Skoči do osrednje vsebine

Vpliv nikotina v tobačnih in povezanih izdelkih na možgane

Avtor: Helena Koprivnikar, dr. med, spec, javnega zdravja

Nikotin je sestavina tobačnih in povezanih izdelkov, ki vpliva na možgane in povzroča zasvojenost. Nikotin je prisoten ne le v klasičnih tobačnih izdelkih (cigarete, tobak za zvijanje, cigare, cigarilosi, tobak za pipe), pač pa tudi v novejših izdelkih (elektronske cigarete, tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva, nikotinske vrečke) ter v izdelkih, ki v Sloveniji v zadnjem času postajajo popularnejši (tobak za vodne pipe, snus oziroma fuge). V teh izdelkih so lahko prisotne zelo visoke količine nikotina.

Kako pride do zasvojenosti z nikotinom?

V naših možganih obstajajo predeli in kemični prenašalci, ki so povezani z občutki ugodja. Ko delamo karkoli, kar v nas sproža ugodje, npr. ko se smejimo, naši možgani sproščajo dopamin, in v nas se sproži občutek ugodja, ki ga želimo še večkrat ponoviti. Možgani si to aktivnost zapomnijo in jo želijo ponavljati. Nikotin se vmeša ravno v sistem občutenja ugodja. V možganih se veže na nikotinske receptorje in poveča sproščanje kemičnih prenašalcev, med njimi prav dopamina, in sprožijo se občutki ugodja. Količine sproščenega dopamina pa so dosti večje kot pri običajnih aktivnostih, ki sprožajo ugodje (npr. smeh) in so prisotne dlje časa. Tako prelisičijo možgane in posameznika, da si še posebej želi ponovne uporabe izdelka z nikotinom. Za doseganje ugodja pa je potreben vedno večji vnos nikotina (razvije se t.i. toleranca), intenzivnost ugodnih občutkov pa se zmanjšuje. Po določenem času posameznik občuti ne le manj intenzivne občutke ugodja, pač pa tudi neugodne občutke (odtegnitveni znaki), ko v njegovem telesu ni zadosti nikotina in tako uporablja izdelke z nikotinom za zmanjševanje teh neugodnih občutkov. Ponavljanje uporabe izdelkov z nikotinom pa privede do zasvojenosti. Ko je posameznik zasvojen, pa je opustitev izdelka z nikotinom težja. Ob poskusu opustitve se lahko pojavijo nadležni odtegnitveni znaki, npr. močna želja po uporabi izdelka z nikotinom, znaki depresije, tesnobnost, razdražljivost, nespečnost, težave z zbranostjo idr. Ti znaki se lahko pojavijo že v času, ko posameznik le nekaj ur ni uporabil izdelka z nikotinom. Ponavljajoča se izpostavljenost visokim ravnem sproščenega dopamina zaradi delovanja nikotina, tudi spremeni način, kako se možgani odzivajo na v možganih prisotne naravne, torej običajne ravni dopamin. Običajne prijetne aktivnosti se lahko zdijo manj prijetne in ugodne, kot jih je posameznik doživljal pred začetkom uporabe izdelkov z nikotinom.

Zaradi hitrejšega razvoja zasvojenosti in močnejše zasvojenosti.

Človekovi možgani v času intenzivnega razvoja, ki traja vse tja do 25. leta starosti, hitro gradijo povezave (t.i. "sinapse"), ki delujejo kot mostovi med možganskimi celicami. Zato je učenje, npr. igranja klavirja ali obvladovanje nove tehnologije, v tej starosti lažje kot v odrasli dobi, saj se ''možgani učijo hitreje''. Vendar pa se lahko hitreje razvije tudi zasvojenost z nikotinom. Mlajši, ko je posameznik ob začetku uporabe izdelka z nikotinom, močnejša bo zasvojenost in težavnejša bo opustitev izdelka z nikotinom. Zaradi zasvojenosti začne posameznik redno uporabljati izdelke z nikotinom in je tako dolgotrajno izpostavljen številnim zdravju škodljivim snovem.

Zaradi dolgotrajnih škodljivih učinkov na možgane v času hitrega razvoja možganov.

Uporaba izdelkov z nikotinom pri otrocih, najstnikih in mladih do 25. leta starosti lahko privede do dolgotrajnih učinkov na pozornost, učenje in spomin, vpliva pa lahko tudi na razpoloženje, zaznavanje zvoka ter lahko zveča impulzivnost in tesnobnost.

Zaradi večjega tveganja za začetek kajenja cigaret ob uporabi novejših izdelkov z nikotinom.

Uporaba elektronskih cigaret, snusa (fug) in vodnih pip je med mladimi povezana z zvišanim tveganjem za začetek kajenja cigaret. Za druge izdelke, kot so tobačni izdelki, v katerih se tobak segreva, ali nikotinske vrečke še ni na voljo ustreznih raziskav, a ni podatkov, ki bi kazali na odsotnost takih povezav.

Zaradi večje verjetnosti poseganja po drugih drogah.

Uporaba izdelkov z nikotinom predstavlja tudi višje tveganje za začetek uporabe drugih drog.

Najbolje je, da nikoli ne posežeš po izdelkih, ki vsebujejo nikotin, da se ne razvije zasvojenost z nikotinom.