Skoči do osrednje vsebine

Naj priporočila proti raku ne obvisijo v zraku

Avtor: Kaja Batista, dr. med., in Katja Jarm, dr. med., specialistka javnega zdravja v programu DORA

Ali veš, da bi lahko z upoštevanjem zgolj 12 priporočil preprečili skoraj polovico vseh primerov raka? Poleg tega z upoštevanjem teh priporočil zmanjšuješ ogroženost za raka tudi pri sebi – več priporočil kot upoštevaš, manjša je verjetnost, da boš v prihodnosti zbolel/a za rakom.

Rak je ime za veliko skupino zelo različnih bolezni. Vse te bolezni imajo eno skupno značilnost – bolezen se pojavi zato, ker se začnejo spremenjene, rakaste celice nenadzorovano razraščati. Iz leta v leto so rakave bolezni pogostejše in predstavljajo vedno večje breme.

Priporočila so zbrana v Evropskem kodeksu proti raku. Zlahka si jih lahko zapomniš, pravzaprav jih veliko že poznaš, saj se nanašajo na zdrav življenjski slog, zdrave izbire, cepljenje, življenje v čim bolj varnem bivalnem ter delovnem okolju in odziv na presejalne programe za zgodnje odkrivanje raka.

 1. NE UPORABLJAJ TOBAČNIH IN POVEZANIH IZDELKOV (CIGARET, E-CIGARET, OGREVANIH TOBAČNIH IZDELKOV, SNUSA…)

Številne snovi, ki so v tobaku, so zdravju škodljive. Predvsem je to nikotin, ki povzroča hudo odvisnost in druge škodljive spremembe v delovanju živčevja. Mnoge snovi v tobaku povzročajo tudi raka, med njimi je najpomembnejši katran.

Več o škodljivosti uporabe teh izdelkov, si lahko prebereš v člankih Vpliv nikotina v tobačnih in povezanih izdelkih na možgane in Spoznaj resnico o nikotinu.

Torej, če še ne uporabljaš tovrstnih izdelkov, potem je najbolje, da sploh ne pričneš z njihovo uporabo. Če pa že uporabljaš, se poskušaj tega odvaditi - svetovalci na številki 080/2777 so ti na voljo prav vsak dan med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro, prav tako lahko kadarkoli pišeš tudi na forum tosemjaz.net. Pomoč lahko poiščeš tudi osebno v Zdravstveno-vzgojnih centrih/Centrih za krepitev zdravja ali v Centrih za duševno zdravje otrok in mladostnikov.

 2. NE IZPOSTAVLJAJ SEBE IN DRUGIH TOBAČNEMU DIMU IZ OKOLJA

Za nekadilce, ki vdihavajo tobačni dim, ki ga povzročajo kadilci v njihovi okolici, je tako, kot če bi sami kadili. V svoje telo dobivajo iste škodljive snovi. Zato takim, ki so izpostavljeni tobačnemu dimu iz okolja, pravimo kar pasivni kadilci. Še posebej je pasivno kajenje škodljivo otrokom.

Zapomni si, da je vsaka izpostavljenost tobačnemu dimu škodljiva, varne izpostavljenosti ni. Predvsem dolgotrajna izpostavljenost tobačnemu dimu vodi lahko v številne zdravstvene težave.

Zato, če je le mogoče, se iz prostora, napolnjenega s tobačnim dimom, umakni ali pa opozori osebo, ki kadi, naj se umakne. Če si pa ti tisti, ki kadi, poskrbi za to, da se v času kajenja umakneš in ne povzročaš pasivnega kajenja. Marsikateri ti bo za to gesto zelo hvaležen.

 3. VZDRŽUJ ZDRAVO, NORMALNO TELESNO TEŽO

Prevelika ali prenizka telesna teža sta lahko nezdravi. Najboljše je, da je naša teža znotraj zdravega razpona, tej lahko rečemo tudi normalna telesna masa. Če menimo, da imamo prenizko ali preveliko telesno težo, se moramo tudi vprašati, ali imamo resnično težo, ki odstopa, ali si le želimo doseči nek ideal. Za grobo oceno, ali posameznikova teža resnično odstopa od zdravega razpona, se uporabljajo različni izračuni, najpogostejši je izračun indeksa telesne mase (ITM), ki pa je manj primeren za mlajše od 20 let ali športnike, več o tem v članku.

