Skoči do osrednje vsebine

Kako lahko premagamo odlašanje?

Avtor: Tanja Klavž, prof. spec. in reh. ped. in univ. dipl. soc. del.; mag. Katja Rojs, prof. def.; Aljaž Tulimirović, univ. dipl. ped. in univ. dipl. soc. kul., Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor.

Če si v zapisih o odlašanju prepoznal svoje vedenje, ti bodo morda naslednji napotki v pomoč pri tem, da tokrat »odložiš« odlašanje.

  • Sooči se s svojim odlašanjem. Prvi in najpomembnejši korak je, da se svojega odlašanja zaveš, si ga priznaš in sprejmeš odločitev, da boš to navado skušal spremeniti.

  • Premisli o razlogih za odlašanje. Je to morda strah pred neuspehom ali občutek, da je naloga pretežka? Se počutiš preobremenjenega z obveznostmi in ne veš, kje bi začel? Odlašaš le pri enem izmed šolskih predmetov? Ali z učenjem odlašaš zato, ker daješ prednost zabavi?

  • Opusti ali preoblikuj izgovore, ki te spodbujajo k odlašanju. Namesto, da svoje odlašanje upravičiš z besedami »Utrujen sem, branja knjige za domače branje se bom lotil jutri«, si poskusi reči »Utrujen sem, a bom zdaj skušal prebrati le pet strani«.

  • Organiziraj si delo in si strukturiraj delovni dan. Pripravi si načrt dela in se ga pri delu skušaj čim bolj držati. Uredi si delovni kotiček.

  • Odstrani motilce,ki bi te pri opravljanju obveznosti lahko ovirali. V pomoč pri tem ti je lahko delovni list - Delovni list: Kaj me lahko zmoti pri učenju.

  • Z opravljanjem naloge skušaj pričeti takoj. Pri tem ti je lahko v pomoč, če si delo razdeliš po etapah s krajšim časovnim trajanjem. Predlagamo, da poskusiš s Pomodoro tehniko - v pomoč ti je lahko posnetek S paradižniki nad odlašanje ali pomodoro tehnika, najdeš ga tukaj.

  • Določi kratkoročne in dolgoročne cilje, ki jih želiš doseči v določenem časovnem okvirju. Predvidi tudi, kako se boš za dobro opravljeno delo nagradil. Pri tem si pomagaj z delovnim listom - Delovni list: Kako sem premagal odlašanje.

  • Motivacijo za delo poišči v prijetnih aktivnostih, ki se jih boš lahko lotil kasneje (npr. v odmoru ali ko z dejavnostjo končaš).

Pri delu vztrajaj, četudi te bo morda še zaneslo v odlašanje. Vedi, da je odlašanje le način našega vedenja oziroma navada, navade pa lahko spreminjamo.

Prisluhni tudi naslednjemu posnetku:

  • Kako naj premagam odlašanje prokrastinacijo

Nadaljuj na naslednji članek: S paradižiniki nad odlašanje ali pomodoro tehnika