Skoči do osrednje vsebine

Skrivnost uspešnih šolarjev je rutina

Avtor: Lara Tušek, projekt Kako si? 2022/23

Imaš po počitnicah, ob vračanju v šolske klopi težave z vzpostavljanjem rutin in navajanjem na šolsko okolje? Predstavljamo ti nekaj nasvetov, kako vzpostaviti šolsko rutino, ki ti bo olajšala prihodnje šolsko leto, da bodo tvoji šolski dnevi čimbolj dragoceni in pozitivni. Zdrave rutine nam pomagajo pridobiti šolsko kondicijo – stanje, v katerem smo sposobni učinkovito obvladovati šolske obveznosti in doseči zastavljene učne cilje.

Obdobje šolanja je pomemben čas v našem življenju; je kraj, kjer se imamo lahko lepo in se obenem učimo. Če pa želimo v celoti uživati in izkoristiti čas šolanja, moramo načrtovati in vzpostaviti določene navade, sicer lahko pride do precej stresnih juter, opravljanja domačih nalog v zadnjem trenutku in zaspanosti med poukom.

Vrnitev v šolske klopi je čas v letu, ki za družino predstavlja veliko spremembo, saj imate učenci in dijaki različne obveznosti, ki jih prej v brezskrbnem poletju niste imeli. Vračanje v šolo lahko s seboj prinese mnoge nepredvidljive situacije, zato je smiselno vzpostaviti šolsko rutino.

Zakaj potrebujemo šolsko rutino?

Oglejmo si nekatere pozitivne vplive vzpostavljenih šolskih rutin.

  • Dajejo nam občutek varnosti in predvidljivosti v življenju. Doprinesejo tudi k boljšemu duševnemu zdravju, saj si organiziramo svoj dan in vemo, kaj lahko pričakujemo. In ko se srečamo z novimi izzivi in situacijami, se s spremembami soočamo z manj stresa.
  • Vlijejo nam občutek organiziranosti: določen urnik pomembnih opravil in aktivnosti omogoča, da vemo, kaj lahko pričakujemo v tistem dnevu.
  • Omogočijo nam več časa za prijatelje in družino: s tem, ko ne izgubljamo časa z razmišljanjem o tem, kaj moramo še v tistem dnevu opraviti, lahko ta čas porabimo za prijetno preživljanje časa s svojimi bližnjimi. Slednje pripomore k boljšemu počutju in znižani ravni stresa.
  • Povečajo naš občutek samostojnosti in odgovornosti: jasen urnik nas naredi bolj neodvisne, saj vemo, kaj moramo narediti in kdaj. S tem se razvijamo tudi v bolj odgovorno osebo - določena dejanja opravljamo sami in zanje tudi prevzemamo odgovornost.
  • Družinske rutine imajo tudi številne pozitivne učinke na vse člane družine. Med drugim pomagajo ublažiti impulzivnost in uporniško vedenje pri otrocih.
  • Dobro organizirane in zdrave dnevne rutine pripomorejo, da več časa namenimo učenju in opravljanju šolskih nalog in drugih aktivnosti.

Zdrave rutine, povezane s šolo

V nadaljevanju lahko spoznaš nekaj osnovnih vrst rutin, s katerimi si lahko pomagaš, da bo vrnitev v šolske klopi po zaključenih počitnicah zate nekoliko lažja:

  1. Večerna rutina je pomembna pri razvijanju zdravih spalnih navad. Reden in kakovosten spanec je namreč ključnega pomena za rast in razvoj, boljše miselno delovanje (npr. mišljenje, učenje, pozornost pri pouku, zbranost, radovednost) ter splošno zdravje. Rutina pred spanjem pomaga, da se umiriš in sprostiš. Svetujemo ti, da spiš vsaj od 8 do 10 ur na dan, pred spanjem pa ne poješ velikega obroka ali spiješ pijače, ki vsebuje kofein.
  2. Jutranja rutina ti pomaga, da učinkovito začneš svoj dan in vpliva tako na pozitivno telesno kot tudi psihično pripravljenost za šolsko delo. Točno določeni jutranji »opravki« in točno določen vrstni red (npr. bujenje, zajtrk, umivanje zob, oblačenje) ti bodo pomagali, da se izogneš jutranjemu stresu. Svetujemo ti, da se zbudiš še dodatnih 5-10 minut hitreje kot običajno. Tako imaš dodaten čas, če zjutraj pride do kakšnih nepredvidljivih situacij.
  3. Rutina domačih nalog pomeni, da imaš točno določen čas, v katerem dokončaš domače naloge. Tako si boš lažje organiziral/a svoj čas za učenje, opravljanje nalog in drugih šolskih ter izvenšolskih obveznosti. Svetujemo ti, da utišaš telefon in ne brskaš po spletu, dokler ne dokončaš svoje naloge.
  4. Kontrolni seznam oz. »to-do list« lahko narediš, če se ti zdi, da pozabljaš svoja opravila. S kontrolnim seznamom dobiš vizualno podporo temu, da lažje slediš korakom v svoji rutini ali pa opravilom, ki jih moraš narediti pred odhodom v šolo in po prihodu iz šole. Svetujemo ti, da najbolj pomembna opravila napišeš in se osredotočiš, da jih opraviš najprej.

Rutine, ki jih vzpostavimo že v času šolanja, so neprecenljive, saj spodbujajo zdrave navade in zagotavljajo vseživljenjske veščine tako za uspeh v šoli kot tudi na drugih področjih življenja. Zato te spodbujamo, da premisliš o svojem vsakdanu, stvareh, ki jih moraš opraviti čez dan, in o stvareh, ki jih želiš opraviti čez dan, da bo tvoj dan čim bolj produktiven, hkrati pa zate izpolnjujoč.

 

Viri

Lanza, H. I. in Drabick, D. A. (2011). Family routine moderates the relation between child impulsivity and oppositional defiant disorder symptoms. Journal of abnormal child psychology, 39(1), 83­–94. https://doi.org/10.1007/s10802-010-9447-5

Grover, S. (16. 9. 2018). 5 School-Night Routines Every Kid Needs. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/when-kids-call-the-shots/201809/5-school-night-routines-every-kid-needs

Joshua, C. (24. 2. 2022). The Importance of Routines for Children: How to Set a Family Schedule. GoStudent. https://insights.gostudent.org/en/the-importance-of-routines-for-children