Skoči do osrednje vsebine

Kakšne koristi ti lahko prinaša brezdelje?

Avtor: Sara Holjević, dipl. psih. (UN), projekt Kako si? 2023/24

Ja, prav si prebral, prav si prebrala. Početi čisto nič je zate lahko včasih tudi zelo koristno. Zakaj je temu tako in o katerih primerih govorim? Ideja, da je počitek ključnega pomena za dobro delo in dobro življenje, je stara kot čas.

Ja, prav si prebral, prav si prebrala. Početi čisto nič je zate lahko včasih tudi zelo koristno. Zakaj je temu tako in o katerih primerih govorim? Ideja, da je počitek ključnega pomena za dobro delo in dobro življenje, je stara kot čas. Že starogrški filozofi so bili strastni zagovorniki počitka in prostega časa - trdili so, da je v življenju pomembno delo, vendar je za delo nujno potrebno imeti “polne baterije”. Kar so zagovarjali, so dejansko tudi uresničevali v svojem življenju ... sicer danes ne bi poznali filozofije. Za vse razsvetljene ideje so potrebovali čas - najprej za navdih, potem za premlevanje in debatiranje.

Tako velja tudi danes. Ustvarjalnost in počitek sta tesno povezana. Glede na različne raziskave naj bi imel enega izmed najpomembnejših doprinosov k ustvarjalnemu procesu kvaliteten spanec, kjer je predvsem pomembno, da spimo tako dolgo (in brez motenj), da se večkrat izmenjajo vse faze spanca. Za ustvarjalnost je pomembna predvsem faza REM (rapid eye movement) spanca. To je obdobje t. i. “inkubacijskih procesov”, ki možganom omogočajo predelavo in združevanje vseh informacij, ki jih iz okolja prejmemo. Prav tako raziskovalci verjamejo, da se v času teh procesov, torej, ko možgani počivajo, marsikatere ideje razvijajo v nezavednih delih naše duševnosti. Lahko bi rekli, da takrat naši možgani ustvarjajo nove ideje za nas, brez da bi se morali mi za to naprezati. Več o spanju, kreativnosti in nekaterih neverjetnih izumih lahko prebereš tudi tukaj.

O počitku lahko govorimo tudi kot o času, ko se od daleč ozremo na vse naše ideje, in ko se vprašamo, ali so ideje dobre, kaj bi lahko še izboljšali, kako bi jih lahko uresničili - podobno, kot so se o marsičem spraševali tudi starogrški misleci.

Če se vrtimo dlje časa v enih in istih neodgovorjenih vprašanjih in nas premlevanje iste snovi navdaja z zaskrbljenostjo ter napetostjo, potem se skušajmo lotiti razmišljanja na drugačen način. Lahko pa ga za nekaj časa kar opustimo. Kot omenjeno, se bodo tvoji možgani iz idejami ukvarjali tudi takrat, ko se ti tega ne boš zavedal_a.

Brezdelje in počitek nista pomembna le za našo ustvarjalnost, ampak tudi na naše splošno in duševno dobro počutje. Pogosto, ko vidimo, da je družinski član ali bližnji prijatelj pod velikim stresom, jim za izboljšanje počutja kar sami predpišemo dobro mero počitka, nemalokrat pa počitek predpišejo tudi zdravniki. Kakšen počitek imamo v mislih? V največji meri je to odvisno od posameznika - nekaterim to predstavlja zadostna količina spanca, meditacija, poslušanje glasbe, spet drugim pa sprehod v naravi, druženje z bližnjimi.

Strokovnjaki se strinjajo, da je glavni namen počitka, da nas podpira pri lažjem opravljanju raznih vsakodnevnih aktivnosti in opravil. Počitek naj bi bil katerakoli aktivnost, ki je osebna, mirna in jo lahko opravljamo brez truda, torej ne le spanec.

Tudi počitek moramo jemati resno in redno, ne samo kot nekaj, kar nas čaka kot nagrada na koncu vsega opravljenega dela. Raziskovalci ugotavljajo, da je za nas najbolj koristno, če izmenjujemo obdobja dela in počitka. Namerni počitek ima razbremenilni učinek, kar pomeni, da smo bolj produktivni. Prav tako nam počitek omogoči, da na različne načine obogatimo svoje življenje - napolni nas z novo energijo, izboljša našo osredotočenost in odpornost na stres.

Viri:

https://bit.ly/3yygdXa

https://bit.ly/44VCquo

https://bit.ly/4bthcX7

https://bit.ly/4bQbApJ

https://bit.ly/3QZzkQb