Skoči do osrednje vsebine

Želim postati e-športnik!

Avtor: LOGOUT, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

“V video igrah sem veliko boljši od sošolcev. Ali lahko postanem profesionalni igralec?”

E-šport je v današnjem svetu ena od možnih kariernih poti, vendar pa se je potrebno zavedati, da zelo majhen delež tistih, ki se jim dejansko uspe prebiti v profesionalne lige. Podobno kot v športu, s katerim se ukvarja ogromno ljudi, je tudi v e-športu tako, da so le redki tako uspešni, da lahko tekmujejo na profesionalni ravni in od tega tudi živijo.

Zato se najprej vprašaj, kakšne so tvoje realne možnosti, da uspeš v svetu e-športa. Ali so tvoji dosežki v igri že sedaj nadpovprečno visoki? Ali je tvoj rank ali uvrstitev med najvišjimi možnimi? Pri tem ni dovolj, da si v igri boljši od prijateljev, s katerimi skupaj igrate, ampak moraš svoje rezultate primerjati z igralci na svetovni lestvici. Svojo raven igranja lahko za začetek preizkusiš tudi na manjših lokalnih ali spletnih turnirjih.

Pomisli na tekmovalne igralce, ki tekmujejo v videoigrah na profesionalni ravni. Za njih že dolgo ne velja več, da več kot igrajo, boljši so. Namesto tega njihove organizacije skrbijo, da se zdravo prehranjujejo, da se vsak dan gibljejo, da se pred igranjem ogrejejo in skrbijo za svoje psihično dobro počutje.

Če še vedno meniš, da si res eden izmed tistih, ki imajo potencial, da postanejo uspešni e-športniki, je pomembno, da začneš svoje igranje primerno trenirati. Pomisli na tekmovalne igralce, ki tekmujejo v videoigrah na profesionalni ravni. Za njih že dolgo ne velja več, da več kot igrajo, boljši so. Namesto tega njihove organizacije skrbijo, da se zdravo prehranjujejo, da se vsak dan gibljejo, da se pred igranjem ogrejejo in skrbijo za svoje psihično dobro počutje.

Da bi od igranja videoiger potegnil kar se da največ, torej poskrbi, da z igranjem ne boš pretiraval. Če boš igral po 10 iger na dan, se ne boš naučil toliko, kot če jih boš igral manj, vendar osredotočeno in zbrano. Pomembno je imeti tudi dnevno rutino treniranja in zdrav življenjski slog - dovolj gibanja, zdrava prehrana in usklajen urnik spanja. Le tako bo tvoje treniranje učinkovito in boš v igri lahko napredoval. Pred vsako igro si pripravi načrt, kaj se želiš naučiti ali kaj želiš izboljšati.

Tudi če se odločiš, da se boš posvetil treniranju in napredovanju v igri, je še vedno dobro imeti rezervni načrt. To pomeni, da ne začneš zanemarjati šole in z njo povezanih obveznosti, ali drugih aktivnosti, ki jih opravljaš. Kot vidiš, si lahko v igri dober tudi, če igraš manj, vendar s pravim pristopom. Zato je potrebno le malo strukturiranja časa, pa boš lahko uspešno opravljal obveznosti, obiskoval šolo, se ukvarjal z aktivnostmi in hkrati tudi treniral svoje igranje. Razmisli tudi o tem, kaj bi počel, če ti slučajno ne uspe postati e-športnik. Kaj drugega bi te še veselilo početi? Kaj te še zanima? V čem drugem si še dober? Dobro je torej imeti torej plan B in cilje, ki jim lahko slediš, v primeru, da ti ne bi uspelo ali bi si premislil.

Reši in preveri!

Pri tem ti lahko pomaga, da rešiš delovni list Moj pogled na e-šport. Svoja razmišljanja in pomisleke pa deli tudi s starši, ki ti lahko nudijo podporo pri odločanju, postavljanju ciljev in strukturiranju časa.