Skoči do osrednje vsebine

Sem žrtev spletnega nasilja. Kaj lahko storim?

Avtor: LOGOUT, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

Če si (postal/a) žrtev spletnega nasilja verjetno čutiš strah, žalost, jezo, sram ali občutke manjvrednosti. Morda za to, da si postal/a žrtev kriviš sebe. Vsi našteti občutki (in še nekateri drugi) so v takšnih situacijah običajni.

Morda so ljudje, ki te obkrožajo, opazili, da se zadnje čase obnašaš drugače. Morda jih skrbi sprememba v tvojem obnašanju, vendar ne vedo kako pristopiti. Zato povej drugim osebam (prijateljem, družini), kaj se je zgodilo. Ko boš spregovoril/a o tem, ti bo veliko lažje, oseba nasproti ti bo zelo verjetno ponudila prijazno besedo, nasvet, tolažbo ali topel objem.

Nisi sam/a, ne pozabi tega!

Zagotovo ti na pomoč lahko priskoči kateri od prijateljev, morda starejši brat ali sestra, morda kateri od staršev. Če je z bližnjimi podeliti pretežko, se obrni na šolsko svetovalko, ali anonimno pokliči na Tom telefon. Lahko oddaš anonimno prijavo na Spletno oko ali Logout.

Če je zadeva resna (kaznivo dejanje), ne čakaj s prijavo na policijo. Naj te ne bo strah, na drugi strani se bo javil prijazen gospod ali gospa, ki ti bo zagotovo znal/a pomagati.

Več o tem, kaj storiti, najdeš na članku Kaj storiti, če doživim kaj neprijetnega na spletu?.