Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kako osvojiti fanta - sošolca

Tema: Komunikacija, Ljubezen in zaljubljenost

 • ma

  martina11

  martina11

  Objavljeno: 17 feb. 2022 20:26

  Živijo,

  stara sem 11 let in čez dva meseca bom dvanajst. Zaljubljena sem v sošolca, a me je zelo strah, da bi mu povedala to skrivnost. Želim si ga želim povabiti na rojstni dan pa ne morem.

  Lep pozdrav

 • gi

  girlinlove

  girlinlove

  Objavljeno: 17 feb. 2022 20:27

  Kaj pa, ce se za zacetek poskusis spoprijateljiti z njim? Saj ves, velikokrat prijateljstvo preraste v ljubezen. ???? Sprasuj ga stvari, da ga bolje spoznas, ampak ne sprasuj prevec, ker zna izpasti vsiljivo (vsaj meni je bilo, ko me je en sosolec res veliko spraseval). Lahko poskusis na foro pomoci, torej ga vprasas za pomoc in se zblizata. Srecno!
  (danes sem bila kratka, ker imam ogrooomnooo dela za solo)

 • Uredništvo

  Živa Pirc

  Objavljeno: 17 feb. 2022 20:28

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena martina11,

  napisala si, da si zaljubljena v sošolca, a te je strah, da bi mu to tudi povedala. Želiš ga povabiti na rojstni dan, vendar sama nimaš dovolj poguma, da bi to naredila. Verjamem, da to ni enostavno zate in si želiš, da bi mu lahko pojasnila svoja čustva.
  Rojstni dan je odlična priložnost, da se s sošolcem bolje spoznata in povežeta. Če ti ga je težko osebno povabiti, lahko napišeš vabilo in mu ga izročiš.
  Če se ti zdi na začetku še prezahtevno, da bi fantu svoje doživljanje izrazila tako neposredno, lahko izbereš tudi drugačne možnosti. Lahko mu predlagaš skupna druženja, npr. ga povabiš na sladoled in ga tako skušaš bolje spoznati. Ko boš fanta bolje spoznala in boš v njegovi družbi sproščena, mu boš tudi lažje lahko opisala svoj čustva in mu zaupala.

  Želim ti veliko poguma in zaupanja vase,


  Živa Pirc, dipl. psihologinja (un)

   

   

 • dr

  dramaqueen

  dramaqueen

  Objavljeno: 17 feb. 2022 20:28

  Hojla!
  Isto kot ti sem 6. razred in pred dvema letoma mi je začel postajati všeč moj sosošolec, prijatelj in sošolec pri nauku o glasbi. Sicer sem imela z njim že prej stike saj sva se videvala v šoli na hodniku, pri teoriji sva se učila v isti učilnici in je brat moje dobre prijateljice.
  Za valentinovo sem mu napisala pismo, ki se je navezovalo le na prijateljstvo in ni kazalo, da mi je všeč. Bilo je brez podpisa:)
  Ko smo se peljali v šolo v naravi, pa me je odkril... Nekaj časa sem se kar dobro izgovarjala, potem pa je za to vedela že cela naša generacija!
  Delo mi je prihranila prijateljica, ko mu je povedala, da mi je všeč... Sporazumevala sva se prek pisem, ko mi je sporočil, da do mene čuti ENAKO!
  Danes si pisem več ne piševa, najina "ljubezen" se je razvila le v prijateljstvo, čeprav sem ga že poskušala napeljati na to, da bi bila par.

  Pač nisva za skupaj ali kaj? Vesela sem pa, da če se ni že kaj drugega, razvilo lepo prijateljstvo.
  Zato le pogumno stopi do njega, lahko pa mu napišeš tudi pismo, ker bo kmalu Gregorjevo (12.3.).

  Če ti nisem pomagala, sem ti vsaj razkrila svojo ljubezensko zgodbo.
  Želim ti lep dan žena, ki je že minil.
  LP,
  drama_queen

 • za

  zalica

  zalica

  Objavljeno: 27 sep. 2022 20:31

  Tvoj odgovor smo spremenili v samostojno vprašanje. Najdeš ga lahko tukaj.

 • Le

  Lena2706

  Lena2706

  Objavljeno: 05 okt. 2022 22:24

  Pozdravljeni,

  stara sem 12 let in zanima me 

  kaj naj naredim če mi je všeč

  sošolec, ki zelo malo govori in je

  sramežljiv? Doma se je šolal 5 let

  zato ni navajen družbe. Jaz si ga pa

  ne upam dosti spraševat saj nevem, 

  če se mu bom zdela vsivljiva.

   

  Lep pozdrav

 • Do

  Doroteja

  Doroteja

  Objavljeno: 07 okt. 2022 08:03

  Hej

  za začetek ti predlagam da greš do njega n ga vprašaš če se ti pomaga učit

 • Uredništvo

  Anja Rakovec

  Objavljeno: 10 okt. 2022 14:22

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, Lena2706!

  Pišeš, da ti je všeč sošolec, ki je zelo redkobeseden in sramežljiv, saj zaradi šolanja od doma ni vajen družbe. Želiš si navezati stik z njim, vendar se bojiš, da se mu boš zdela vsiljiva.

  Razumem tvoj strah, saj je težko pristopiti do nekoga, ki navzven deluje, kot da si ne želi družbe. Je pa v resnici večinoma tako, da si tudi takšni ljudje želijo zbližati z drugimi, vendar je zanje to zelo težko. Pogosto si zato še bolj želijo, da bi drugi pristopili do njih in jim prihranili to težko nalogo. Možno je, da je podobno tudi s tvojim sošolcem. Zato ti svetujem, da kar pogumno pristopiš do njega in začneš z njim sproščen pogovor. Lahko se mu najprej malo predstaviš, poveš kaj o sebi, ga vprašaš kaj o njem - toliko, da se bo malce sprostil in videl, da te zanima (ne nujno v romantičnem smislu, vsaj za začetek). Nato ga lahko (kot je predlagala Doroteja) prosiš, če bi ti bil pripravljen pomagati pri domači nalogi ali učenju za predmet, ki mu gre dobro. Zdi se mi bolje, da to ni prvo vprašanje, ki mu ga zastaviš, saj bi si lahko v tem primeru mislil, da te zanima samo njegova pomoč pri šolskih stvareh, ne pa on kot oseba. 

  Če bo to delovalo in bosta vzpostavila prvi stik, ga lahko nato poskušaš bolje spoznati in sama oceniš, kdaj bo primeren trenutek, da mu zaupaš, da ti je všeč. Če bo na začetku še zadržan in bo videti, da si ne želi preveč pogovora, ti svetujem, da ne obupaš takoj. Morda bo potreboval nekaj časa, da se bo sprostil, glede na to, da družbe zares ni vajen. V kolikor pa se ti bo kljub trudu zdelo, da ga tvoja družba ne zanima, ne sili preveč vanj in počakaj, ali bo sam pokazal zanimanje. Tudi če se izkaže, da ga ne zanimaš, boš vsaj vedela, da si poskusila.

  Želim ti veliko poguma, pa srečno!

  Anja Rakovec, dipl. psihologinja (UN)

 • LA

  LANČIbanči

  LANČIbanči

  Objavljeno: 04 nov. 2022 14:40

  Tvoj odgovor smo spremenili v samostojno vprašanje. Najdeš ga lahko tukaj.

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje