Skoči do osrednje vsebine

Ali splet moti mojo pozornost?

Avtor: LOGOUT, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

»Med učenjem se pogosto ujamem, da gledam na telefon in se potem težje učim. Kaj lahko naredim?«

Raziskava je pokazala, da povprečno kar 221-krat dnevno pogledamo svoj pametni telefon. Lahko si predstavljaš, kolikokrat te torej tvoj pametni telefon zmoti pri določenih nalogah ali obveznostih ali ti otežuje, da bi z nalogo sploh začel/a.

Mogoče se ti zdi, da si dober/a v ‘multitaskingu’ (večopravilnosti) in da lahko uspešno počneš dve stvari hkrati, npr. delaš domačo nalogo in obenem gledaš video na YouTubu. V resnici multitasking ne obstaja. Kar dejansko počneš v tistem trenutku je, da zelo hitro preklapljaš med dvemi opravili - domačo nalogo in gledanjem YouTuba. Takšno preklapljanje med nalogami ni učinkovito in boš zagotovo za nalogo porabil/a več časa ali pa boš naredil/a več napak. Tudi YouTube-a ne boš spremljal/a tako pozorno, kot če bi najprej opravil/a eno nalogo in se šele nato lotil/a druge.

Kako splet vpliva na mojo pozornost?

Splet ima konkretne učinke na našo pozornost, veliko je odvisno tudi od tega, kaj na spletu počnemo, kako pogosto in v kakšnih situacijah. Prisotnost zaslonov pri opravilih, ki od nas zahtevajo pozornost (npr. učenje, domače naloge, vadba klavirja…), predstavlja veliko distrakcijo. Četudi telefona med temi opravili dejansko ne uporabljaš, je dovolj že, da se nahaja v tvojem vidnem polju. Pri opravilih, ki zahtevajo tvojo pozornost, odmakni vse zaslone izven vidnega polja, prav tako izklopi vse moteče šume v ozadju (npr. prižgan TV, YouTube). Če si med učenjem navajen/a poslušati glasbo, izberi takšno, ki je samo instrumentalna. 

Reši in preveri!

Bi želel biti pri svojih aktivnostih bolj zbran? Reši delovni list Kako zasloni vplivajo na mojo zbranost?, ki ti bo pomagal k večji zbranosti.

Zanimivo je tudi, da si podatke, ki smo jih prebrali v knjigi ali reviji, bolje zapomnimo kot tiste s spleta, saj se zavedamo, da je mogoče te informacijo dokaj hitro in enostavno spet poiskati, zato se jih ne trudimo zapomniti. Pri učenju in branju iz fizičnih knjig si zapomnimo več, kot če se učimo ali beremo s spleta.

Če imaš s koncentracijo velike težave, je morda za to kriva prekomerna uporaba zaslonov - več o tem si preberi v prispevkih: "Ali sem zasvojen?" in "Kakšne so možne posledice prekomerne rabe zaslonov?". Naši možgani, ki se razvijajo vse do 25. leta, so namreč občutljivi na močne dražljaje, ki jih prinašajo zasloni. Več o tem najdeš na naslednji povezavi.

Seveda lahko tehnologijo uporabiš tudi za treniranje svoje koncentracije - preizkusi se v kakšnih miselnih igrah ali igrah, namenjenih za treniranje pozornosti. Najdeš jih tukaj.

Reši in preveri!

Oglej si še delovni list Trening pozornosti z odklopom naprav, kjer lahko najdeš še nekaj nalog za treniranje svoje pozornosti. Uspešno!