Skoči do osrednje vsebine

Spletne stavnice in igre na srečo

Avtor: LOGOUT, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

»Na spletu sem začel staviti, ampak nič ne zadanem. Kaj delam narobe?«

Spletne igralnice, spletne stavnice in nakup srečk kar preko telefona. Igre na srečo so nam na spletu dostopne 24 ur na dan, vse dni v tednu in sodelovanje v njih je zelo enostavno. Včasih lahko slišimo tudi zgodbe znancev, ki opisujejo kako je drug znanec zadel visoke dobičke. Vsi ti razlogi nas lahko pripeljejo do tega, da v spletnih igralnicah hitro porabimo več kot smo pripravljeni izgubiti.

Pri spletnih igrah na srečo in stavah se je potrebno zavedati, da magična formula do uspeha ne obstaja. Če v njih sodelujemo z namenom, da bi zaslužili, bomo verjetno hitro razočarani. Nekatere spletne stavnice in igre na srečo ponujajo začetnikom simulacijska okolja, kjer lahko testirajo svoje sposobnosti (npr. v igranju pokra). Toda ti simulacijski programi so pogosto namenoma zasnovani na način, da nam dajo občutek, da smo v igranju boljši kot v resnici smo. Ta prepričanost nas potem lahko pripelje do tega, da v igro začnemo vlagati pravi denar. Ko je v igri enkrat pravi denar, nas igranje toliko bolj pritegne. Če izgubimo denar, ga bomo zaradi stiske poskušali hitro pridobiti nazaj. Če denar pridobimo, bomo vložili še več, saj bomo prepričani, da bodo naši dobički še večji. A na dolgi rok bomo slej kot prej spet naleteli na igro, kjer bo izguba večja. Ta krog igranja pa je nevaren za razvoj zasvojenosti od spletnih iger na srečo ali spletnih stav.

Reši in preveri!

Reši delovni list Ali sem zasvojen s spletnimi igrami na srečo ali s spletnimi stavami? in preveri, ali je tvoje igranje tvegano.

Zavedati se moramo, da igre na srečo ne bi smele biti dostopne osebam mlajšim od 18 let, tako kot vstop v igralnice ni dovoljen mladoletnim osebam. Če pa že igramo, potem je priporočljivo, da si vnaprej določimo vsoto denarja, ki smo jo pripravljeni vložiti in te meje potem ne prekoračimo. Če se nam namreč začne dogajati, da to mejo pogosto prekoračujemo, je to že lahko znak, da se razvija nezdrav odnos do spletnih iger na srečo.