Skoči do osrednje vsebine

Skok v novo šolsko leto z zdravo šolsko malico

Avtor: Simona Mušič, mag. znanosti s področja živilstva, prof. biologije in gospodinjstva in Jerneja Kožar, mag. inž. prehrane

Skoraj zagotovo že kmalu po začetku pouka postaneš lačen in misli ti uhajajo k malici. V Sloveniji imamo zelo dobro poskrbljeno za dostopnost malice med poukom, večina učencev in dijakov je zadovoljna z malico, ki jo pripravljajo šolske kuhinje. In prav je tako. Če povprašaš znance v drugih evropskih državah, ti bodo povedali, da si malico vsakodnevno prinašajo od doma ali pa imajo v prostorih šole le avtomate/trgovinice s prigrizki.

V šoli za tvoje obroke skrbijo (usposobljeni prehranski) strokovnjaki in seveda kuharsko osebje, ki krmarijo med priporočili zdrave prehrane, zakonodajo, zmožnostmi kuhinje in željami učencev in dijakov. Dopoldanska malica ima vlogo premostitvenega obroka, kar pomeni, da ti pomaga prebroditi lakoto med zajtrkom in kosilom, ki sta, poleg večerje, glavna obroka. Si tudi ti eden izmed večine, ki uživa šolsko malico, pripravljeno v šolski kuhinji? Če je v tvoji šoli na voljo malica, pripravljena v šolski kuhinji, potem je smiselno, da to možnost uporabiš tudi ti. Razmisli o tem že na začetku šolskega leta. Verjetno je malica iz šolske kuhinje izbira, ki bi jo z veseljem podprli tudi tvoji starši.

 

Po prehodu iz osnovne šole se nemalokrat zgodi, da si srednješolci zaželite malice izven šole. Vabijo vas pekarne s pekovskimi izdelki in rogljički, trgovine s sendviči in ponudniki enolične hitre prehrane (burgerji, kebabi, bureki). Če ne želiš jesti malice, ki je na voljo v šoli in se zato odločaš za hrano iz pekarne, potem ti svetujemo, da si malico raje pripraviš doma.

Malice "to go"

Spodaj je nekaj idej za malice »to go«, ki jih lahko poizkusiš. Ne pozabi na tekočino, še najboljša je navadna voda.

Pri doma pripravljeni malici pa moraš paziti tudi na nekaj osnovnih načel:

 • pri pripravi malice je potrebno poskrbeti za higieno v domači kuhinji;
 • uporabljaj živila, ki niso hitro pokvarljiva (tista, ki imajo daljši rok trajanja oz. jih ni potrebno shranjevati v hladilniku);
 • malico zapakiraj v čisto, neprepustno in za živila primerno embalažo (primerne so termo in steklene posode, papirnate vrečke za kruh, ipd).
 • Malica s kruhom

  Malica s kruhom

  Rezina polnozrnatega kruha, 2 rezini mocarele, 2 rezini piščančjih prsi, polovica rdeče paprike.

 • Malica z jogurtom

  Malica z jogurtom

  Navadni jogurt, jabolko (ali drugo sadje po tvoji izbiri), pest orščkov (npr. mandlji, indijski oreščki).

 • Solata z lečo, korenjem in papriko

  Solata z lečo, korenjem in papriko

  Če  vam zgornje klasike niso pri srcu, pa si lahko pripraviš solato z lečo, korenjem in papriko. Recept najdeš tukaj.

Vsekakor je najboljša in najlažja izbira malica, ki je organizirana v sklopu šole.

In še sporočilo za konec: malico si  privošči brez hitenja in v dobri družbi prijateljev in sovrstnikov. Saj veš, hrana je najokusnejša v dobri družbi!

Pa dober tek!

ALI VEŠ:

 1. Šola je dolžna za vse učence oziroma dijake organizirati malico. Za dijake je šola dolžna organizirati toplo ali energijsko in hranilno bogatejšo hladno malico.
 2. Nekatere šole v Sloveniji so vključene v šolsko shemo. V sklopu šolske sheme se učencem v šoli omogoča dodatni brezplačni obroka sadja in zelenjave oz. mleka in mlečnih izdelkov.
 3. Zdrava prehrana ugodno vpliva na tvoje duševno, socialno in telesno stanje, razvoj samozavesti in pozitivne samopodobe, prispeva k boljšim učnim sposobnostim ter k lažjemu spremljanju pouka.