Skoči do osrednje vsebine

Kako ravnati z živili v vročih poletnih dneh in na piknikih

Avtor: Irena Veninšek Perpar, dr. med., spec. epidemiologije in javnega zdravja, in Majda Pohar, dr. med., spec. higiene, Center za zdravstveno ekologijo, Nacionalni inštitut za javno zdravje

Poletje je tudi čas piknikov. Ali si pomislil, si pomislila, kako ravnati z živili v vročih poletnih dneh, da ne zboliš zaradi okužbe ali zastrupitve s hrano?

Zelo pomembno je, da je hrana, ki jo uživamo, varna. Zato v vročih poletnih dneh, ko so pogoji za razmnoževanje mikroorganizmov še ugodnejši, skrbno pazimo na ustrezno rokovanje z živili.

Da bi preprečili okužbe in zastrupitve z živili, moramo zagotoviti izvajanje osnovnih higienskih načel:

 • vzdrževanje higiene (osebna higiena, zlasti higiena rok; čiščenje delovnih površin, opreme in pribora; preprečevanje dostopa mrčesa in drugih živali do živil);
 • ločevanje živil (živila shranjujemo tako, da preprečimo onesnaženje ali celo navzkrižno onesnaženje živil – ločeno shranjujemo neočiščena od že očiščenih živil ter surova od že pripravljenih živil);
 • ustrezna toplotna obdelava živil (zagotovimo zadostno toplotno obdelavo živil ter zadostno pogrevanje predhodno pripravljene in ohlajene hrane);
 • shranjevanje živil pri ustrezni temperaturi (pripravljeno hrano čimprej porabimo; toplotno obdelana živila vzdržujemo na temperaturi 63 st. C ali pa jih po pripravi hitro ohladimo in shranjujemo na temperaturi pod 5 st. C oz. zamrznemo. Na sobni temperaturi jih ne shranjujemo več kot dve uri);
 • uporabljamo zdravstveno ustrezno pitno vodo in varne surovine.

V vročih poletnih dneh je potrebna še dodatna previdnost pri ravnanju s hitro pokvarljivimi živili. To so tvegana živila, ki v vseh fazah potrebujejo ustrezno temperaturno okolje (gotove jedi, meso, mesni izdelki, ribe, jajca in jajčne jedi, kreme, mleko in mlečni izdelki…).

Z živili moramo ustrezno ravnati od nakupa dalje. Čas prenosa oz. prevoza živil do doma naj bo čim krajši. Določena živila (vsi zamrznjeni izdelki, delikatesni izdelki, meso, ribe ...) je priporočljivo prenašati s hladilno torbo ali hladilno nakupovalno vrečo in jih doma čimprej shraniti v hladilnik oz. zamrzovalnik.

Pri shranjevanju živil v hladilniku je treba pravilno razporediti živila glede na vrsto živil, da  preprečimo navzkrižno onesnaženje živil ali medsebojni vpliv (npr. da se živila med seboj ne navzamejo vonja). Pomagamo si lahko z uporabo termometra za hladilnik – temperaturo v njem redno spremljamo, še posebej v poletnih mesecih.

Pozorni bodimo na pogoje shranjevanja, rok uporabe in način priprave živila, pri tem pa upoštevajmo navodila proizvajalca.

 

Na poletnih piknikih

Poletje je tudi čas piknikov, kjer moramo biti zaradi slabših higienskih pogojev in visokih temperatur okolja še previdnejši pri ravnanju z živili, da ne pride do okužb oz. zastrupitev z živili.

Da bodo živila na piknikih varna, upoštevaj naslednja priporočila:

 • Vsa hitro pokvarljiva živila shranjujemo v hladilniku, dokler jih ne transportiramo na mesto piknika. Z uporabo hladilnih torb za živila, ki jih prenesemo od doma ali trgovine do mesta piknika, vzdržujemo hladno verigo, ki je eden od pogojev za zagotavljanje varnih živil.
 • Poskrbimo, da surova živila ne pridejo v stik z živili, ki so že pripravljena za uživanje. Uporabljamo ločene hladilne torbe za surova živila, za gotova živila in pijačo. Hladilno torbo odpiramo sprotno in le, ko je potrebno. Postavljena naj bo v senci,  čim dlje od živali in drugih virov onesnaženja iz okolja. Ves pribor, oprema, posode za surova živila morajo biti ločeni od tistih za gotova živila (npr. ne uporabljamo istega pladnja ali krožnika, vilic ... za surovo in pečeno meso).
 • Zaželeno je, da imamo v bližini oziroma na mestu piknika na voljo dovolj tekoče pitne vode za umivanje rok, posode, pribora, delovnih površin … Če le-te ni, moramo s seboj vzeti ustrezno količino ustekleničene vode. Živila, predvsem sadje in zelenjavo, očistimo in operemo že doma.
 • Tudi v improviziranih pogojih - piknikih vzdržujemo higieno rok, pribora in opreme!
 • Roke si umijemo vedno, preden začnemo pripravljati živila, po vsakem stiku s surovimi živili, ko končamo z delom ... V kolikor ni na razpolago dovolj pitne vode, uporabljamo alkoholne robčke za enkratno uporabo.
 • Vsa živila, ki jih pripravljamo na žaru, morajo biti dovolj pečena tudi v sredini. Zunanji videz mesa, zažgana, pooglenela površina ni zagotovilo, da je meso v sredini dovolj pečeno. Premalo pečeno meso oz. mesni izdelki, ki so v sredini (npr. ob kosti) še rožnati ali krvavi, predstavljajo veliko tveganje za zdravje.
 • Gotova živila čim prej porabimo.
 • Ne shranjujmo živil v nevarnem temperaturnem območju (med 5 in 63 C). Če so bila živila shranjena v tem temperaturnem območju več kot dve uri, jih zavržemo.
 • Vsa živila pokrijemo, da preprečimo onesnaženje.

Zdaj veš, kako ravnati poleti z živili, da bodo varna in ti ne bodo zagrenila počitnic s kakšno neprijetno okužbo ali zastrupitvijo. Imej čudovite počitnice tudi z vidika varne hrane.