Skoči do osrednje vsebine

Telesna samopodoba in mediji

Avtor: dr. Metka Kuhar, komunikologinja

Na začetku 21. stoletja si je težko zamišljati svet brez množičnih medijev.

Knjige, revije, časopisi, radio, televizija in kino, plošče, kasete, video in pa seveda splet ter socialna omrežja. Takšne ali drugačne oblike množičnih medijev obvladujejo sodobno družbo, so odločilne za naše življenje in zagotavljajo informacije in zabavo ter ponujajo stereotipe, identitete in neskončne možnosti identifikacij. Mediji nenehno prikazujejo privlačna telesa. Hčerka, rojena po letu 1960, vidi dnevno več podob nedosegljivo lepih žensk v seksualnih pozah, kot jih je njena mama videla skozi celo puberteto. Zlasti splet, socialna omrežja, filmi, televizija, revije in oglasi dajejo lepoti gospodovalno navzočnost v naših življenjih in ob tem oblikujejo naš pogled na privlačnost. Mediji promovirajo prepričanje, da so privlačni, lepi ljudje bolj uspešni, samozavestni, bogati.

Med gledanjem televizije ali oglasov pa ne pomislimo, da modeli oz. igralci in igralke prebijejo pred fotografiranjem ali snemanjem po več ur z modnimi dizajnerji, profesionalnimi frizerji in vizažisti ter imajo ob tem neusmiljene dietne in vadbene programe. Idealno oblikovana telesa mladih, "mršavih" manekenk in mišičastih manekenov z naslovnic revij, oglasov in televizijskih ekranov so pogosto še kirurško popravljena, profesionalno fotografirana in za povrh računalniško obdelana! In taka telesa nam postavljajo standarde našega videza? Zares nezaslišano!

Predvsem mlade ženske so velika tarča industrije lepotnih izdelkov. Oglasi nam obljubljajo spremembo videza. Gre za primer popolne industrije: pri ljudeh ustvarjajo oz. ohranjajo problem (npr. celulit) - nenehno nezadovoljstvo s telesom - in jim nato ponujajo rešitve zanj. Zadnja stvar, ki jo industrija - navkljub svoji retoriki - želi, je, da bi dosegli fizično privlačnost enkrat za zmeraj. Potrošniški kapitalizem je zlato jamo našel tudi v moških potrošnikih, zato jih spodbuja, da trošijo vedno več denarja za lepotne pripomočke, kot so parfumi, kozmetika in oblačila, ter za vzdrževanje vitkosti in čilosti.