Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Kako osvojiti fanta - sošolca

Tema: Komunikacija, Ljubezen in zaljubljenost

 • ma

  martina11

  martina11

  Objavljeno: 17 feb. 2022 20:26

  Živijo,

  stara sem 11 let in čez dva meseca bom dvanajst. Zaljubljena sem v sošolca, a me je zelo strah, da bi mu povedala to skrivnost. Želim si ga želim povabiti na rojstni dan pa ne morem.

  Lep pozdrav

 • gi

  girlinlove

  girlinlove

  Objavljeno: 17 feb. 2022 20:27

  Kaj pa, ce se za zacetek poskusis spoprijateljiti z njim? Saj ves, velikokrat prijateljstvo preraste v ljubezen. ???? Sprasuj ga stvari, da ga bolje spoznas, ampak ne sprasuj prevec, ker zna izpasti vsiljivo (vsaj meni je bilo, ko me je en sosolec res veliko spraseval). Lahko poskusis na foro pomoci, torej ga vprasas za pomoc in se zblizata. Srecno!
  (danes sem bila kratka, ker imam ogrooomnooo dela za solo)

 • Uredništvo

  Živa Pirc

  Objavljeno: 17 feb. 2022 20:28

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena martina11,

  napisala si, da si zaljubljena v sošolca, a te je strah, da bi mu to tudi povedala. Želiš ga povabiti na rojstni dan, vendar sama nimaš dovolj poguma, da bi to naredila. Verjamem, da to ni enostavno zate in si želiš, da bi mu lahko pojasnila svoja čustva.
  Rojstni dan je odlična priložnost, da se s sošolcem bolje spoznata in povežeta. Če ti ga je težko osebno povabiti, lahko napišeš vabilo in mu ga izročiš.
  Če se ti zdi na začetku še prezahtevno, da bi fantu svoje doživljanje izrazila tako neposredno, lahko izbereš tudi drugačne možnosti. Lahko mu predlagaš skupna druženja, npr. ga povabiš na sladoled in ga tako skušaš bolje spoznati. Ko boš fanta bolje spoznala in boš v njegovi družbi sproščena, mu boš tudi lažje lahko opisala svoj čustva in mu zaupala.

  Želim ti veliko poguma in zaupanja vase,


  Živa Pirc, dipl. psihologinja (un)

   

   

 • dr

  dramaqueen

  dramaqueen

  Objavljeno: 17 feb. 2022 20:28

  Hojla!
  Isto kot ti sem 6. razred in pred dvema letoma mi je začel postajati všeč moj sosošolec, prijatelj in sošolec pri nauku o glasbi. Sicer sem imela z njim že prej stike saj sva se videvala v šoli na hodniku, pri teoriji sva se učila v isti učilnici in je brat moje dobre prijateljice.
  Za valentinovo sem mu napisala pismo, ki se je navezovalo le na prijateljstvo in ni kazalo, da mi je všeč. Bilo je brez podpisa:)
  Ko smo se peljali v šolo v naravi, pa me je odkril... Nekaj časa sem se kar dobro izgovarjala, potem pa je za to vedela že cela naša generacija!
  Delo mi je prihranila prijateljica, ko mu je povedala, da mi je všeč... Sporazumevala sva se prek pisem, ko mi je sporočil, da do mene čuti ENAKO!
  Danes si pisem več ne piševa, najina "ljubezen" se je razvila le v prijateljstvo, čeprav sem ga že poskušala napeljati na to, da bi bila par.

  Pač nisva za skupaj ali kaj? Vesela sem pa, da če se ni že kaj drugega, razvilo lepo prijateljstvo.
  Zato le pogumno stopi do njega, lahko pa mu napišeš tudi pismo, ker bo kmalu Gregorjevo (12.3.).

  Če ti nisem pomagala, sem ti vsaj razkrila svojo ljubezensko zgodbo.
  Želim ti lep dan žena, ki je že minil.
  LP,
  drama_queen

 • za

  zalica

  zalica

  Objavljeno: 27 sep. 2022 20:31

  Tvoj odgovor smo spremenili v samostojno vprašanje. Najdeš ga lahko tukaj.

 • Le

  Lena2706

  Lena2706

  Objavljeno: 05 okt. 2022 22:24

  Pozdravljeni,

  stara sem 12 let in zanima me 

  kaj naj naredim če mi je všeč

  sošolec, ki zelo malo govori in je

  sramežljiv? Doma se je šolal 5 let

  zato ni navajen družbe. Jaz si ga pa

  ne upam dosti spraševat saj nevem, 

  če se mu bom zdela vsivljiva.

