Skoči do osrednje vsebine

Kam po pomoč v stiski?

Avtor: dr. Nuša Zadravec Šedivy, univ. dipl. psih., UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora

Ko se znajdemo v stiski, se nam lahko zdi, da so težave nepremostljive, da se nič ne spremeni, da ne bo nikoli bolje. V takih trenutkih je pomembno, da se spomnimo, da so vse težave minljive in se jih da rešiti. Tudi če sami v stiski ne vidimo rešitve, bo morda nekdo drug našo težavo videl drugače in opazil možne rešitve, zato je pomembno, da o stiski spregovorimo in poiščemo ustrezno pomoč. 

Kadar smo v stiski, nam je lahko v veliko pomoč, da se o tem pogovorimo z drugimi. To so lahko prijatelji, družinski člani, učitelji in drugi delavci šole, ali druge osebe, ki so nam blizu. Pogosto nam že iskren pogovor in to, da se o svojih čustvih pogovarjamo, jih izrazimo in jih ne zapiramo vase, predstavlja olajšanje.

A težave so včasih prevelike, da bi jih lahko razrešili zgolj s pogovorom z bližnjimi, še posebej kadar so v ozadju duševne bolezni ali motnje. V takih primerih je pomembno, da poiščemo pomoč strokovnjaka, ki nam bo znal nuditi najustreznejšo strokovno pomoč.

Kdo so strokovnjaki za duševno zdravje?

Psihiater

Psihiater je po izobrazbi zdravnik, ki je po končanem študiju na eni od medicinskih fakultet opravil specializacijo iz psihiatrije. Psihiatri so zaposleni v javnih in zasebnih zdravstvenih ustanovah, npr. v psihiatričnih bolnišnicah in ambulantah. Ukvarjajo se z diagnosticiranjem in zdravljenjem duševnih motenj, pri čemer včasih predpišejo tudi zdravila. Pedopsihiater je psihiater, ki se specializirano ukvarja z obravnavo otrok in mladostnikov s težavami v duševnem zdravju. V Sloveniji delujeta dve pedopsihiatrični ustanovi, in sicer v Ljubljani (v okviru Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana) ter v Mariboru (v okviru Univerzitetnega kliničnega centra Maribor), posamezni pedopsihiatri pa izvajajo obravnave tudi v okviru drugih ustanov (npr. v Centrih za duševno zdravje otrok in mladostnikov in drugih ambulantah v zdravstvenih domovih).

Psiholog

Psiholog je zaključil študij psihologije. Psihologi so zaposleni v različnih javnih in zasebnih ustanovah na področju zdravstva, socialnega varstva, izobraževanja in drugih področjih. Tisti psihologi, ki delajo na področju zdravstva, pa so navadno opravili še specializacijo iz klinične psihologije. Psihologi v zdravstvu izvajajo diagnostiko ter obravnavajo osebe z težavami v duševnem zdravju. Z osebo opravijo razgovor in testiranje s psihološkimi instrumenti. Pogosto izvajajo tudi psihološka svetovanja, ki so namenjena podpori ljudem v težkih življenjskih situacijah.

Psihoterapevt

Psihoterapevt je po končanem študiju opravil še podiplomski študij psihoterapije. Posameznikom v stiski nudi pomoč z namenom izboljšanja duševnega zdravja, razvijanja želenih osebnostnih lastnosti ter zadovoljujočih medosebnih odnosov. Uporablja različne psihoterapevtske tehnike, ki se razlikujejo glede na psihoterapevtski pristop in posameznikove težave. Psihoterapevt pomaga osebi s tehnikami, ki temeljijo na pogovoru in odnosu. Tudi psihoterapevti delujejo v okviru različnih javnih in zasebnih ustanov ter so lahko v manjši ali večji meri specializirani za obravnavo določenih skupin prebivalstva (npr. mladostnikov) in oseb s specifičnimi težavami v duševnem zdravju.

Kako lahko v stiski izberem pravega strokovnjaka?

Pri iskanju pomoči je pomembno, da strokovnjaku zaupamo in se z njim dobro razumemo, saj nam tako lahko strokovnjak uspešneje pomaga.

  • V kolikor nismo prepričani, kateri strokovnjak je »pravi« za nas, se je s težavami najbolje obrniti na osebnega zdravnika, ki bo glede na težave ustrezno presodil, kakšna stokovna obravnava je najustreznejša in po potrebi napisal napotnico. Mladi se lahko po pomoč prav tako sami obrnete na Centre za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki delujejo po celi Sloveniji. Za šolajoče se mladostnike pa je lahko pravi vir informacij in pomoči tudi šolski psiholog oz. svetovalni delavec.

    Veliko strokovnjakov za duševno zdravje je izobraženih za več področij. To pomeni, da lahko pri zdravljenju združujejo različne pristope in tehnike. Pri težjih duševnih motnjah se je izkazalo, da je kombinacija zdravljenja z zdravili in psihoterapije pogosto najboljša izbira. Pri lažjih oblikah duševnih motenj in pri prehodnih težavah ali stiskah pa običajno zadostuje pomoč psihologa ali psihoterapevta.

Drugi viri pomoči

Za mlade v stiski pa so na voljo tudi drugi viri pomoči:

Vir pomoči Kontakt
Klic v duševni stiski tel. 01 520 99 00
TOM telefon

tel. 116 111

E-mail: tom@zpms.si

E-TOM E-mail: tom@zpms.si
Spletna svetovalnica To sem jaz E-mail: tosemjaz@nijz.si
ŽIV? ŽIV E-mail: info.scsr@upr.si
Svetovalni centri za otroke mladostnike in starše (Ljubljana, Maribor, Koper)

Ljubljana

Maribor

Koper