Skoči do osrednje vsebine

Kaj vse počnemo za lepši videz?

Avtor: dr. Metka Kuhar, komunikologinja

Videti je, da so sodobne ženske pripravljene iti ekstremno daleč, da bi popravile in spremenile svoje telo oz. da bi ustregle kulturnim zahtevam idealnega telesa. Poleg lepotnih postopkov, kot so uporaba kozmetike, urejanje las, nega telesa, ki jih pozna večina kultur, se jih mnogo odloča za stroge diete, ki izčrpavajo in slabijo organizem, zelo naporno vadbo, kozmetične operacije. Današnji lepotilni postopki se nam zdijo izvajanje svobodne volje. Novo perspektivo nam lahko odpre natančnejši vpogled v kitajski postopek povezovanja stopal v lotusov cvet in nošenje korzeta v viktorijanski dobi.

Na Kitajskem so ženskam povezovali stopala v lotusov cvet celo tisočletje, od desetega do dvajsetega stoletja našega štetja. Povezano stopalo je bilo dolgo največ 10 centimetrov, torej približno tretjino normalne velikosti ženskega stopala, kar so dosegli z lomljenjem stopal v otroštvu. Tudi pri korzetu gre podobno kot pri starodavni kitajski praksi za obliko zunanjega nadzora nad ženskimi telesi. Korzet je lahko stisnil pas celo na borih 35 centimetrov in onemogočal fizične aktivnosti in gibljivost, saj so se ženske v njih lahko premaknile največ 15 cm naenkrat. Krhek ženin pas je mož lahko zaobjel z dvema močnima rokama. Da bi dosegle zavidljivih manj kot 45 centimetrov, so si ženske tako tesno zategovale pas, pri tem pa so se nekaterim zdrobila rebra in zmečkali notranji organi.

S sodobne perspektive se nam zdijo očitno bolj boleče prakse drugih kultur in zgodovinskih obdobij, oddaljene in nenavadne, današnje telesne lepotne prakse (npr. stradanje) pa ne obravnavamo kot nenaravne. Pri tem pozabljamo, da vrat, podaljšan z medeninastimi obročki, oz. raztezanje ust s ploščicami, ali pa majhen nos, ki ga oblikuje plastični kirurg, oz. polnjenje prsi s silikonom, nimata sama po sebi naravne fizične vrednosti. Noben postopek lepotičenja ni sam po sebi bolj prijeten ali večvreden od drugega. Estetska vrednost je odvisna od pomena, ki mu ga pripisuje posamezna kultura, ne od narave samega postopka.

Sodobni najpogostejši telesni praksi - diete in vadba - pa lahko imata tudi pozitivne učinke na telo. Zdravo prehranjevanje in zmerna vadba prispevata k zdravju, energiji, vitalnosti, čilosti, lepoti, pa tudi samospoštovanju, pozitivni samobodobi, občutku samonadzora.

Črta, ki loči zdravo aktivnost od preokupiranosti z lastnim telesom in nezdrave obremenjenosti s težo, je zelo tanka.

Želja po privlačnem telesu ženske pogosto vodi do pomanjkljive prehrane, pretiranih diet, prekomerne vadbe in motenj hranjenja. Podobno lahko moška želja po idealnem mezomorfnem telesu vodi do neuravnoteženega prehranjevanja, do prekomerne vadbe in zlorabe steroidov. Na koncu lahko telo celo propade, če gre oseba v svoji želji po izboljšavah v ekstreme; podobno kot Narcis, ki se je ob pogledu v svojo zrcalno podobo v vodni gladini utopil.