Skoči do osrednje vsebine

Kakšne so možne posledice prekomerne rabe zaslonov?

Avtor: LOGOUT, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

Ali veš, kaj je boljše od chata? Chat v živo.

Prekomerna uporaba zaslonov ima vpliv na naše telo in na naše možgane. Če veliko časa presediš pred računalnikom, zasedenost vpliva na tvojo hrbtenico in ramena. Pogosta uporaba telefonov pa zaradi dolgotrajnega pogleda navzdol vpliva na tvoj vrat. Igralci video iger, ki ogromno časa preživijo pred zasloni, lahko zaradi tega razvijejo okvaro zapestja z imenom karpalni tunel. Zasloni imajo vpliv tudi na tvoje oči. Pametni telefoni oddajajo tako imenovano modro svetlobo, ki možgane prepriča, da je zunaj dan in jim s tem onemogoči ustvarjanje melatonina, hormona, ki je zadolžen za spanje. Uporaba telefona pred spanjem ima posledično negativni vpliv na spanec, saj težje zaspimo. Če želiš svoj spanec izboljšati, si lahko prebereš članek Kako splet vpliva na moje spanje?

Študije kažejo, da prekomerna uporaba zaslonov vpliva na povečane občutke anksioznosti, zmanjšano pozornost, osamljenost in zniža sposobnosti branja čustev drugih ljudi. Zaradi prekomerne uporabe se možgani navadijo na konstantne dražljaje, ki jih digitalne naprave oddajajo, in začnejo te dražljaje aktivno iskati. To se lahko kaže skozi sindrom fantomskega vibriranja. To je pojav, kjer možgani v pričakovanju sporočila ali klica ustvarijo senzacijo zvonjenja ali vibriranja, čeprav telefon sporočila ali klica ni prejel. Če te bolj podrobno zanima kako tvoj telefon vpliva na tvojo pozornost, lahko prebereš članek Ali splet moti mojo pozornost?, kjer boš našel tudi nasvete kako svojo pozornost izboljšati.

Prekomerna uporaba zaslonov pa lahko začne posegati tudi v druga področja življenja. Ko aktivnost na telefonu ali računalniku postane bolj pomembna od druženja s prijatelji ali od obveznosti v šoli, se začnejo težave kazati tudi drugod. Če ponoči predolgo brskaš po telefonu, boš zjutraj v šoli tudi bolj utrujen. Ker si bolj utrujen, bo tudi uspeh v šoli težje dosegljiv.