   

  Lep pozdrav

 • Do

  Doroteja

  Doroteja

  Objavljeno: 07 okt. 2022 08:03

  Hej

  za začetek ti predlagam da greš do njega n ga vprašaš če se ti pomaga učit

 • Uredništvo

  Anja Rakovec

  Objavljeno: 10 okt. 2022 14:22

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, Lena2706!

  Pišeš, da ti je všeč sošolec, ki je zelo redkobeseden in sramežljiv, saj zaradi šolanja od doma ni vajen družbe. Želiš si navezati stik z njim, vendar se bojiš, da se mu boš zdela vsiljiva.

  Razumem tvoj strah, saj je težko pristopiti do nekoga, ki navzven deluje, kot da si ne želi družbe. Je pa v resnici večinoma tako, da si tudi takšni ljudje želijo zbližati z drugimi, vendar je zanje to zelo težko. Pogosto si zato še bolj želijo, da bi drugi pristopili do njih in jim prihranili to težko nalogo. Možno je, da je podobno tudi s tvojim sošolcem. Zato ti svetujem, da kar pogumno pristopiš do njega in začneš z njim sproščen pogovor. Lahko se mu najprej malo predstaviš, poveš kaj o sebi, ga vprašaš kaj o njem - toliko, da se bo malce sprostil in videl, da te zanima (ne nujno v romantičnem smislu, vsaj za začetek). Nato ga lahko (kot je predlagala Doroteja) prosiš, če bi ti bil pripravljen pomagati pri domači nalogi ali učenju za predmet, ki mu gre dobro. Zdi se mi bolje, da to ni prvo vprašanje, ki mu ga zastaviš, saj bi si lahko v tem primeru mislil, da te zanima samo njegova pomoč pri šolskih stvareh, ne pa on kot oseba. 

  Če bo to delovalo in bosta vzpostavila prvi stik, ga lahko nato poskušaš bolje spoznati in sama oceniš, kdaj bo primeren trenutek, da mu zaupaš, da ti je všeč. Če bo na začetku še zadržan in bo videti, da si ne želi preveč pogovora, ti svetujem, da ne obupaš takoj. Morda bo potreboval nekaj časa, da se bo sprostil, glede na to, da družbe zares ni vajen. V kolikor pa se ti bo kljub trudu zdelo, da ga tvoja družba ne zanima, ne sili preveč vanj in počakaj, ali bo sam pokazal zanimanje. Tudi če se izkaže, da ga ne zanimaš, boš vsaj vedela, da si poskusila.

  Želim ti veliko poguma, pa srečno!

  Anja Rakovec, mag. psihologije

 • LA

  LANČIbanči

  LANČIbanči

  Objavljeno: 04 nov. 2022 14:40

  Tvoj odgovor smo spremenili v samostojno vprašanje. Najdeš ga lahko tukaj.

 • Ti

  Tista k ne ve

  Tista k ne ve

  Objavljeno: 28 nov. 2022 20:49

  Ojla! Meni je všeč fant ki je v sedmem razredu. Poznava se ker skupaj hodiva na mediacijo. Res bi rada da me opazi, a se mi zdi da nimam možnosti ker je 1 leto starejši. Ne vem kaj naj naredim. Tut prjatelcam tega nism povedala ker se bojim da se mi bodo posmehovale

 • Uredništvo

  Urška Koštomaj

  Objavljeno: 01 dec. 2022 15:23

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, Tista k ne ve!

  Praviš, da ti je všeč eno leto starejši fant, s katerim se že poznata, a želiš da te bi opazil tudi na drug način. 

  Omenila si, da se ti zdi da pri omenjenemu fantu nimaš možnosti, ker je eno leto starejši. Naj te razbremenim, starost ni tako pomembna, predvsem če govoriva o razliki 1 leto. Ljubezen ne gleda na starost. Bolj je pomembno kako boš pritegnila njegovo pozornost. Praviš, da se že poznata, nisi pa omenila v kakšnem odnosu sta. Se poznata le po videzu in se drugače ne družita, pogovarjata; se družita le pri skupnem predmetu ali sta vsaj bežna prijatelja? V vsakem primeru je pomembno, da pritegneš njegov pogled. Tekom pouka mediacije ga večkrat lepo poglej, s pogledom ga išči med odmori po šolskem hodniku. Seveda pazi, da ga ne gledaš ves čas, ampak ko se vajina pogleda srečata, daj vtis, da ga rada vidiš. Morda mu na hodniku na hitro rečeš : 'se vidiva pri mediaciji'. Ker sta skupaj pri mediaciji, je to odločna priložnost, da stopiš z njim v stik. Povprašaj ga kaj v zvezi z mediacijo oziroma začni pogovor na to temo. Preko pogovora se posamezniki povežejo in spoznajo. In to je odlična priložnost, da te opazi in se počasi navadi na tvojo bližino. Ko si bosta bližje, bodo pogovori stekli sami od sebe. Če si preveč sramežljiva pa lahko vedno uporabiš socialna omrežja kot priložnost za stik, čeprav je osebni stik vedno najboljša možnost. Tekom pogovora bodi to kar si, naj spozna pravo tebe, saj le tako lahko v prihodnosti oblikujeta pristen odnos. 

