Skoči do osrednje vsebine

Šola, učenje in prosti čas

V šoli pridobivamo in krepimo znanje ter veščine, raziskujemo in se pripravljamo za samostojno življenje. Čeprav šolski učni uspeh ni edini pokazatelj tvoje uspešnosti, pa močno vpliva na izbiro nadaljnjega šolanja in možnosti štipendije. "Se lahko naučim učiti"; "saj je še čas, jutri začnem z učenjem"; "nič mi ne gre v glavo, ne razumem snovi"; "zakaj spet trema pred spraševanjem"; "kam po osnovni ali srednji šoli"; "kaj naj počnem v prostem času"... Za takšne in podobne dileme na tem mestu ponujamo veliko odgovorov in usmeritev, ki ti bodo v pomoč.

Članki

 • Eisenhowerjeva matrika: tehnika postavljanja prioritet in upravljanja s časom

  Postavljanje prioritet in upravljanje s časom je ena izmed veščin, za katero je nujno, da jo posameznik tekom življenja razvija in usvoji, saj nam omogoča uspešnost na različnih področjih življenja.

 • Shrani svoje poletne spomine – izdelaj kolaž fotografij

  Ko se začnejo poletni meseci počasi prevešati v jesenske, dnevi postajajo nekoliko krajši, večeri pa se že podaljšujejo in prinašajo nove možnosti za ustvarjalni izkoristek tega časa. Eden izmed naših predlogov je izdelava fotokolaža ali celo fotoalbuma tvojih najljubših poletnih spominov.

 • Počitniško delo za dijake in študente

  Ali si tudi ti razmišljal/a, da bi pričel/a z delom kot dijak oziroma študent in ne veš, kako pričeti? V prispevku boš našel/la nekaj napotkov za lažji pričetek. Veselo na delo!

 • Kaj naj počnem v času karantene?

  Karantena – obdobje, ki vsakemu od nas predstavlja nekaj drugačnega.

 • Ideje za trajnostna darila s tvojo lastno noto

  Kaj bi nam v času novoletnih praznikov prineslo zadovoljstvo in iskrice v očeh, ko dobimo darilo? Česa bi se iskreno razveselili? In kaj bi radi podarili tistim, ki so za nas pomembni?

 • Impulzivno nakupovanje ali zakaj imamo občutek, da moramo nekaj nujno kupiti?

  Včasih nakupujemo tudi stvari, ki jih pravzaprav sploh ne potrebujemo (imeli pa smo občutek, da jih moramo nujno kupiti in imeti). Morda se kdo ob zvoku odprte blagajne in rokah, polnih vrečk, počuti dobro in izpopolnjeno. Nato pa se zgodi, da ob vrnitvi domov kupljene stvari odloži, nanje pozabi in se jih morda niti ne dotakne več.

 • Čas praznikov je lahko čaroben kljub šolskim obveznostim

  Ne glede na obveznosti, ki te čakajo, si lahko med počitnicami odpočiješ in najdeš čas za aktivnosti, ki te osrečujejo. Obenem pa lahko opraviš najnujnejše šolsko delo, da bo tudi vrnitev v šolo prijetnejša. Tudi z nekaj dela bodo tvoje počitnice lahko čarobne.

 • Ali nam božični čas sam po sebi prinaša srečo?

  Praznični čas je pred nami in vabi nas v krašenje jelke, razmišljanje o obdarovanju, druženje s prijatelji, drsanje na ledu ... Vsako leto znova nas v tem času obsijejo tudi svetlikajoče luči, ki krasijo naša mesta. Zdi se čarobno … Pa vendar, ali božični čas že sam po sebi pozitivno vpliva na naše počutje?

 • Dnevnik hvaležnosti

  Hvaležnost, v angleščini »gratitude«, izhaja iz latinskega korena »gratia« - pomeni radodarnost, s čimer poimenujemo lepoto v dajanju in prejemanju. Vabimo te, da spoznaš vajo dnevnika hvaležnosti, njeno izvajanje in namen uporabe. To vajo lahko izvajamo v kateremkoli življenjskem obdobju in skozi vse leto. Primerna je tudi za praznični čas.