Skoči do osrednje vsebine

Moje telo in zdravje

Naše telo je čudovito usklajen mehanizem, ki nam omogoča, da se gibamo, čutimo, mislimo, ljubimo in ustvarjamo. Ko odraščaš, se tvoje telo močno spreminja. Lahko te razveseljuje ali spravlja v slabo voljo, dvome in strahove, kot na primer "je velikost prava", "je teža prevelika", "kaj in koliko jesti", "je to, kar se mi dogaja, bolezen", "zakaj mozolji ravno na mojem obrazu"… Beri naprej, najdeš lahko veliko zanimivega.

Članki

 • Zaljubljeni možgani

  Ko ne moreš zaspati, nimaš apetita, srce ti hitro bije in tvoje roke so čisto prepotene. Vse, o čemer lahko razmišljaš, je oseba, ki ti je všeč. Včasih celo razmišljati ne moreš jasno. Te zanima kaj se pravzaprav zgodi v možganih, ko se zaljubimo?

 • TikTok možgani

  Se tudi tebi večkrat zgodi, da si želel/a na TikToku pogledati samo en video, nato pa se zaveš, da je od takrat minilo že precej časa? Če se ti to sliši znano – beri naprej; nisi edini, nisi edina.

 • Osredotočeni šolski možgani

  Se ti je že kdaj zgodilo, da si se doma poskušal_a učiti in si opazil_a, da sploh ne veš, kaj si ravnokar prebral_a, ker so tvoje misli odtavale drugam?

 • Kako podpreti zdravje možganov

  Ko so možgani zdravi, smo uspešni pri učenju in ostalih aktivnostih, vzpostavljamo in imamo dobre odnose ter se dobro počutimo.
  Te zanima kako lahko dobro skrbiš za svoje možgane? Preberi v članku.

 • Kako delujejo pravi možgani in kako umetni?

  Ali veš, da je v možganih človeka približno 100 bilijonov nevronskih sinaps. To je več, kot je število zvezd v naši galaksiji! Preberi več o delovanju pravih in umetnih možganov.

 • Ena sama nadloga. Ali je kaj dobrega v puberteti?

  Včasih imam občutek, da je puberteta ena sama nadloga. Od mozoljev do menstruacije, pa še cel kup reči, ki naj bi jih počela samo zato, ker sem že skoraj odrasla. Ali je kaj dobrega v puberteti?

 • Zakaj je taka drama okoli pubertete

  Zakaj je taka drama okoli pubertete? Če bi se odrasli več ukvarjali sami sabo in manj z nami, bi nam vsem bilo lažje!

 • »Grozno, ja. Ali je v puberteti … ali kaj?!«

  Zdi se mi, da je puberteta in biti najstnik nekaj podobnega kot zmerljivka. Ko se pdrasli pogovarjajo, in se kdo ne vede tako, kot bi si oni želeli, rečejo: »Grozno, ja. Ali je v puberteti ali kaj?!« Kaj si mislite o tem?

 • V najstniških možganih: nobenih zavor, samo pospeški!

  "Zelo me živcira moja mama. Stalno jo je strah, da se mi bo kaj zgodilo!"