  Želim ti vse dobro, 

  Urška Koštomaj, mag. psihologije

 • Li

  Litllevampire

  Litllevampire

  Objavljeno: 30 mar. 2023 14:30

  Živjo! Sem v osmem razredu in sem eno leto starejša od fanta, ki mi je všeč. V razredu sem "čudakinja" zato se družim samo z najboljšimi prijatelji. Zadnjič pa je en fant celemu razredu razkril kdo mi je všeč in zdaj me fant, ki mi je všeč, ignorira. Napisala sem mu da ga lahko pustim na miru in tako naprej. Pa mi ne odpiše. Ne upam pa se pristopiti in mu to povedati osebno in kaj čutim. Strah me je da se nama bodo posmehovali. 

 • Uredništvo

  Zala Tacol

  Objavljeno: 03 apr. 2023 17:55

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena!

  Žal mi je, da je prišlo do neprijetne situacije, da je neki fant celemu razredu razkril, kdo ti je všeč. Če prav razumem, te zanima, kako po tem pripetljaju pristopiti do fanta, ki ti je všeč.

  Zapisala si, da si fantu že pisala, a se na tvoja sporočila ni odzval. Glede na to, ti za začetek predlagam, da mu daš nekaj časa - za približno teden dni se umakni, ne piši mu in ne poskušaj z njim vzpostaviti stika - tako mu boš dala dovolj časa in prostora, da pri sebi premisli slišano dejstvo, da ti je všeč. Poleg tega bodo zelo verjetno tudi tvoji sošolci in sošolke v enem tednu na vse skupaj že malo pozabili, prah se bo polegel in tako je manj verjetnosti, da bi se ti kasneje še posmehovali.

  Po približno tednu dni poskusi fantu, ki ti je všeč, ponovno kaj napisati, a naj bo to nekaj čisto vsakdanjega in preprostega (kako je, kaj počne). Šele kasneje, ko se pogovor malenkost bolj razvije, načni temo všečnosti. V kolikor pa ti fant ne bo odgovarjal na sporočila, ga poskusi ujeti v šoli, ko bo čim bolj na samem ter se poskusi z njim pogovarjati v živo.

  Pomembno je, da si v tem pogumna in samozavestna, ne oziraj se preveč na mnenja drugih. Če pa te zanima še kaj, svoje vprašanje zapiši in poskusila ti bom odgovoriti.

  Srečno in lep pozdrav,

  Zala Tacol, univ. dipl. socialna pedagoginja

 • Le

  Lejči

  Lejči

  Objavljeno: 28 maj 2023 20:26

  Hej

   

  Všeč mi je en fant iz devetega razreda zelo mi je všeč ampak se ga ne upam povabiti na zmenek ker se bojim kako bo reagiral na to besedo pa problem je ker je od učiteljice sin in njegova mama me sovraži

   

  Prosim za nasvet

  Lp Lea

   

 • Uredništvo

  Zala Tacol

  Objavljeno: 29 maj 2023 17:46

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena, Lea!

  Sprašuješ, kako na zmenek povabiti fanta, ki ti je všeč. Ob tem te skrbi dejstvo, da je sin učiteljice, s katero nista v dobrih odnosih, hkrati pa tudi ne veš, kako bi se fant odzval na tvoje povabilo.

  Povabilo na zmenek je lahko zelo preprosto, sploh pa ti pri tem ni potrebno uporabiti besede "zmenek". Fanta lahko povabiš na sprehod, na sladoled ali sok, lahko mu predlagaš, da gresta ob koncu tedna v kino ali kaj podobnega. Začni z malenkostmi, za katere veš, da ga ne bodo "prestrašile" - preprosto mu predlagaj aktivnost, v kateri bosta oba uživala ter se ob tem imela še možnost bolje spoznati.

  Kar pa se tiče zapletenega odnosa med tabo in njegovo mami, učiteljico, kar brez skrbi. Večkrat se nam lahko zdi, da nas nekdo ne mara, pa se sčasoma izkaže, da temu ni bilo tako. Mogoče sta se z učiteljico res kdaj sporekli ali se je učiteljica jezila nad tabo, kar pa ne pomeni nujno tega, da te ne mara. V odnosu učitelj - učenec mora učitelj ohraniti določeno mero avtoritete in distance, zato bi z učiteljico verjetno, če bi se bolje spoznali, prav dobro shajali.

