Skoči do osrednje vsebine

Soočanje z depresijo

Avtor: mag. Alenka Seršen Fras, univ. dipl. psihologinja in Martina Kukovec, mag. psihologije, Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor

Depresijo lahko premagaš, vendar je v primeru, da je depresivno razpoloženje prisotno večino časa in da vpliva na vsakodnevno življenje v šoli, doma in na druženje z vrstniki, potrebno poiskati strokovno pomoč psihiatra in psihologa.

Depresija se zdravi:

  • s svetovanjem in psihoterapijo

    s svetovanjem in psihoterapijo

    Z dokazi o učinkovitosti je zelo dobro podprta vedenjsko kognitivna terapija, s pomočjo katere se boš naučil prepoznavati in analizirati svoje misli, bolje obvladovati čustva in spreminjati svoje vedenje. Vedenjsko kognitivna terapija se osredotoča na povezavo med mislimi (npr. »Sošolci me ne marajo«), čustvi (npr. »Sem potrt«) in vedenjem (npr. »Dan sem preležal v postelji in nisem šel na zabavo«).

  • z zdravili

    z zdravili

    Z njihovo pomočjo se v možganih ponovno vzpostavi ravnovesje kemičnih prenašalcev. Zdravnik po pregledu predpiše antidepresive, ki ne povzročajo odvisnosti, imajo pa lahko kot vsa zdravila tudi stranske učinke, a ti kmalu minejo. Pomagali ti bodo k izboljšanju razpoloženja in zmanjšanju drugih znakov depresije. Z izboljšanjem stanja se po določenem času antidepresivi postopoma ukinjajo, zato je pomembno, da se naučiš tudi drugih načinov obvladovanja depresije.

Pomoč bo usmerjena k ciljem, ki si jih boš zastavil v sodelovanju s terapevtom oz. zdravnikom. Lažje jih boš dosegel, če boš upošteval naslednja priporočila, uporabljal učinkovite tehnike in koristne veščine, kot so na primer: 

Nadaljuj na naslednji članek: Vedenjska aktivacija