Skoči do osrednje vsebine

Kako premagati tilt in preprečiti rage quit?

Avtor: LOGOUT, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

Rage v igri na prav noben način ne pripomore k temu, da bi izboljšal svoje možnosti zmage. Zakaj se torej jeziš?

Predvsem tekmovalne igre so polne sprožilcev, zaradi katerih se počutimo ogrožene: možnost poraza, negativni komentarji soigralcev, veliko boljši nasprotniki… Ker si situacijo interpretiramo na način, da nas to ogroža, posledično lahko postanemo zelo jezni ali razburjeni. Predvsem tekmovalne igre so polne sprožilcev, zaradi katerih se počutimo ogrožene: možnost poraza, negativni komentarji soigralcev, veliko boljši nasprotniki… Ker si situacijo interpretiramo na način, da nas to ogroža, posledično lahko postanemo zelo jezni ali razburjeni.

Zato bodi v igri osredotočen na stvari, ki jih lahko nadzoruješ, in se ne ukvarjaj s tistimi, ki jih ne moreš - torej s tem, kaj počnejo tvoji soigralci. Sprejmi, česar ne moreš spremeniti. Tudi če naletiš na kakšnega ‘interja’, ki ti načrtno uničuje igro, ne dopusti, da te to razburi. Edina stvar, ki jo lahko nadzoruješ, je tvoje igranje in to, kako se boš odzval na dogajanje v igri. Le v primeru, da uspeš ohraniti mirno kri in daš vse od sebe, lahko pripomoreš k temu, da boste morda vseeno dosegli zmago. Kakor hitro se predaš jezi in se prenehaš truditi, je igra že izgubljena.

Kako preprečiti tilt:

 • Nikoli ne odgovarjaj negativnim komentarjem soigralcev

  Nikoli ne odgovarjaj negativnim komentarjem soigralcev

  Mute tipka obstaja z razlogom. Če te njihovi komentarji razburjajo, in ti s tem jemljejo pozornost od igre, jih utišaj.

 • Med igro piši samo ključne informacije

  Med igro piši samo ključne informacije

  Med igro piši tiste informacije, ki ti bodo pomagale doseči zmago - kje je nasprotnik, kaj vidiš in kaj razbereš iz zemljevida. S pozitivnim ‘wp’ pa lahko dvigneš tudi moralo v ekipi, kar pozitivno vpliva na nadaljevanje igre.

 • Vzemi si pavzo

  Vzemi si pavzo

  Ne glede na zmago ali poraz, si med posameznimi igrami vzemi pavzo. Spomini in občutja iz prejšnje igre bodo zagotovo vplivali na naslednjo. Če greš razburjen v novo igro, si že praktično obsojen na poraz, saj ne boš igral zbrano. Zato si vedno vzemi čas za kratko pavzo - najboljše je hitro raztezanje ali začasen odmik od računalnika. Preproste in hitre vaje za raztezanje najdeš na tej povezavi.

Kaj storiti, če čutiš, da postajaš razdražen ali jezen?

Opomni se, da ti jeza ne bo pomagala. Nekajkrat globoko vdihni in se osredotoči samo na dihanje in svoje občutke v telesu. Sebe in svoje soigralce spodbudi s pozitivnimi besedami: "mamo to", "zmorem", "every game is winnable". Pozitivne misli in spodbude si lahko že pred igro zapišeš na samolepilni listek in ga prilepiš na monitor - tako se boš v težki situaciji lažje opomnil, da ostaneš pozitiven. Celoten vodnik po obvladovanju jeze pa najdeš v sklopu člankov Za krmilom svoje jeze.

V primeru, da imaš slabo igro, pa ti ostaneta samo dve možnosti - da se iz nje nekaj naučiš ali pa ne. 

Slovarček

*inter - igralec, ki “inta” oz. “intentionally” (torej namemoma) igra slabo, da zagotovi, da njegova ekipa izgubi.