Skoči do osrednje vsebine

Imam tremo pred govornim nastopanjem - kaj pa zdaj?

Avtor: Tanja Klavž, prof. spec. in reh. ped. in univ. dipl. soc. del.; mag. Katja Rojs, prof. def.; Aljaž Tulimirović, univ. dipl. ped. in univ. dipl. soc. kul., Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor.

Stati pred občinstvom in mu podajati informacije ni enostavna stvar. Večina ljudi v takšni situaciji občuti tremo.

Trema se navadno pojavi v vseh situacijah, ki so za nas pomembne in pravzaprav predstavlja strah, zaskrbljenost ali negotovost glede tega, kako bomo z nalogo opravili. Morda imamo občutek, da se na dejavnost nismo dovolj pripravili, zato tremo občutimo še močneje. Je pravzaprav neke vrste strah oziroma vrsta tesnobnosti/anksioznosti. Predlagamo ti, da glede uravnavanja anksioznih občutij pokukaš še v rubriko Tesnoba in strah.

Trema se izraža tudi telesno: lahko se nam trese glas ali pa zardimo; poviša se nam utrip srca, pa tudi potimo se lahko precej močno. Morda se bo trema izrazila kot občutek, da smo vse informacije pozabili, usta pa bomo imeli kar naenkrat povsem suha. Ne glede na to, kako se trema izraža, običajno v prvih minutah po začetku nastopa izgine. Na nas lahko deluje kot spodbujevalec in aktivira, da svoj nastop dobro izpeljemo, včasih pa nas lahko tudi ovira. Predstavlja čustvo, ki se ga lahko naučimo obvladovati.

Pri premagovanju treme pred govornim nastopanjem nam lahko pomagajo naslednje smernice:

 • Ne glede na to, kako dolg bo tvoj govorni nastop, ga je vselej pomembno skrbno načrtovati in se nanj pripraviti. Z vsebino, ki jo želimo predstaviti, se moramo dobro seznaniti ter med pripravo govornega nastopa premisliti tudi o glavnem sporočilu predstavitve.
 • Priprave govornega nastopa se loti dovolj zgodaj; tako boš imeli tudi dovolj časa, da se nanj dobro pripraviš.
 • Pripravljeno vsebino govornega nastopa se dobro nauči. Pri tem je pomembno, da snov, ki jo predstavljaš, sam dobro poznaš in razumeš.
 • Doma večkrat vadi govor na glas. To lahko poskusiš tudi pred ogledalom – tako boš sam svoje občinstvo. K poslušanju povabi tudi družinske člane ali prosi prijatelja, da te posluša. Večkratno ponavljanje in izpostavljanje pred (domačo) publiko lahko pripomore k temu, da boš bolj sproščeno nastopil tudi v razredu.
 • Za poslušalce pripravi vprašanja, s pomočjo katerih jih boš vključil v razgovor.
 • Ne skrbi, če na morebitno vprašanje občinstva ne boš znal odgovoriti – tedaj povej, da s podatkom trenutno ne razpolagaš, da pa boš informacije preveril ter odgovor podal naknadno.
 • Med nastopom se skušaj bolj osredotočiti na to, kar bodo poslušalci iz tvoje pripovedi izvedeli, in manj na občutke treme. Tako boš občutil tudi manj tesnobe.
 • V oporo pri priklicu informacij ti je lahko listič z opornimi točkami.
 • Uporaba projekcije (npr. Powerpoint), slikovnega materiala ali predmetov, s katerimi podkrepiš vsebino predstavitve, bo pozornost občinstva preusmerila s tebe na predstavljeno gradivo.
 • Pred nastopom lahko uporabiš katero izmed različnih tehnik sproščanja.
 • Med nastopom ne pozabi na dihanje. Že nekaj globokih vdihov lahko pozitivno vpliva na tvoje počutje.

In najpomembnejše: ZAUPAJ VASE!

Nadaljuj na naslednji članek: Obvladajmo perfekcionizem