Skoči do osrednje vsebine

Vnos tekočine – v povprečju od 7 do 8 kozarcev na dan

Avtor: Jerneja Kožar, mag. inž. prehrane, Simona Mušič, mag. znanosti s področja živilstva, prof. biologije in gospodinjstva

Ali veš, da bi lahko telo brez hrane zdržalo več kot en mesec, brez vode oz. tekočine pa le nekaj dni

Voda predstavlja kar 60 % tvojega telesa in je temelj za delovanje vseh telesnih funkcij. Voda ima vlogo pri uravnavanju telesne temperature, oskrbovanju celic s hranili in kisikom preko krvi, izločanju odpadnih snovi, prebavi ter zaščiti telesnih organov, tkiv in sklepov.

Kaj pomeni zadostni vnos tekočine?

Hidracija je stanje posameznika, ki vzdržuje vodno ravnovesje v telesu. Količina tekočine, ki naj bi jo dnevno moral zaužiti, da ohranjaš hidracijo, je odvisna od tvoje starosti, telesne mase, spola in telesne dejavnosti. V povprečju to za mladostnika pomeni približno 1,5 litra oz. 7-8 kozarcev (volumen 2 dl) tekočine na dan.

Nujno tekočino telesu zagotoviš tudi z vnosom hrane (sezonsko sadje in zelenjava itd.). Pitje tekočine razporedi tekom celega dneva, kar ti prinaša dobro hidracijo telesa in s tem tudi dobro počutje. V kolikor se ukvarjaš s športom, se načeloma priporoča, da za vsako uro intenzivne vadbe dodaš še liter tekočine. Priporoča se, da ne čakaš na to, kdaj boš postal žejen, ampak pitje tekočine razporediš pred telesno dejavnostjo, med in njo in po njej.

V kolikor ne piješ dovolj tekočine, pride do stanja porušenega ravnovesja vode v telesu, ki ga imenujemo dehidracija. Da je tvoje telo rahlo oz. zmerno dehidrirano, lahko pokažejo simptomi, kot so žeja, glavobol, suha usta, mišični krči ter temno rumen urin. Že rahla dehidracija ti lahko pomembno poslabša kognitivne sposobnosti, kot sta koncentracija in spomin, ki jih v šoli še kako potrebuješ! Da pa je tvoje telo hudo dehidrirano, pa lahko pokažejo simptomi, kot so vrtoglavica, pospešeno bitje srca, pospešeno dihanje, zelo suha koža, utrujenost, zaspanost ali celo izguba zavesti. Do dehidracije lahko pride tudi zaradi različnih bolezenskih stanj (npr. bruhanje, driska).

Primerne, manj primerne in odsvetovane pijače

Najprimernejša za odžejanje in nadomeščanje izgubljene tekočine so voda, nesladkan čaj in mineralna voda. Manj primerne za pitje so negazirane in gazirane aromatizirane pijače, saj so pogosto vir praznih kalorij. Telo obremenjujejo z umetnimi barvili in umetnimi aromami, zaradi veliko dodanega sladkorja pa se z njimi niti ne odžejaš. Tudi pijače, ki imajo namesto sladkorja dodana sladila (tj. sintetična sladila, nizkokalorična sladila, nekalorična sladila), niso primerne in ne predstavljajo optimalne izbire.

Popolnoma ti odsvetujemo pitje pijač, ki vsebujejo kofein (kola, kava, pravi čaj, energijske pijače) in alkohol, saj lahko povzročajo manjšo zbranost, pretiran nemir, zasvojenost in druge motnje.

Več o hidraciji najdeš tukaj.