Skoči do osrednje vsebine

Šola, učenje in prosti čas

V šoli pridobivamo in krepimo znanje ter veščine, raziskujemo in se pripravljamo za samostojno življenje. Čeprav šolski učni uspeh ni edini pokazatelj tvoje uspešnosti, pa močno vpliva na izbiro nadaljnjega šolanja in možnosti štipendije. "Se lahko naučim učiti"; "saj je še čas, jutri začnem z učenjem"; "nič mi ne gre v glavo, ne razumem snovi"; "zakaj spet trema pred spraševanjem"; "kam po osnovni ali srednji šoli"; "kaj naj počnem v prostem času"... Za takšne in podobne dileme na tem mestu ponujamo veliko odgovorov in usmeritev, ki ti bodo v pomoč.

Članki

 • Dobro pripravljeni v šolske klopi

  Ko se začenja novo šolsko leto ali je tik pred vrati, se mladostniki in starši običajno začnete pogovarjati o vprašanjih in izzivih, s katerimi se boste soočali na vsakodnevni ravni tekom celotnega šolskega leta.

 • Na prelomnici: kako se spoprijeti s prehodom iz osnovne v srednjo šolo?

  Prehod iz osnovne v srednjo šolo je ena od prelomnic, ki prinaša precej sprememb in novih okoliščin. Nepoznano okolje, nova šola, novi sošolci, učitelji – veliko je novega in vse naenkrat. Ne glede na to, kako se pripravimo na ta prehod, lahko takšne spremembe predstavljajo vir stresa. Posledično lahko doživiš povečane občutke tesnobe, ki so lahko precej neprijetni in nelagodni.

 • Shrani svoje poletne spomine – izdelaj kolaž fotografij

  Ko se začnejo poletni meseci počasi prevešati v jesenske, dnevi postajajo nekoliko krajši, večeri pa se že podaljšujejo in prinašajo nove možnosti za ustvarjalni izkoristek tega časa. Eden izmed naših predlogov je izdelava fotokolaža ali celo fotoalbuma tvojih najljubših poletnih spominov.

 • Katere informacije potrebujem pred izbiro primerne šole?

  V skupino pomembnih odločitev vsekakor sodi tudi odločitev za poklic, za določeno izobraževalno smer in karierno pot.

 • Počitniško delo za dijake in študente

  Ali si tudi ti razmišljal/a, da bi pričel/a z delom kot dijak oziroma študent in ne veš, kako pričeti? V prispevku boš našel/la nekaj napotkov za lažji pričetek. Veselo na delo!

 • Znašel sem se v vrtincu vprašanj, dvomov in dilem o moji poklicni prihodnosti

  »Uf, tole je pa zame res naporno obdobje. Zdi se mi, da kar vsi okrog mene vedo, kateri poklic je zame najbolj ustrezen. Jaz pa s kupom vprašanj in dvomov ali mi bo uspelo.«

 • Učenje kot proces in dejavniki uspešnega učenja

  S trenutkom, ko se rodimo, se prične naše učenje in nas spremlja skozi vse življenje.

 • Organizirajmo si čas za učenje

  Učno delo brez načrta se pogosto lahko razvleče čez cel dan. Če se takemu pristopu k učnim obveznostim pridruži še odlašanje, zaradi katerega se nam naloge lahko nakopičijo, dobimo občutek, da je dela vse več in več.

 • Pripravimo si delovni prostor

  Preden se lotimo učenja, ki smo ga predvideli z urnikom oziroma načrtom učnega dela, je pomembno, da imamo pripravljen tudi delovni kotiček.