Skoči do osrednje vsebine

Moje telo in zdravje

Naše telo je čudovito usklajen mehanizem, ki nam omogoča, da se gibamo, čutimo, mislimo, ljubimo in ustvarjamo. Ko odraščaš, se tvoje telo močno spreminja. Lahko te razveseljuje ali spravlja v slabo voljo, dvome in strahove, kot na primer "je velikost prava", "je teža prevelika", "kaj in koliko jesti", "je to, kar se mi dogaja, bolezen", "zakaj mozolji ravno na mojem obrazu"… Beri naprej, najdeš lahko veliko zanimivega.

Članki

 • 105742536 l normal none

  O pomanjkanju spanja, možganih in šolskih ocenah

  Ali ti je poznan občutek, ko se skušaš učiti, pa imaš v glavi le »meglo«? Ali ko v šoli strmiš v test in se ti zdi, da je tvoja glava čisto prazna? Verjetno smo se vsi že kdaj znašli na tej točki. A ugani, kdo je pogosto glavni krivec za te neprijetne trenutke?

 • 63415165 l normal none

  TikTok možgani

  Se tudi tebi večkrat zgodi, da si želel/a na TikToku pogledati samo en video, nato pa se zaveš, da je od takrat minilo že precej časa? Če se ti to sliši znano – beri naprej; nisi edini, nisi edina.

 • young people g1f40d201e 1920

  »Grozno, ja. Ali je v puberteti … ali kaj?!«

  Zdi se mi, da je puberteta in biti najstnik nekaj podobnega kot zmerljivka. Ko se pdrasli pogovarjajo, in se kdo ne vede tako, kot bi si oni želeli, rečejo: »Grozno, ja. Ali je v puberteti ali kaj?!« Kaj si mislite o tem?

 • pexels helena lopes 697244

  Dosti imam staršev!

  »Dosti imam staršev. Zame so pomembni samo še prijatelji!«

 • orange gf003a1a89 1920

  Možgani in prehrana

  »Ali lahko s prehrano vplivam na svoje možgane, da bodo bolje delovali?«

 • Slika41 v2

  »Zakaj je zame škodljivo, če poskusim alkohol ali pa travo?«

  Najstniki hitreje razvijejo toleranco do alkohola, torej se ga hitreje »navadijo«. Poleg tega pa uživanje alkohola zaradi večje ranljivosti še zorečih možganov spodbudi nastanek odvisnosti.

 • Slika42

  Telefon, tablica, računalnik … kje je meja?

  Doma mi večkrat rečejo, naj odložim telefon ali tablico. Jaz pa imam vse tam: od prijateljev do domačih nalog, igric in celo knjig, ki jih moram prebrati za šolo.

 • stones g87cc49a44 1920

  Kako naj laže shajam s stresom?

  »Nimam slabih ocen in mi gre v šoli kar dobro. Vendar pa je zame šola vir stresa. Ali lahko kaj naredim, da bom lažje prenašal pouk in šolo?«

 • book gb91d7b377 12801

  Učenje

  Ste kdaj pomislili, kaj znate? Česa ste bili sposobni ob rojstvu in kaj znate danes?