Skoči do osrednje vsebine

Spoznaj resnico o nikotinu

Avtor: Helena Koprivnikar, dr. med, spec, javnega zdravja

Misliš, da izdelki z nikotinom ne škodujejo tvojemu zdravju?

Preberi si še nekaj ključnih dejstev o posameznih izdelkih:

Elektronske cigarete

Morda jih poznaš pod imenom e-cigareta, vejp, elektronski sistem za dovajanje nikotina, osebni uparjalnik, mod, pod, idr. Elektronske cigarete so izdelki, ki segrevajo tekočino, ki se spremeni v aerosol, ki ga vdihuje uporabnik.

 • Aerosol elektronskih cigaret še zdaleč ni samo neškodljiva vodna para, ampak vsebuje številne zdravju škodljive snovi (rakotvorne snovi, težke kovine, majhne delce, dražilne snovi idr.), lahko vsebuje tudi prepovedane droge. Če uporabljaš elektronske cigarete, si izpostavljen/a pomembnim količinam zdravju škodljivih snovi.
 • Elektronske cigarete povzročajo zasvojenost z nikotinom. Novejše generacije teh izdelkov lahko dovajajo višje ravni nikotina in zdravju škodljivih snovi. Med njimi so tiste v obliki USB ključka, ki vsebujejo nikotin v obliki soli, in zato dovajajo še posebej visoke ravni nikotina.
 • Če uporabljaš elektronske cigarete, lahko pogosteje kašljaš in tudi piskaš pri dihanju. Če imaš astmo boš imel/a pogostejša poslabšanja te bolezni.
 • Učinkov dolgoročne uporabe elektronskih cigaret še ne poznamo.
 • V primerjavi s tako zelo škodljivim izdelkom, kot so cigarete, so elektronske cigarete verjetno manj škodljive, vendar tega ne moremo z zanesljivostjo trditi, prav tako še ni možno oceniti morebitnega znižanja tveganja.

Tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva

To so tobačni izdelki, v katerih se ob segrevanju tobaka tvori dim, ki ga vdihuje uporabnik.

 • Dim teh izdelkov vsebuje nikotin in številne zdravju škodljive snovi, nekatere so v višjih ravneh kot v tobačnem dimu. Če kadiš te izdelke, si izpostavljen pomembnim količinam zdravju škodljivih snovi.
 • Tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva, so škodljivi zdravju in povzročajo zasvojenost z nikotinom. Ni dokazov, da so manj škodljivi kot kajenje cigaret. Učinkov dolgoročne uporabe teh izdelkov še ne poznamo, glede na dostopne podatke pa strokovnjaki ocenjujejo, da je uporaba teh izdelkov lahko povezana s pomembnimi škodljivimi učinki na pljuča, imunski sistem, jetra in srčno-žilni sistem.

Vodne pipe

Morda jih poznaš pod imenom šiša, nargila, idr. Pri uporabi vodne pipe se s pomočjo gorečega oglja segreva/žge tobak. Dim prehaja skozi posodo z vodo, preden ga uporabnik vdihuje skozi ustnik.

 • Dim vodne pipe vsebuje številne zdravju škodljive snovi, ki so prisotne tudi v dimu cigaret. Voda ne deluje kot filter in dima ne očisti škodljivih snovi
 • Vodna pipa proizvaja velike količine dima. Med enournim kajenjem vodne pipe lahko vdihneš toliko dima, kot če bi pokadil/a 50 do 200 cigaret.
 • Kajenje vodne pipe predstavlja podobno tveganje za zdravje kot kajenje cigaret in povzroča zasvojenost. Če si z drugimi uporabniki deliš isti ustnik, tvegaš tudi prenos nalezljivih bolezni, npr. hepatitisa in tuberkuloze. Ker je v dimu vodne pipe zelo veliko ogljikovega monoksida, je možna zastrupitev z ogljikovim monoksidom.
 • Če v vodni pipi uporabljaš zeliščne priprave brez tobaka, ima dim enake sestavine kot pri uporabi tobačnih pripravkov, le nikotina ne vsebuje. Torej si tudi v tem primeru izpostavljen/a visokim ravnem zdravju škodljivih snovi.