Za vzdrževanje normalne telesne mase je ključno ravnovesje med tem, koliko in katero vrsto hrane poješ in koliko te energije, ki jo dobiš s hranili, porabiš z gibanjem. Več o zdravi prehrani in telesni dejavnosti, si lahko prebereš v 4. in 5. priporočilu.

  4. GIBAJ SE VSAK DAN

Naše telo je ustvarjeno za gibanje. Gibanje ugodno vpliva na naše zdravje, počutje, učenje, ohranjanje zdrave telesne teže … Mladi potrebujete vsaj eno uro zmerne do visoko intenzivne telesne dejavnosti vsak dan. To je na primer hitra hoja, tek, kolesarjenje, … skratka vse, pri čemer se pojavijo blaga zadihanost, občutek toplote in povečan srčni utrip. Potrebujete pa tudi vsaj 3-krat tedensko visoko intenzivno aerobno telesno dejavnost in tiste oblike telesne dejavnosti, ki krepijo mišice in kosti. Kaj je to visoko intenzivna telesna dejavnost? Pri tej obliki telesne dejavnosti se oznojimo in zasopemo. Več o priporočilih gibanja za mladostnike, si lahko prebereš v članku Poskrbi zase, gibaj se!.

Če ne dosegaš teh priporočil, vedi, da je vsakršno gibanje boljše kot nič. Prilagodi si gibanje glede na svoje sposobnosti, zmožnosti, trenutno zdravje. Omeji sedenje, predvsem sedenje pred televizijo, računalnikom, … Gibanje lahko povečaš tudi tako, da se v šolo odpraviš peš, s kolesom, med odmori v šoli vstaneš, se razmigaš. Uporabiš stopnice namesto dvigala. Predvsem pa izberi tisti način gibanja, ki ti je v veselje. Izvajaj ga redno.

Priporočila za odrasle (tiste, ki smo stari nad 18 let) so nekoliko drugačna, prebereš si jih lahko tu.

  5. JEJ ZDRAVO

Najboljša hrana za zdravje je tista, ki je pestra in uravnotežena.  

Pri hrani je najbolje, da se izogibaš tistemu, kar povečuje telesno težo (sladkim pijačam, hitri prehrani). Jej raznovrstno hrano, predvsem čim več sadja in zelenjave. Zmanjšaj količino rdečega mesa, kot je npr. svinjsko, goveje meso … Tudi predelano meso ni najboljše (paštete, salame, …), zato ga poskušaj uživati zmerno. Izogibaj se tudi alkoholnim pijačam. Več o zdravi prehrani si lahko prebereš na: https://prehrana.si/moja-prehrana/solarji-in-mladostniki

  6. IZOGNI SE PITJU ALKOHOLNIH PIJAČ

Alkohol je droga, ki ni prepovedana, zato verjetno nimaš občutka, da je tako škodljiva, kot v resnici je. Alkohol je namreč nevrotoksična snov in pri mladih vpliva na sam razvoj možganov, povečuje pa tudi tveganja za nekatere rakave bolezni (rak ust, žrela, grla, požiralnika, jeter, debelega črevesja, dojk …). Več o alkoholu si lahko prebereš v člankih Kaj je alkohol?Kako pitje alkohola vpliva na naše telo in možgane? in Ali so možgani v mladostništvu bolj občutljivi na učinke alkohola?

Najbolje je, da alkoholnih pijač sploh ne piješ, saj ne obstaja varna meja pitja alkohola. In še nekaj… v resnici ne pije alkoholnih pijač toliko vrstnikov, kot se ti na prvi pogled morda zdi.

