Skoči do osrednje vsebine

Oblike spletnega nasilja

Avtor: LOGOUT, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

Kaj vse je spletno nasilje?

Spletno nasilje ima veliko oblik in se ga včasih morda niti ne zavedamo, saj smo v kulturi uporabe spleta navajeni takšnih in drugačnih načinov komunikacije. V kolikor se ti na spletu zgodi kaj od sledečega, si deležen spletnega nasilja. Poglej si, kako lahko v tem primeru ukrepaš.

Žalitve: Pošiljanje žaljivih sporočil. Žaljiva sporočila lahko prejmeš preko komentarjev na javnih objavah ali v obliki neposrednih sporočil. (KZ-1: 158. člen - Razžalitev; 160. člen - Žaljiva obdolžitev)

Nadlegovanje: Nenehno/zelo pogosto pošiljanje zlonamernih sporočil. (KZ-1: 134.a člen - Zalezovanje)

Obrekovanje: Pošiljanje neresničnih informacij ali montiranih fotografij o nekom. Čeprav se ti morda zdi, da si se z ustvarjanjem norčavih memov s fotografijami želel samo pošaliti, se lahko oseba, ki je v memu upodobljena, počuti osramočeno in ponižano, še posebej, če si uporabil njeno fotografijo brez vedenja ali privolitve. (KZ-1: 159. člen - Obrekovanje; 161. člen - Opravljanje)

Prevzemanje identitete ali lažni profili na družbenih omrežjih: Kadar druga oseba naredi spletni profil s tvojo sliko ali v tvojem imenu, je s tem posegla v tvojo zasebnost. Skozi lažne profile lahko žali tvoje prijatelje, objavlja neprimerne komentarje in spodbuja k širjenju neresničnih vsebin. (KZ-1: 143. člen - Zloraba osebnih podatkov)

Razkrivanje zasebnosti: Objavljanje zelo osebnih podatkov ali skrivnosti neke osebe. Fotografiranje in snemanje ter objavljanje posnetkov osebe brez njenega dovoljenja je poseg v zasebnost in po zakonu celo kaznivo dejanje. Prav tako je prepovedano deljenje intimnih posnetkov, kot je na primer objavljanje, prepošiljanje ali deljenje golih fotografij osebe. Kot zlorabe zasebnosti štejemo tudi krajo gesel, vdiranje v profile (račune) ter pridobivanje osebnih podatkov neke osebe na spletu in njihovo razkrivanje (doxing). (KZ-1: 143. člen - Zloraba osebnih podatkov; 140. člen - Nedovoljena objava zasebnih pisanj)

Izključitev: Namerno izključevanje nekoga iz spletne skupine prijateljev. Če sošolcu namenoma preprečiš vstop v skupino, v katero je vključen cel razred, ter se v skupini o tem sošolcu celo pogovarjate ali se iz njega norčujete, je to izvajanje spletnega nasilja.

Javno ponižanje: Javno branje sporočil drugih oseb. (KZ-1: 18. poglavje - Kazniva dejanja zoper čast in dobro ime)

Grožnje: O življenju ali varnosti. Tudi grožnje z objavo slik/posnetkov/sporočil v zameno za denar ali dodatno intimno gradivo. (KZ - 1: 135. člen - Grožnja)

Trolanje (ang. trolling): Predstavlja dejavnost, pri kateri spletni nasilež pošilja provokativna sporočila, postavlja sporna vprašanja ali objavlja določene neprimerne vsebine, s katerimi želi pri drugih spodbuditi (negativen) čustveni odziv, spor ali jih odvrniti od osnovne teme. Običajno izgledajo kot žalitve, neprimerne šale ali grožnje.

Grooming: Ko odrasle osebe navezujejo stike preko spleta z otroci ali mladostniki, njihov namen pa je spolna zloraba. V kazenskem zakoniku (KZ) je zapisano takole - pridobivanje oseb, mlajših od 15 let, za spolne namene z uporabo informacijskih in komunikacijskih tehnologij (KZ-1: 173.a člen).

Izsiljevanje z intimnimi posnetki (ang. sextortion = sex + extortion)Predstavlja dejavnost spletnega izsiljevalca, ko z našimi intimnimi slikami, ki smo jih poslali sami ali jih je izsiljevalec sam pridobil, od nas zahteva določeno korist, kot so nove intimne slike ali denar. Več najdeš na: Izsiljevanje z intimnimi fotografijami.

Neupravičeno slikovno snemanje: Če nas je oseba slikala ali posnela in od nas predhodno ni dobila soglasja oziroma privolitve, da nas lahko slika ali posname je storila kaznivo dejanje (KZ-1: 138. člen).

Kot vidiš, ima spletno nasilje mnogo oblik, prav vse pa so lahko za žrtev zelo škodljive. Pojavlja se lahko na različnih platformah, kot so forumi, družbena omrežja in videoigre - pogosto tovrstno okolje označimo za toksično.

Če pri sebi opaziš, da ti nekdo na spletu počne nekaj, ob čemer ti je neprijetno, je to lahko znak, da doživljaš eno izmed oblik spletnega nasilja. Zelo pogoste posledice za žrtev so občutki krivde, sramu in ponižanosti.

Spletno nasilje pa lahko vodi tudi do negativnih posledic za storilca. Če sam izvajaš spletno nasilje, s tem početjem prenehaj, saj s tem ne škoduješ le drugi osebi, ampak tudi sebi. Spletno nasilje je kaznivo dejanje, kateremu lahko sledi kazenski pregon (policija, sodišče) in izključitev iz šole. Slej kot prej pa moraš za svoja dejanja tudi prevzeti odgovornost in sprejeti posledice (npr. čustvene, pravne).