Snus, fuge

So tobačni izdelki za oralno uporabo oziroma uporabo v ustih, na voljo so v obliki majhnih vrečk. V Sloveniji ga pogosto imenujejo tudi tobak za žvečenje.

 • Ob uporabi teh izdelkov si izpostavljen/a pomembnim količinam zdravju škodljivih snovi, takšnih, kot jih vsebuje tobačni dim.
 • Ti izdelki vsebujejo nikotin in povzročajo zasvojenost z nikotinom.
 • Dolgotrajna uporaba teh izdelkov je povezana z zvišanjem tveganja za predrakave spremembe v ustih, raka ustne votline, požiralnika, trebušne slinavke, srčni infarkt in možgansko kap s smrtnim izidom, zvišan krvni tlak in presnovne motnje (sladkorno bolezen tipa 2).

Nikotinske vrečke

Nikotinske vrečke so podobne snusu (fugam), tudi glede na način uporabe, vendar ne vsebujejo tobaka.

 • Ti izdelki vsebujejo nikotin in povzročajo zasvojenost z nikotinom. Vsebujejo različne količine nikotina, tudi zelo visoke. Nikotin je v obliki soli, kar pospeši absorbcijo nikotina, to pa poveča možnost razvoja zasvojenosti.
 • Dostopne so številne zavajajoče informacije, da je izdelek neškodljiv, a v resnici raziskave o teh izdelkih niso na voljo, saj so na trgu šele kratek čas. Tudi dolgoročen vnos nikotina ima škodljive učinke na zdravje, predvsem na srce in žilje.

Najbolje je, da nikoli ne posežeš po izdelkih, ki vsebujejo nikotin, da se ne razvije zasvojenost z nikotinom. Ta se lahko pojavi zelo hitro po začetku uporabe, še posebej dandanes, ko proizvajalci razvijajo nove izdelke, ki dovajajo še posebej visoke ravni nikotina.

Manipulacija industrije

 • Je zasvojenost svoboda/odraslost ali posledica manipulacije industrije za prodajo in dobiček?

  Je zasvojenost svoboda/odraslost ali posledica manipulacije industrije za prodajo in dobiček?

  V času, ko se predvsem v svetu zaostrujejo ukrepi nadzora nad tobakom in marsikje pomembno znižujeta prodaja tobačnih izdelkov in odstotek kadilcev, je tobačna industrija za zagotovitev nadaljnje prodaje in dobička začela ponujati alternativne izdelke z nikotinom, ki jih opisujemo v tem prispevku. Promovira jih kot ‘’tehnološke inovacije’’, ‘’čistejše alternative’’,  ‘’izdelke brez dima in pepela’’, predvsem pa ‘’varnejše alternative’’. Že v preteklosti je tobačna industrija zavajala z ‘’manj škodljivimi‘’ izdelki (cigarete s filtri, ‘’lahke cigarete”), za katere se je naknadno potrdilo, da niso nič manj škodljivi za zdravje kot običajne cigarete. Tobačna industrija potrebuje naslednje generacije kupcev svojih izdelkov.

  Ne pusti se zmanipulirati!

Ko iščeš informacije...

o elektronskih cigaretah, novih tobačnih izdelkih, vodnih pipah, snusu (fugah) in novi izdelkih z nikotinom – išči verodostojne, neodvisne vire. Ti v ozadju ne skrivajo interesov industrije, prodajalcev ali drugih s finančnimi interesi. Iz neodvisnih virov lahko pridobiš verodostojne podatke, ki niso prilagojeni želji po prodaji, dobičku, denarju ter namenjeni iskanju novih kupcev, ki bodo zasvojeni z nikotinom izdelke kupovali večino svojega življenja.

Kritično ocenjuj tudi druge vire informacij, npr. različnih medijev (zabavnih), družabnih omrežij, pa tudi vrstnikov, družine,... Tudi ti so lahko pristranski.