  7. ČIM MANJ SE IZPOSTAVLJAJ SONČNIM ŽARKOM

Čeprav ima sonce pozitivne učinke (zaradi njega se nam izboljša razpoloženje, toplo nam je, daje nam svetlobo, nastaja vitamin D), nam sončni žarki tudi škodijo, predvsem povečujejo tveganje za nastanek kožnega raka. Poleg tega povzroča tudi staranje kože. Nihče si ne želi biti videti starejši, kot je v resnici, kajne? Zato poskrbi za primerno zaščito pred soncem (pokrivalo, sončna očala, dolga, svetla oblačila), predvsem ne hodi na sonce, ko je le-to najbolj močno, umakni se v senco. Spremljaj in upoštevaj UV indeks in izogibaj se soncu, ko je najmočnejše. Ne uporabljaj solarija.

Več o škodljivosti UV žarkov, ki so v sončni svetlobi, in možni zaščiti, si lahko prebereš v članku UV sevanje - kako se lahko zaščitim?

  8. PRI DELU SE PRIMERNO ZAŠČITI

Nekateri izmed vas že delate, nekateri še ne … če si med tistimi, ki že delajo, vedi, da na mnogih delovnih mestih prihajajo delavci v stik s škodljivimi snovmi. Nekatere so povezane z nastankom raka. Zato je dobro, da se pozanimaš, s kakšnimi škodljivimi snovmi si v stiku na delovnem mestu in poskrbiš, da si primerno zaščiten/a. Če si star/a pod 18 let, te pred delom s škodljivimi dejavniki varujeta zakon (Zakon o delovnem razmerju) in pravilnik (Pravilnik o varovanju zdravja pri delu otrok, mladostnikov in mladih oseb). Za tiste nad 18 let pa obstaja Pravilnik o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti rakotvornim snovem.

Če še ne delaš, imaš morda občutek, da se te ta tema ne tiče. Pa se te res ne? Kaj pa tvoji starši, stari starši, tete, strici, … ki so v službi? Tudi njih lahko opozoriš, jim predlagaš, da se pozanimajo, s kakšnimi snovmi so v stiku. Naj poskrbijo za to, da zagotovo uporabljajo primerno zaščito na delovnem mestu.

  9. VARUJ SE PRED IONIZIRAJOČIM SEVANJEM

Tudi določena vrsta sevanja lahko povzroča raka. Ampak, ali veš, da večina odmerka, ki ga prejmemo zaradi sevanja, izhaja iz naravnih virov in smo mu izpostavljeni prav vsak dan? Sevanje iz naravnih virov izhaja iz kozmičnih žarkov, radioaktivnih jeder v zemeljski skorji, radona, ki izhaja iz nje,… Vsem tem sevanjem se ne moreš izogniti, vplivaš lahko le na izpostavljenost radonu v zaprtih prostorih s čisto preprostim ukrepom – z zračenjem. Radon pronica v stavbe iz tal in se rad zadržuje v notranjih prostorih, predvsem v zimskem času, ko zračimo manj. Je povzročitelj manjšega deleža pljučnega raka. Zato poskrbi za to, da redno odpiraš okna in zračiš prostore, v katerih se zadržuješ, predvsem v zimskem času, ko lahko učinkovito zmanjšaš tudi prenos nalezljivih bolezni. Možno je tudi izmeriti koncentracijo radona v bivališču, več o tem na povezavi.

   10. TA PA JE ZA PUNCE! NO, PA TUDI ZA FANTE…

Pod to točko spadata dve priporočili in nagovarjata ženske.

Prvo priporočilo je za mamice in jih spodbuja k temu, da svojega dojenčka dojijo. Zakaj? Zato, ker dojenje vpliva pozitivno tako na dojenčke, ki mleko pijejo, kot tudi na mamice, ki dojijo. Dojenje namreč mamico ščiti pred nastankom raka dojke – čim dlje kot mamica doji, manj jo ta rak ogroža. Zelo verjetno pa jo ščiti še pred drugimi raki, kot sta rak jajčnikov in rak maternice.

Drugo priporočilo pa je za nekoliko starejše ženske, ki se bližajo menopavzi (zadnji menstruaciji). Njim se prične manjšati raven spolnih hormonov, temu pa so lahko pridružene manjše ali večje težave (navali vročine, motnje spanja, nočno potenje in številne druge) – to obdobje pred zadnjo menstruacijo se imenuje perimenopavza. Nekatere za lažjo prebroditev teh težav uporabljajo hormonska zdravila. Vendar pa je bolje, da se uporaba teh omeji, saj so povezana z nekaterimi vrstami raka.

