Skoči do osrednje vsebine

Na prelomnici: kako se spoprijeti s prehodom iz osnovne v srednjo šolo?

Avtor: Vesna Vrečko Pizzulin, mag. psih.

Prehod iz osnovne v srednjo šolo je ena od prelomnic, ki prinaša precej sprememb in novih okoliščin. Nepoznano okolje, nova šola, novi sošolci, učitelji – veliko je novega in vse naenkrat. Ne glede na to, kako se pripravimo na ta prehod, lahko takšne spremembe predstavljajo vir stresa. Posledično lahko doživiš povečane občutke tesnobe, ki so lahko precej neprijetni in nelagodni.

Tesnobo, ki je v tem obdobju pogosto vezana na medosebne odnose, lahko občutiš:

  • v svojem telesu (npr. povečan srčni utrip, potenje, zardevanje, občutek slabosti v trebuhu in slabost);
  • v čustvih (npr. občutek strahu, osamljenosti, negotovosti, živčnosti, stresa);
  • v mislih (pričakovanje, da bo vse šlo narobe; pripisovanje, da se drugi veliko ukvarjajo z nami; prekomerno analiziranje vseh stikov in situacij; premlevanje o preteklih in prihodnjih dogodkih);
  • v vedenju (izogibanje vrstnikom in druženju, nezmožnost biti sproščen med ljudmi, težave z vzpostavljanjem očesnega stika, igranje z lasmi ali s telefonom, ko si s kom v stiku).

Pomembno je, da se zavedaš, da so v neznanih situacijah takšni občutki zelo pogosti, celo pričakovani. Bi ti bilo morda lažje, če veš, da jih v različni meri občutijo skoraj vsi tvoji vrstniki pa tudi profesorji in celo tvoji starši? Si jih morda kdaj o tem kaj povprašal/povprašala? Poskusi in preveri.

Kako si lahko pomagam, kadar občutim tesnobo v družbi ostalih ljudi?  

Pri premagovanju tesnobe ali stiske ob prehodu iz osnovne v srednjo šolo si lahko pomagaš na različne načine. Pomembno je, da se zavedaš, da tesnobo občutijo verjetno vsi okoli tebe – v tem nisi sam, nisi sama; vsi smo v istem čolnu! 

Telesne znake tesnobe lahko ublažiš z uporabo katere izmed sprostitvenih tehnik. Neprijetne misli in čustveno stisko pa tako, da svoje misli preusmeriš na prijetnejše teme, kot so npr. pretekle poletne dogodivščine. Slednje je lahko tudi iztočnica za pogovor z novimi sošolci ali vrstniki.     

Pogumno v nova poznanstva!         
Poln razred novih, nepoznanih sošolcev je lahko strašljiv in od zastrašujočih situacij se velikokrat umaknemo ter tako zmanjšamo tesnobo. A to je le začasno! Umik je lahko mamljiva past. Vendar dlje ko se izogibaš, večji postaja strah. Zato le pogumno v nove odnose, četudi bi se raje umaknil/a in te je strah – morda pa spoznaš novega prijatelja.

Kako navezati stik?

Poskusi pokramljati s sošolci, ob katerih imaš občutek, da bi lahko imeli podobna zanimanja kot ti. Med pogovorom poskušajte najti skupne teme, ki vas povezujejo ali navdušujejo. V primeru, da v razredu že poznaš koga, naveži stik z njim. Lahko se poskusiš vključiti tudi v kakšne obšolske aktivnosti, ki so ti v veselje. Tam spoznaš vrstnike s podobni interesi, kar pomeni, da bo pogovor še lažje stekel. 

Veliko šol organizira spoznavne dneve/konce tedna – udeleži se jih! Tam boš med organiziranimi aktivnostmi v sproščenem vzdušju pobližje spoznal sošolce in sošolke.  

Prav tako preveri, ali na tvoji šoli obstaja tutorska mreža. Veliko šol ima le-te vzpostavljene in tako zelo olajša prehod novincem v še precej neznano okolje. Če tutorske mreže na šoli še ni, lahko morda podaš pobudo ali pa jo celo, s pomočjo šole, pričneš načrtovati in pomagaš vzpostaviti. 

Kako poskrbim za svoje dobro počutje?

Ob vseh novih dogodivščinah in izzivih, ki jih prinaša novo šolsko leto, ne pozabi poskrbeti zase. Pomanjkanje spanja, lakota in utrujenost lahko tesnobo in negotovost samo še okrepijo, zato je pomembno, da že ob začetku šolskega leta skrbiš zase na najboljši možen način. Tako ti bo lažje začeti in se spoprijeti z vsemi izzivi!

Svetujemo ti naslednje:                                                                                                                

  • Poskrbi, da spiš vsaj 8 do 10 ur na noč.
  • Zjutraj pojej zdrav zajtrk.
  • Bodi telesno dejaven/dejavna.
  • Poskrbi, da vsak dan najdeš čas za sprostitev in zabavo.
  • Dobro načrtuj šolsko delo in obšolske obveznosti. 

Kaj lahko naredim, če mi nič od navedenega ne pomaga?

Če imaš z učenjem, izpolnjevanjem obveznosti ali v odnosih z vrstniki težave, ki trajajo dlje časa, poišči pomoč v šolski svetovalni službi. Imajo znanje  in izkušnje, lahko ti pomagajo in te podprejo. Tudi kadar opaziš, da je tvoj prijatelj v hudi stiski zaradi neprijetnih občutkov, ga lahko spodbudiš in pospremiš do šolske svetovalne službe ali do profesorja, ki mu zaupaš. Vedno pa lahko tudi postaviš vprašanje in se zaupaš v naši spletni svetovalnici #tosemjaz. Zate je anonimno, odgovoril pa bo strokovnjak. 

Literatura:

Butler, G. (2016). Overcoming social anxiety and shyness: A self-help guide using cognitive behavioural techniques. Hachette UK.

Hosker, D. K., Elkins, R. M. in Potter, M. P. (2019). Promoting mental health and wellness in youth through physical activity, nutrition, and sleep. Child and Adolescent Psychiatric Clinics, 28(2), 171-193.