Skoči do osrednje vsebine

Kako pitje alkohola vpliva na naše telo in možgane?

Avtor: dr. Maja Roškar, uni. dipl. psih., Nacionalni inštitut za javno zdravje

Alkohol že v nekaj minutah po pitju vstopi v naš krvni obtok, ta ga potem ponese po celem telesu, in tako alkohol lahko vpliva na delovanje vseh človeških organov. Alkohol je nevrotoksična snov, kar pomeni, da ima še posebej močan in škodljiv vpliv na delovanje našega osrednjega živčevja, kamor uvrščamo tudi možgane.

Alkohol deluje tako, da upočasni delovanje našega osrednjega živčevja, nanj deluje uspavalno, zaviralno. Zaviralni učinek je odvisen predvsem od tega, koliko alkohola popijemo in v kakšnem časovnem obdobju. Več alkohola v krajšem časovnem obdobju, pomeni večji zaviralni učinek.  Alkohol že zelo hitro zavre predele v možganih, ki so zadolženi za socialno kontrolo našega vedenja, zato se zdi, da smo pod vplivom alkohola bolj pogumni, samozavestni in pogovorljivi. Spremenita se lahko naše razpoloženje in vedenje, upočasnijo se telesne reakcije ter zmanjša sposobnost jasnega razmišljanja, usklajenega gibanja in spominjanja. Z večanjem količine popitega alkohola se veča tudi zaviralni učinek alkohola na osrednje živčevje, kar v skrajnih primerih lahko privede do nezavesti, zastoja srca ali dihanja, kome ali celo smrti. V primeru, da bi kdaj sam našel osebo, ki je v nezavesti, jo namesti v stabilni bočni položaj in takoj pokliči 112.

Dolgotrajno pitje alkohola

  • Dolgotrajno pitje alkohola škodljivo vpliva na delovanje vseh sistemov našega telesa, lahko privede do zasvojenosti z alkoholom ter poveča tveganje za težave v duševnem zdravju in medosebnih odnosih. Pitje alkohola namreč ne vpliva samo na tistega, ki pije alkohol, temveč tudi na druge in povzroča mnoge stiske družinskih članov in drugih bližnjih. 

Ali veš?

  • Da je pri mladostnikih dobro dokazana tudi povezanost med rabo alkohola, kajenjem in uporabo marihuane. Številne raziskave so namreč pokazale, da mladostniki, ki uporabljajo eno od teh treh snovi, bolj verjetno uporabijo tudi drugi dve.
  • Da so v večini držav po svetu ugotovili, da so si mladostniki podobni v tem, katero drogo poskusijo naprej v življenju. Mladostniki namreč  najpogosteje naprej poskusijo alkohol, sledi tobak, in v višji starosti lahko tudi konoplja in druge prepovedane droge.
  • Da uporaba več psihoaktivnih snovi lahko še dodatno poveča verjetnost za razvoj negativnih škodljivih posledic za posameznika? in sicer se posledice izrazijo v posameznikovem zdravju, počutju, kakovosti življenja, uspešnosti in zadovoljstvu z življenjem.