Punce, ko boste postale mamice, se potrudite, da, če bo le mogoče, svojega otroka dojite. Pri tem pa imate tudi fantje posebno vlogo - ko boste postali očetje, spodbujajte partnerko k dojenju in ji bodite v oporo. Prav vsi pa lahko svoje znanje uporabite že zdaj, in sicer tako, da delite te informacije in znanje o priporočilih s tistimi, ki so ravno postale mamice ali pa so v obdobju perimenopavze.

 11. IMAMO ŽE DVE CEPIVI, S KATERIMA LAHKO PREPREČIMO RAKA

Virus hepatitisa B povzroča vnetje jeter in je nalezljiva bolezen, ki se najpogosteje prenaša s spolnim stikom. Posledici bolezni sta lahko ciroza in rak jeter. Več o bolezni si lahko preberete v članku.

Človeški papilomavirusi (označujemo jih s kratico HPV), so virusi, ki se tudi najpogosteje prenašajo s spolnim stikom. Poznamo več kot 200 genotipov (genskih različic) HPV, vendar le peščica med njimi spada med nevarnejše HPV (okoli 13 genotipov), ki so povezani z nastankom predrakavih sprememb in raka. So glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z drugimi raki. Več o okužbi s HPV in posledicah si lahko prebereš v člankih Humani papilomavirusi HPV in Najpogostejša vprašanja in odgovori o okužbi s HPV, raku materničnega vratu in cepljeju proti HPV  ter na spletni strani https://www.blaznoresno.si/.

Proti okužbam z obema virusoma (virusom hepatitisa B in HPV) se je možno zaščititi s cepljenjem, proti obema pa se lahko cepite tako punce kot tudi fantje. Poglej v svojo cepilno knjižico in preveri, ali imaš vpisane vse tri odmerke cepiva proti okužbi z virusom hepatitisa B in dva odmerka (če si bil/a cepljena proti HPV pred 15. letom starosti) oziroma tri odmerke (če si bil/a cepljena po 15. letu starosti) cepiva proti okužbi s HPV. Če ne, še ni prepozno, saj se lahko naknadno cepiš, po 15. letu ne potrebuješ privolitve starša ali skrbnika. Poleg tega pa se spomni na to priporočilo takrat, ko boš starš – svojega otroka cepi proti tema dvema okužbama.

  12. UDELEŽUJ SE ORGANIZIRANIH PRESEJALNIH PROGRAMOV ZA RAKA (PROGRAMI ZORA, DORA IN SVIT)

Ali veš, da je pri nekaterih vrstah raka mogoče s preprostimi preiskavami pri ljudeh, ki so navidezno zdravi in še nimajo nobenih težav, odkriti spremembe, ki lahko pomenijo predrakavo spremembo ali že celo raka? Ravno to se dela v presejalnih programih – v njih odkrivamo predrakave spremembe ali raka na stopnji te bolezni, ko je možnost za ozdravitev velika. V Sloveniji imamo tri presejalne programe za zgodnje odkrivanje raka: programe ZORA, DORA in Svit. V program ZORA (presejalni program za raka materničnega vratu) boste punce že kaj kmalu vključene, saj so v program vabljene vse slovenske ženske stare od 20 do 64 let. V program DORA (presejalni program za raka dojk) so vključene vse slovenske ženske od 50. do 69. leta. Program Svit (presejalni program za raka debelega črevesa in danke) pa je namenjen tako ženskam kot tudi moškim, starim od 50. do 74. leta.

Zato, punce, kmalu bo prišel čas, ko boste vključene v program ZORA. Odzovite se vabilu in redno hodite na pregled h ginekologu. Vsem pa polagam na srce, da k sodelovanju v presejalnih programih spodbudite svoje starše, stare starše, sosede, učitelje in učiteljice … morda boste s tem nekomu rešili življenje.