Skoči do osrednje vsebine

Želim postati streamer!

Avtor: LOGOUT, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

»Na spletu gledam uspešne streamerje in bi tudi sam/a rad snemal/a. Kako postanem uspešen/a?«

Streamanje je zagotovo ena od možnih prostočasnih aktivnosti, ki je v nekaterih izredno redkih primerih tudi priložnost za kariero. Ker gre za tako popularno aktivnost, je seveda tudi konkurenca velika. Na vsakega uspešnega streamerja najdemo še mnogo več tistih, ki jim ni uspelo (ena od raziskav je pokazala, da je takšnih več kot 95%). Če bi želel/a s streamanjem zaslužiti dovolj, da bi lahko od tega živel/a, bi se moral/a prebiti med 0,015% najboljših streamerjev na svetu.

Streamerji nosijo veliko odgovornost, saj imajo velik vpliv na svoje gledalce, ki jih spremljajo. Včasih je težko biti vedno izpostavljen javnosti, kjer vsak tvoj korak in vsako tvojo odločitev spremljajo drugi ljudje. Biti streamer ne pomeni samo zabave, ampak tudi trdo delo - nihče ne postane slaven čez noč in večina uspešnih streamerjev je v svoj kanal vlagala leta in leta časa ter truda, preden so začeli pridobivati na prepoznavnosti. Biti streamer zahteva tudi mnoge druge spretnosti in znanja, kot je uporaba programov in opreme, urejanje in montiranje videov, primerna komunikacija z gledalci, konsistentnost in sposobnost časovne organizacije, znanja iz promocije in podobno. Ko je streamer enkrat prepoznaven, se povečajo tudi pritiski in pričakovanja gledalcev, kar lahko vpliva na počutje in duševno zdravje.

Preden se lotiš streamanja...

  • Če te streamanje res zanima, se v tem najprej preizkusi in glej na to kot hobi. Za začetek si pripravi načrt in urnik streamanja, ki ne bo posegal v tvoje druge obveznosti (npr. šola, treningi, medosebni odnosi,…). Lahko začneš najprej streamati dvakrat na teden ali ob vikendih. Bolj je pomembno, da si narediš urnik in se tega držiš. Potreboval/a boš tudi dovolj dobro opremo (računalnik, kamera, mikrofon….) in dobro internetno povezavo. Bodi pozoren/a na to, da ima večina platform za kreiranje računa starostno omejitev 13 let in če se tega ne držiš, tvoj račun odstranijo. Tudi če si že star/a 13 let pa je pomembno, da se s starši pogovoriš o vsebinah, ki jih želiš ustvarjati, in o načinu, kako boš to izvedel/a. Kot streamer/ka se lahko namreč znajdeš tudi v neprijetnih situacijah kot so žaljivi komentarji, pomanjkanje zasebnosti, nerazumevanje in podobno.

Reši in preveri!

Preden se lotiš streamanja ali snemanja, ti predlagamo, da najprej rešiš delovni list: Želim postati streamer/ka. Z njegovo pomočjo boš lažje razmislil/a o vseh malenkostih, ki jih je potrebno razumeti, pripraviti ali se o njih odločiti, preden začneš streamati.