Skoči do osrednje vsebine

Vlaganje v kriptovalute

Avtor: LOGOUT, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

»Slišal sem, da s tem lahko hitro zaslužim ogromno denarja. Kaj sploh so te kriptovalute?«

Kriptovalute si lahko predstavljamo kot digitalne valute (npr. evro, dolar, hrvaška kuna), ki jih lahko izmenjamo za pravi denar. Danes obstaja ogromno različnih kriptovalut, med najbolj znanimi je zagotovo Bitcoin. Nastajajo pa vsak dan nove, ki lahko v hipu skokovito zrastejo v vrednosti, lahko pa v hipu strmo padejo. Trg s kriptovalutami je zelo razgiban, zato lahko vrednosti valut v enem dnevu skokovito narastejo in padejo, ali pa oboje. Zaradi teh hitrih premikov vrednosti pa lahko občutimo močan FOMO - Fear of mising out oziroma občutek, da cel čas zamujamo priložnosti na trgu. Zaradi tega občutka lahko pride do tega, da v trgovanje vlagamo vedno več časa in sredstev, ki bi jih morali nameniti drugim področjem življenja.

Če se odločimo, da bomo trgovali s kriptovalutami se moramo zavedati, da je v trgovanje vključena velika mera tveganja. Na spletu pogosto slišimo zgodbe o uspehu, a ne slišimo zgodb, kjer so osebe vložile ogromne količine denarja in potem ves ta denar izgubile. Priporočljivo je, da vložimo le toliko denarja, kot si ga lahko privoščimo izgubiti.

Gledati kako vrednost naše naložbe raste, je zagotovo prijetna, a ko pride čas, ko vrednost začne padati lahko v sebi dobimo izjemno neprijeten občutek. Misli kot so »Zakaj nisem prej prodal?« in »O ne, izgubil sem 200€!« nas lahko pripeljejo do tega, da med trgovanjem začnemo sprejemati odločitve, ki našo stisko le še povečajo. Lahko se potem namreč zgodi, da prodamo, ko vrednost pada, saj se bojimo, da bomo izgubili še več ali pa da kupujemo kadar vrednost narašča, saj se bojimo, da bomo zamudili ogromne dobičke.

Zato se v tovrstno trgovanje spuščamo odgovorno. Izgubljati denar, ki smo si ga pošteno zaslužili, je lahko izjemno boleča izkušnja, ki jo potem poskušamo popraviti tako, da v trgovanje vložimo še več denarja v upanju, da pokrijemo izgube. Tovrstno vedenje pa lahko pripelje tudi do zasvojenosti s trgovanjem in kriptovalutami.

Trg kriptovalut je trenutno še močno nestabilen. Rast in padec vrednosti je zelo težko predvideti, zato je bolje počakati, da se celoten trg stabilizira, preden vložimo svoj denar. Spletne strani, ki omogočajo nakup kriptovalut od nas zahtevajo tudi veliko osebnih podatkov, ki jih ni dobro deliti z nepreverjenimi stranmi in pogosto zahtevajo pogoj, da smo stari vsaj 18 let. Če pa si v svet trgovanja že vstopil, pa je dobro, da si pozoren/na na znake, ki kažejo na tvegano trgovanje in vlaganje v kriptovalute.

Reši in preveri

Izpolni delovni list Ali odgovorno trgujem/vlagam v kriptovalute? in preveri, ali se pri tebi pojavljajo znaki tveganega trgovanja in vlaganja v kriptovalute.