Skoči do osrednje vsebine

Nočem v šolo. Rad bi ostal doma in igral.

Avtor: LOGOUT, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

»Šola je brezveze, denar bom itak zaslužil preko spleta.«

Obiskovanje šole je lahko včasih izredno naporno. Morda se ne razumemo s sošolci, morda nas čaka večji izziv, ki se ga ne želimo lotiti, morda pa se nam enostavno ne ljubi. V teh primerih se nam lahko zdi možnost, da ostanemo doma in dan preživimo z igranjem video iger ali gledanjem YouTuba, veliko bolj zabavna.

Pri tovrstnem razmišljanju moramo biti izredno previdni. Kadar se nam začne dogajati, da ostajamo doma, ker bi svoj čas raje preživeli na zabaven način pred zasloni, si s tem nakopljemo le še večje težave. Vsak dan, ko ostanemo doma, bo namreč vrnitev v šolo veliko težja in bo stiska še večja.

Tukaj se lahko hitro ujamemo v zanko. Ker nam je težko iti v šolo, se počutimo neprijetno, in ker se počutimo neprijetno, bi raje ostali doma in ta čas preživeli na spletu. Ker ostanemo doma, ne vemo kaj se učijo v šoli, in zaostajamo. To povečuje naše skrbi in v upanju, da se bomo pomirili, preživimo še več časa na spletu.

Če razmišljaš o tem, da boš denar služil preko spleta in šole v resnici ne rabiš, je pomembno, da resno premisliš, v kolikšni meri je to izvedljivo. Služenje denarja na spletu ni enostavno, več o tem najdeš v člankih Želim postati streamer! in Želim postati e-športnik!.

Ne pozabi na svoje obveznosti

Igranje nas umiri, sprosti in zabava, a kadar igramo, da pobegnemo stran od svojih obveznosti (npr. obiskovanje šole), je to lahko zelo tvegano za razvoj zasvojenosti z igranjem. Ko se začne razvijati zasvojenost, pa bo vsakršen poskus vrnitve v šolo še toliko težji. Če nas skrbi šola, bo tudi igranje doma veliko bolj neprijetno in sploh ne zabavno. Najprej poskrbimo za obveznosti in potem bo tudi igranje veliko bolj sproščeno.