Skoči do osrednje vsebine

Kako lahko ukrotimo perfekcionizem pri šolskem delu?

Avtor: Tanja Klavž, prof. spec. in reh. ped. in univ. dipl. soc. del.; mag. Katja Rojs, prof. def.; Aljaž Tulimirović, univ. dipl. ped. in univ. dipl. soc. kul., Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor.

Če se v zapisu o perfekcionizmu prepoznaš, ti priporočamo, da najprej globoko vdihneš in premisliš o vprašanju, ali ljudje v življenju resnično zmoremo delovati oz. opravljati naloge 100 % popolno.

Nato globoko vdihni še enkrat in poskusi z vsako izmed nalog, ki so pred teboj, začeti »po malo«. Tako boš lažje usklajeval tudi vse delovne obveznosti. Skušaj se osredotočiti le na to, da delo opraviš dovolj dobro, ne pa tudi, da je naloga opravljena vrhunsko.

Pri obvladovanju perfekcionizma ti predlagamo še naslednje:

  • Postavi si uresničljive cilje in si določi časovni okvir, v katerem jih boš izpolnil.
  • Izogni se odlašanju oziroma prokrastinaciji. Dela se loti pravočasno oziroma dovolj zgodaj, da lahko obveznosti opraviš v sproščenosti, prav tako pa ti tako ostane še dovolj časa za ponavljanje naučenega. V pomoč pri tem ti je lahko Pomodoro tehnika.
  • Osredotoči se na to, da delo opraviš – če končaš teden dni pred rokom, imaš še vedno dovolj časa, da izdelek izboljšaš.
  • Pri pripravi seminarske naloge ali govornega nastopa skušaj svoje misli zapisovati hitro in učinkovito. Zapiši vse ideje, ki se ti porajajo in se skušaj izogniti vrtenju okrog ene same misli. Ideje vselej lahko razvijaš še kasneje.
  • Ne obupaj, če ti po dveh manj uspešnih poskusih naloga še ne steče. Predstavljaj si učenje plesnih korakov -  nikomur še ni uspelo, da bi zgolj po eni uri plesnega treninga postal vrhunski plesalec.
  • Dovoli si, da pride do izraza tvoja ustvarjalna plat. Če si pri sebi opazil značilnosti perfekcionizma, potem se ti verjetno pripeti, da zahteve naloge, ki je postavljena predte razumeš togo oziroma ozko – morda vidiš le en način, kako se obveznosti lotiti in jo uspešno opraviti. Pogovori se s sošolci še o njihovih idejah o tem, kako bi nalogo izpeljali oni.
  • V članku Analiza misli ali izzovi svoje anksiozne misli preveri še napotke, kaj lahko storiš, kadar se ujameš v miselne pasti.

Morda te težnja po popolnosti že tako močno ovira, da ti zgornji nasveti niso v prav veliko pomoč. V takem primeru ti svetujemo, da se o tem z nekom pogovoriš (s starši ali učiteljem, ki mu zaupaš, ali pa se obrneš na šolsko svetovalno službo).

Nadaljuj na naslednji članek: Motivacija pri učenju