Skoči do osrednje vsebine

Pogosto mi je dolgčas in potem preveč časa prebijem na telefonu. Kaj lahko naredim?

Avtor: LOGOUT, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

»Seveda sem na telefonu, kaj naj pa drugega delam?«

Kaj sploh je dolgčas?

Po definiciji v SSKJ, beseda "dolgčas" predstavlja - duševno stanje neugodja, nezadovoljstva, osamljenosti zaradi pomanjkanja primernega dela, družbe, zabave.

Kar pomeni, da je nemogoče doseči pravi dolgčas ob neskončnosti dela, družbe in zabave, ki nam jih ponujajo zasloni in splet.   

Ko želimo prekiniti eno izmed navedenih stanj - neugodje, nezadovoljstvo ali osamljenost, ker nimamo primernejšega dela, nimamo družbe ali ustrezne zabave, pogosto posežemo po zaslonih (npr. telefon, pametna tablica, računalnik…).

Ravno to želijo doseči ustvarjalci družbenih omrežij in video iger - da bomo takrat, ko doživljamo neprijetna čustva ali stanja, posegli po zaslonu in njihovi storitvi (družbenem omrežju, igri, itd.). Spletna okolja pa so pogosto zasnovana tako, da nas tam zadržijo čim dlje časa, med samo uporabo izgubimo občutek za čas in le-ta kar “poleti” mimo nas.

Več časa za dolgčas!

Z nenadzorovanim pregledovanjem telefona svoje možgane nenehno navajamo na izjemno hiter tempo življenja, ki ga narekuje splet. Posledica je, da vse težje se posvečamo dolgotrajnejšim in zahtevnejšim miselnim procesom (npr. učenje, ustvarjanje,...), za katere naši možgani rabijo prostor, ki ga pridobijo, ko nam je dolgčas.

Reši in preveri!

Če želiš svojim možganom dati malo več prostora se lahko lotiš vaj na delovnem listu Manj telefona, več dolgčasa.

Ko možganom enkrat damo ta prostor, pa lahko to v nas sproži globlje premisleke. Morda boš na plano ponovno potegnil/a staro, pozabljeno idejo, ki se ni imela možnosti razvijati, kajti njen prostor sta zasedla telefon in splet. Morda se bodo tvoje misli usmerile k manj prijetnim temam, ki jih nevede potiskaš v ozadje, saj o njih ni tako prijetno razmišljati. Morda boš začel/a razmišljati o svoji sedanjosti in prihodnosti, kar zagotovo ni lahka naloga. Morda se bo zgodilo kaj drugega, vendar boš to lahko izvedel/a le tako, da se prepustiš svojim mislim.

Svojim mislim damo več prostora, ko:

  • gremo na sprehod, telefon pustimo doma,
  • opravimo trening ali drugo aktivnost brez motilcev (gremo teči brez glasbe, opravimo trening brez uporabe telefona)
  • smo v čakalnici, digitalno napravo pustimo v žepu ali torbi in opazujemo okolico,
  • smo v vrsti, ne “skočimo” na splet za nekaj trenutkov, vendar le stojimo in čakamo,
  • se vozimo z avtobusom ali vlakom, vožnjo preživimo brez digitalnih naprav.

Reši in preveri!

V pomoč pri uspešnem spopadanju z dolgčasom ti je lahko naslednja 20 minutna vajica, ki jo najdeš na delovnem listu Čas je za dolgčas!