Skoči do osrednje vsebine

Gibanje in narava – nekaj dobrega za dušo in telo

Avtor: Patricija Knez, dipl. psihologinja (UN)

Je tudi za teboj veliko sedenja pred zvezki? Morda čutiš utrujenost zaradi šolskih obveznosti in pritiskov? Počitnice ti prinašajo odlično priložnost, da narediš nekaj dobrega zase, tako za dušo kot telo. Po zaključenem šolskem letu je tudi prav, da si vzameš nekaj časa zase. Zakaj ne bi počitniškega časa izkoristil_a za izboljšanje svojega počutja in razpoloženja ter pridobil_a energijo za nove izzive?

Za dobro telesno in duševno počutje je ključnega pomena ravno gibanje. Ne le, da je pomembno za vzdrževanje zdravega telesa, ampak prispeva tudi k boljšemu razpoloženju. Pri telesnih dejavnostih, kot so hoja, tek ali kolesarjenje, se namreč spodbuja proizvodnja endorfinov, znanih tudi kot “hormoni sreče”. To pomeni, da se bomo po takšnih dejavnostih počutili bolj zadovoljni in polni energije. Tu se dobri učinki še ne zaključijo – redna telesna dejavnost pomaga tudi pri zmanjševanju občutkov tesnobnosti in žalosti, ki so lahko v mladostništvu kar pogosto prisotni. Redna vadba ti lahko tako pomaga, da se kasneje v novem šolskem letu lažje soočaš z izzivi in morebitnimi neprijetnimi občutki.

Če se le da, se gibaj v naravi. Preživljanje časa na prostem, še zlasti v naravnem okolju, občutno izboljša naše razpoloženje, zmanjša stres in poveča občutek sreče. Opaziš lahko, da se ti upočasni srčni utrip in telo postane bolj mirno. Narava nam pomaga, da se sprostimo in odklopimo od vsakodnevnih skrbi. Tudi ti lahko zdaj odklopiš misli od šole. Že 20 minut dnevnega sprehoda v naravi lahko izboljša tvojo pozornost, dobro počutje in splošno duševno zdravje.

Zato ti predlagamo nekaj idej, kako lahko izkoristiš prihajajoče počitnice:

 • 1. Kolesarjenje:

  1. Kolesarjenje:

   S prijatelji se podaj na kolesarski izlet. Tako boš aktiven_a in se boš obenem zabaval_a.

 • 2. Tek ali joga na prostem: 

  2. Tek ali joga na prostem: 

  Šport na svežem zraku je vedno dobra ideja. Tek po naravi ali joga v parku ti bosta pomagala, da se povežeš s sabo in napolniš z energijo.

 • 3. Sprehod v naravi: 

  3. Sprehod v naravi: 

  Če nisi navdušen_a nad hitrim in imaš raje umirjeno gibanje, poišči bližnji park, gozd ali hrib in se odpravi na sprehod. Opazuj okolico, poslušaj ptičje petje in se popolnoma sprosti.

 • 4. Pikinik:

  4. Pikinik:

  Organiziraj piknik v naravi s prijatelji. Prinesite zdravo hrano, igre in seveda dobro voljo! Takšne aktivnosti krepijo medosebne vezi in izboljšujejo socialno oporo.

Odločitev o vrsti dejavnosti je popolnoma tvoja in po svoji volji jo lahko prilagodiš. Važno je, da ti ustreza in se lahko ob njej sprostiš ter zabavaš.

Ne pozabi, da so počitnice idealna priložnost, ko lahko nekaj časa nameniš svojemu duševnemu zdravju. Narava nam ponuja nešteto možnosti, da se sprostimo, aktiviramo in napolnimo z novo energijo. Naj bodo te počitnice čas za ustvarjanje dobrih spominov in izboljšanje tvojega počutja.

Viri

Berman, M. G., Jonides, J. in Kaplan, S. (2008). The Cognitive Benefits of Interacting With Nature. Journal of Environmental Psychology, 29(2), 120-128. https://doi.org/10.1111/j.1467-9280.2008.02225.x

Bratman, G. N., Hamilton, J. P. in Daily, G. C. (2012). The impacts of nature experience on human cognitive function and mental health. Annals of the New York academy of sciences, 1249(1), 118-136. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2011.06400.x

Roberts, H., van Lissa, C., Hagedoorn, P., Kellar, I. in Helbich, M. (2022). The effect of short-term exposure to the natural environment on mental health: A systematic review and meta-analysis. Environmental Research, 194, 110874

Twohig-Bennett, C. in Jones, A. (2022). The health benefits of the great outdoors: A systematic review and meta-analysis of greenspace exposure and health outcomes. Environmental Research, 204, 112290.