Skoči do osrednje vsebine

Kaj je alkohol?

Avtor: dr. Maja Roškar, uni. dipl. psih., Nacionalni inštitut za javno zdravje

Alkohol je droga, zaradi katere lahko počneš ali govoriš stvari, katerih bi se kasneje lahko sramoval. Pijte alkohola v Sloveniji ni prepovedano (medtem ko prodaja alkohola mlajšim od 18. let je prepovedana), zato se mnogim zdi, da ni škodljivo.

Alkohol je droga, je strupena snov, ki vpliva na posameznikovo telo, njegovo vedenje in čustvovanje. Pitje alkohola povečuje tveganje za nastanek raka in mnogih drugih bolezni. Raziskave kažejo, da mladostniki dobro poznajo škodljive posledice alkohola. Alkohol najpogosteje dobijo na bencinskih črpalkah, v trgovinah ali doma, pijejo pa ga, da se sprostijo, pozabijo na težave ali z njegovo pomočjo premagujejo tesnobo in druge stiske. Alkohol kratkoročno res omogoča vse to, a dolgoročno težav na tak način ne rešimo, negativne posledice pa se kopičijo.

Kaj pravijo raziskave?

  • Raziskovalci za Slovenijo ugotavljajo, da je večina mladostnikov alkohol že poskusila, vendar ga manjšina pije redno. Tisti mladostniki, ki alkohola ne pijejo, pravijo, da ne pijejo zato, ker jih je strah, da bi pod vplivom alkohola storili kaj, kar bi kasneje obžalovali, da bi ne vedeli, kaj so počeli in bi se pred vrstniki osramotili. Motita jih tudi slab zadah in zaudarjanje po alkoholu.