  Veliko sreče in vse dobro,

  Zala Tacol, univ. dipl. socialna pedagoginja

 • Ka

  Katra

  Katra

  Objavljeno: 13 jun. 2023 16:37

  Pozdravljeni imam 11let in sem zelo zaljubljena v sošolca ni še dolga ampak me še zmeraj ne opazi. Poznava se že od vrtca(9)let. Zelo si želim biti znjemu ampak nevem kaj naj naredim. Zelo si elim tega fanta.

 • Uredništvo

  Zala Tacol

  Objavljeno: 18 jun. 2023 19:21

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena!

  Svetujem ti, da se s sošolcem, ki ti je všeč, poskusiš najprej nekoliko zbližati. V šoli se večkrat postavi poleg njega (na primer med odmori, v vrsti za malico, na igrišču ...), ga vprašaj, kako je, lahko ga prosiš, če ti pomaga pri domači nalogi in podobno. Poskusi se mu približati z majhnimi dejanji in pozornostmi. Ko se bosta že nekajkrat pogovarjala in se bo med vama že pletel prijateljski odnos, pa mu lahko omeniš, da ti je všeč in opazuješ, kako se bo na to novico odzval.

  Če te še kaj zanima, mi lahko to brez zadržkov napišeš in poskusila ti bom pomagati.

  Vse dobro,

  Zala Tacol, univ. dipl. socialna pedagoginja

 • Do

  Dora

  Dora

  Objavljeno: 07 avg. 2023 20:34

  Tvoj odgovor smo spremenili v samostojno vprašanje. Najdeš ga lahko tukaj.

 • Ha

  Hana123

  Hana123

  Objavljeno: 20 mar. 2024 12:33

  Tvoj odgovor smo spremenili v samostojno vprašanje. Najdeš ga lahko tukaj.

 • E

  E

  E

  Objavljeno: 11 maj 2024 10:43

  Tvoj odgovor smo spremenili v samostojno vprašanje. Najdeš ga lahko tukaj.

 • Na

  Najstnica

  Najstnica

  Objavljeno: 14 maj 2024 21:32

  Zdravo stara sem 13 let oziroma letos bom ze 14. Zaljubljena sem v fanta, ki je deveti razred in jaz osmi. Komaj me opazi. Res si zelo zelim poatati njegova punca, vendar ne vwm kako začeti s prvim korakom. Malo  me je strah da se med nama nic ne bo zgodilo saj je ze mesec maj in thdi deveti razredje koncajo teden pred poletnimi pocitnicami.

  Prosima vas za vase mnenje hvala.

   

 • Uredništvo

  Lea Figelj

  Objavljeno: 17 maj 2024 18:11

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Pišeš, da ti je všeč starejši fant, ki obiskuje tvojo šolo, ampak da te on skoraj ne opazi in ne veš, kako narediti prvi korak.

  Glede na to, da se zares ne poznata, je prvi korak ta, da narediš nekaj v tej smeri, da navežeta prvi stik in se mogoče v prihodnosti tudi zbližata. Če praviš, da te skoraj ne opazi, bi ti svetovala, da ga na hodniku pozdraviš, se mu nasmehneš ali kaj podobnega, da te bo opazil. Če veš, da morda trenira kakšen šport ali ima kakšne druge hobije, je en način tudi ta, da se na hodniku med odmori postaviš poleg njega, ga pozdraviš in ga povprašaš kaj o njegovih interesih. Tako bo vedel, da te zanima in bi ga rada bolje spoznala. Če imata kakšne skupne prijatelje, je dobra opcija tudi ta, da se nekje srečate vsi skupaj in tako navežeta ta prvi stik. 

  V kolikor si bolj pogumne narave, je ena možnost tudi ta, da mu direktno poveš (ali napišeš sporočilo na socialnih omrežjih), da ti je všeč oziroma da bi ga rada bolje spoznala. Povabiš ga lahko na sprehod ali na sok, ali pa si nekaj časa samo dopisujeta in se tako zbližata in izvesta kaj novega en o drugemu. 

  Ker za razvoj čustev in nekega odnosa navadno potrebujemo nekaj časa, moraš biti potrpežljiva. Morda se ne bo takoj odzval kot bi si sama želela, zato mu moraš dati nekaj časa, da te spozna, da lahko sploh vidita, ali sta si zares všeč kot osebi. Obstaja tudi možnost, da si on ne bo želel vzpostaviti stika s teboj, vendar vedi, da to nikakor ne pomeni, da je kaj narobe s teboj. Včasih imamo drugačne želje in morebitna zavrnitev ne pomeni, da nisi dovolj dobra, da bi lahko bila njegova punca. 

  Želim ti, da bi bila samozavestna in pogumna in naredila prvi korak, saj je to edini način, da ga spoznaš in izveš, ali sta za skupaj. Vso srečo!

  Lea Figelj, dipl. psih. (un)

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje