Skoči do osrednje vsebine

Nakupi v igrah, mikrotransakcije, lootboxi in skini

Avtor: LOGOUT, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

»V video igrah sem porabil že kar nekaj denarja.«

Video igre danes omogočajo, da v njih s pravim denarjem kupimo razne kozmetične dodatke ali bonuse za izboljšavo svojega lika. Ti dodatki pa so v nekaterih igrah dosegljivi zgolj skozi mehaniko nakupa tako imenovanih Lootbox, pri katerih ne vemo kaj bomo v njih dobili.

Če igra vsebino ponuja skozi sistem naključnih škatel presenečenja potem se moramo zavedati, da so možnosti, da v njih dobimo ravno lik, ki ga želimo, pogosto izredno majhne, tudi manj kot 1%. Nekatere igre lahko od nas zahtevajo tudi po več sto ali tisoč evrov in še vedno nimamo zagotovila, da bomo odklenili vso želeno vsebino. Pri igrah, ki vsebujejo Lootboxe, moramo zato biti previdni, koliko denarja bomo v njih vložili.

Če pri sebi opazimo, da v igro vlagamo veliko denarja, mogoče celo večji ali celoten del svojih prihodkov (žepnina, plača, prihranki…), potem je dobro, da svojo porabo denarja premislimo in po potrebi omejimo.

V igrah se nam lahko tudi zgodi, da nam zaradi neprimernega obnašanja zaprejo račun. Če se nam to zgodi, potem izgubimo tudi vso svojo zbirko skinov, dodatkov ali herojev, ki smo jih uspeli odkleniti (z denarjem ali časom). Naše vedenje med igranjem ima lahko torej tudi finančne posledice.