Skoči do osrednje vsebine

S paradižniki nad odlašanje ali pomodoro tehnika

Avtor: Tanja Klavž, prof. spec. in reh. ped. in univ. dipl. soc. del.; mag. Katja Rojs, prof. def.; Aljaž Tulimirović, univ. dipl. ped. in univ. dipl. soc. kul., Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor.

Pomodoro tehniko je leta 1980 razvil Francesco Carillo, ime pa je dobila po kuhinjskem merilniku časa, ki po obliki spominja na paradižnik (it. Pomodoro).

Za izvedbo Pomodoro metode potrebuješ le pet korakov in (kakršno koli) uro ali štoparico. V pomoč ti je lahko tudi katera izmed mobilnih aplikacij, ki so brezplačno dostopne na spletu, a bodi pri tem pazljiv – če veš, da ti ukvarjanje s telefonom hitro preusmeri pozornost drugam, si raje pomagaj kar z navadno uro. Da si boš potek metode lažje predstavljal, prisluhni posnetku S paradižniki nad odlašanje ali pomodoro tehnika, ki se nahaja na koncu članka.

Predstavljena Pomodoro tehnika je le eden izmed načinov, kako premagati odlašanje, zato je pomembno, da s pričetkom naloge ne čakaš na zadnjo minuto. Število učnih etap ali »paradižnikov«, ki jih boš čez dan opravil, je odvisno le od tebe. Pri delu s pomočjo Pomodoro tehnikene zahtevaj od sebe, da boš v kratkem času (npr. 25 minutah) zaključil s celotno nalogo. Morda boš celotno nalogo res uspel opraviti v eni etapi Pomodoro tehnike, a nič hudega, če ne boš. Morda se boš s pomočjo ene etape uspel spraviti v učni pogon in boš tehniko spoznal kot učinkovit način za učenje različnih učnih vsebin in daljših sklopov snovi.

Če s posamezno nalogo ali obveznostjo v kratkem času vendarle uspeš uspešno zaključiti, se seveda lahko posvetiš novi nalogi. Sicer pa menjava ali opravljanje različnih nalog znotraj  enega časovnega okvirja (znotraj sklopa štirikrat 25 minut) ni priporočljiva. Nekateri ljudje namreč menijo, da lahko naenkrat opravljajo več različnih nalog in med njimi preklapljajo. Temu pravimo večopravilnost ali multitasking. Opravljanje več nalog hkrati kljub trudu pogosto prinaša slabše rezultate. Večopravilnost si lahko predstavljaš kot igranje fliperja z dvema ali tremi žogicami, pri čemer se moraš zelo močno potruditi, da jih vse obdržiš v igri. In kljub velikemu naporu se ti lahko hitreje se zgodi, da spustiš vse žogice. Če se ti zgodi, da se ob nalogi spomniš, da bi moral npr. preveriti tudi neke druge podatke na spletu ali opraviti še kakšno pomembno nalogo, si to idejo le zapiši na listič, da nanjo ne pozabiš, nato pa nadaljuj z delom. Osredotoči se le na eno stvar v določenem času.

Nadaljuj na naslednji članek: Imam tremo pred govornim nastopanjem - kaj pa zdaj?

Zvočni posnetek

  • S paradižniki nad odlašanje ali pomodoro tehnika