  Upam, da boš čim bolje izkoristil čas in da boš našel šolo, ki te bo navdihnila in motivirala.

  Mojca Lapi, mag. prof. pedagogike

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje