Skoči do osrednje vsebine

Socialne veščine

Avtor: mag. Alenka Seršen Fras, univ. dipl. psihologinja in Martina Kukovec, mag. psihologije, Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor

Znaki depresije so pri mladostnikih močno povezani s težavami v medosebnih odnosih z vrstniki, starši in učitelji.

Mladostniki poročajo, da se pogovarjajo le z redkimi ljudmi, da ne vedo, kaj bi se pogovarjali in kako bi pristopili. Radi bi bili sprejeti pri drugih in imeli občutek, da pripadajo neki skupini, a stika ne zmorejo ali ne znajo vzpostaviti. Lahko so tesnobni, lahko jim pa primanjkuje socialnih veščin.

Kaj so socialne veščine?

To so vedenja, ki spodbujajo učinkovito komunikacijo in zadovoljne odnose med ljudmi. Zajemajo veščine, kot so navezovanje novih stikov, vzpostavljanje prijateljstev, zmožnost empatije, sodelovanja, dogovarjanja, poslušanja, izražanja svojih čustev in misli, reševanje konfliktov ... Socialne veščine so lahko enostavne, kot je vzpostavljanje očesnega stika, ali pa kompleksne, kot je npr. zmožnost pridružiti se k aktivnosti ali prositi prijatelja za pomoč.

Socialnih veščin se vsi učimo vse življenje, v obdobju mladostništva pa je to še posebej pomembno, saj sta pripadnost in sprejetost pri drugih med mladostnikovimi temeljnimi potrebami. Eni se jih učijo mimogrede, drugi pa imajo pri tem težave.

Če imaš težave z navezovanjem stikov tudi ti, je tukaj nekaj idej, ki ti bodo morda v pomoč.

Morda ti bo za začetek lažje, če boš stik z vrstnikom vzpostavil preko telefona ali spletnega socialnega omrežja. Najprej razmisli, s kom se želiš pogovarjati. Pokliči tisto osebo ali jo pozdravi preko spletnega omrežja. Najprej jo lahko povprašaš: »Kako si?« in »Kaj počneš?«. Najverjetneje bo druga oseba vrnila vprašanja. Tako se bo začel pogovor. Pogovor lahko traja dolgo, lahko bo krajši, odvisno od razpoloženja in časa obeh. Pomembno je, da se na koncu poslovita. Pri vzpostavljanju stika z drugim v živo, izberi osebo, s katero že imaš kakšno pozitivno izkušnjo. Najbolje je, da stopiš do te osebe, vzpostaviš očesni kontakt, jo pozdraviš, povprašaš o kakšni stvari, recimo o domači nalogi, kako ji je šel zadnji test … Poskušaj dobro poslušati, kaj ti oseba govori, bodi obrnjen v smer sogovornika. Če te kaj zanima o temi, postavi vprašanje. Tudi ti lahko poveš, kaj si misliš o domači nalogi ali testu.

Kadar razmišljaš in te je strah se pridružiti skupini ali posamezniku, je najbolje, da se spoprimeš s strahom, tako da pristopiš ter prijazno in mirno vprašaš, če se lahko pridružiš: »Se ti/vam lahko pridružim?«.

Stik lahko navežeš tudi tako, da podaš kak kompliment. Kompliment naj bo iskren. Poveš lahko nekaj lepega, kar resnično misliš. Recimo: »Ta majica ti lepo pristaja!«.

Ljudem veliko pomeni, če so nam drugi pripravljeni pomagati. Tudi pomoč drugemu je pomembna socialna veščina, ki lahko vodi tudi k razvoju prijateljstva. Pri drugem lahko preveriš, ali potrebuje pomoč, tako da ga povprašaš: »Ali morda potrebuješ pomoč?«. Morda si že slišal, da je fant punci (ali obratno) pomagal pri pobiranju učbenikov, ki so ji padli po tleh, nato pa sta se zapletla v pogovor.

V primeru, da želiš pomagati depresivnemu prijatelju, te vabimo k poslušanju posnetka na koncu prispevka.

Nadaljuj na naslednji članek: Kaj je samopoškodovalno vedenje?

Zvočni posnetek:

  • Kako pomagati depresivnemu prijatelju