Skoči do osrednje vsebine

Šola, učenje in prosti čas

V šoli pridobivamo in krepimo znanje ter veščine, raziskujemo in se pripravljamo za samostojno življenje. Čeprav šolski učni uspeh ni edini pokazatelj tvoje uspešnosti, pa močno vpliva na izbiro nadaljnjega šolanja in možnosti štipendije. "Se lahko naučim učiti"; "saj je še čas, jutri začnem z učenjem"; "nič mi ne gre v glavo, ne razumem snovi"; "zakaj spet trema pred spraševanjem"; "kam po osnovni ali srednji šoli"; "kaj naj počnem v prostem času"... Za takšne in podobne dileme na tem mestu ponujamo veliko odgovorov in usmeritev, ki ti bodo v pomoč.

Članki

 • Čarobnost in zdravilnost zgodb

  Branje je užitek in branje dobrih knjig je specialni užitek. Knjige nas lahko ponesejo daleč proč, v druge kraje, beremo o zanimivih dogodkih, ljudeh, fantazijskih ali fantastičnih svetovih.

 • Navdih za poletno branje

  Že davno ne velja več, da je branje vezano samo na šolo in šolsko leto. Ravno med počitnicami imamo končno čas in lahko beremo, kar si želimo in nas zanima! Tiskano gradivo vam bo ponudilo ne le užitek, ampak tudi malo miru, odklopa in še marsikaj …

 • Postavljanje prioritet in kako reči 'ne' nepomembnim rečem

  Ko imaš občutek preobremenjenosti in nalogam, ki jih moraš opraviti, ni videti konca, ti je v pomoč veščina postavljanja prioritet. Iz zmešnjave lahko ustvariš lepo strukturiran seznam, s katerim lažje zadihaš …

 • Eisenhowerjeva matrika: tehnika postavljanja prioritet in upravljanja s časom

  Spoznaj eno od tehnik, ki ti omogoča boljše upravljanje s časom. Ko svoj čas dobro razporediš, lažje uresničuješ cilje, delo je manj naporno, prostega časa pa je več. Kaj je zate torej nujno in kaj lahko počaka …?

 • Shrani svoje poletne spomine – izdelaj kolaž fotografij

  Ko se začnejo poletni meseci počasi prevešati v jesenske, dnevi postajajo nekoliko krajši, večeri pa se že podaljšujejo in prinašajo nove možnosti za ustvarjalni izkoristek tega časa. Eden izmed naših predlogov je izdelava fotokolaža ali celo fotoalbuma tvojih najljubših poletnih spominov.

 • Počitniško delo za dijake in študente

  Ali si tudi ti razmišljal/a, da bi pričel/a z delom kot dijak oziroma študent in ne veš, kako pričeti? V prispevku boš našel/la nekaj napotkov za lažji pričetek. Veselo na delo!

 • Kaj naj počnem v času karantene?

  Karantena – obdobje, ki vsakemu od nas predstavlja nekaj drugačnega.

 • Ideje za trajnostna darila s tvojo lastno noto

  Kaj bi nam v času novoletnih praznikov prineslo zadovoljstvo in iskrice v očeh, ko dobimo darilo? Česa bi se iskreno razveselili? In kaj bi radi podarili tistim, ki so za nas pomembni?

 • Impulzivno nakupovanje ali zakaj imamo občutek, da moramo nekaj nujno kupiti?

  Včasih nakupujemo tudi stvari, ki jih pravzaprav sploh ne potrebujemo (imeli pa smo občutek, da jih moramo nujno kupiti in imeti). Morda se kdo ob zvoku odprte blagajne in rokah, polnih vrečk, počuti dobro in izpopolnjeno. Nato pa se zgodi, da ob vrnitvi domov kupljene stvari odloži, nanje pozabi in se jih morda niti ne dotakne več.