Skoči do osrednje vsebine

Telesna masa in številke na tehtnici

Avtor: Jerneja Kožar, mag. inž. prehrane, Simona Mušič, mag. znanosti s področja živilstva, prof. biologije in gospodinjstva

Človeško telo je res nekaj posebnega, kar si verjetno že ugotovil pri urah naravoslovja in biologije. Osnovna enota vseh živih organizmov je celica in človeško telo jih vsebuje okoli 100 bilijonov, kar je nepredstavljivo velika številka. Telesno maso sestavljajo kosti, maščobno tkivo, mišice, telesni organi in ostalo.

Merimo jo z osebno tehtnico in izražamo v kilogramih. Sama številka na tehtnici nam ne pove veliko o sami telesni sestavi (npr. odstotek mišic, odstotek telesne maščobe). Na našo telesno sestavo vpliva več dejavnikov, kot so fiziološki (npr. spol, starost), etnični (rasa), genetski in okoljski (npr. telesna dejavnost, prehrana, pitje alkohola, kajenje).

Kaj je indeks telesne mase?

  • Indeks telesne mase ali s kratico ITM je opredeljen kot razmerje med telesno maso (TM), izraženo v kilogramih, in kvadratom telesne višine (TV), izražene v metrih. Z matematično formulo ITM zapišemo tako:

  • Oglejmo si primer izračuna ITM...

    Oglejmo si primer izračuna ITM...

Indeks telesne mase uporabljamo kot grobo oceno prehranskega statusa posameznika. V preglednici prikazana kategorizacija indeksa telesne mase je primerna le, če si starejši od 20 let. V kolikor si mlajši od 20 let, je ta kategorizacija drugačna in se razlikuje glede na starost in spol. Prav tako takšna kategorizacija ni primerna, če si športnik, saj je lahko višja telesna masa posledica višje mišične mase.

V kolikor si mlajši od 20 let,  ti predlagamo, da se o primernosti svoje telesne mase pogovoriš s svojim pediatrom, z zdravnikom (pri katerem imaš redni sistematični pregled), lahko pa tudi s športnim pedagogom na šoli.

Še to...

Verjetno si se že tudi sam kdaj primerjal  sovrstniki, filmskimi igralci in nenazadnje z Instagram in TikTok »influenserji« in si želel, da bi jim bil bolj podoben. Pa naj bo to telesna postava ali pa mogoče oblika nosu, ustnic, nog ali česa drugega ipd.

To je povsem normalno in verjemi, nisi edini.  Za obdobje mladostništva je še posebej značilno, da se veliko ukvarjamo s svojim zunanjim videzom in s podobo drugih.

Vedno pa imej v mislih, da smo si ljudje različni. Nihče ni popoln. Ne pusti, da te preslepijo lepotni ideali, ki jih ponuja marketinški svet. Tudi v primeru, da imaš previsoko telesno maso in veš, da moraš ukrepati, je prvi korak, da svoje telo sprejmeš tako, kot je!

Spoštuj svoje telo, zavedaj se njegove zmogljivosti in nenazadnje poskrbi zanj! Kako lahko to storiš? Preberi več tudi o raznoliki in uravnoteženi prehrani, gibanju in urejenem spanju.