Skoči do osrednje vsebine

Katere fotografije so primerne za objavo na spletu?

Avtor: LOGOUT, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

“Bi obesil svojo fotografijo na oglasno desko v šoli? Če je odgovor ne, potem je tudi na spletu ne objavljaj.”

Za družbena omrežja je značilno, da nas vabijo k objavljanju in izmenjevanju fotografij, ki prikazujejo nas in ljudi, s katerimi se družimo, posebne dogodke, ki smo se jih udeležili ali druge aktivnosti, s katerimi se ukvarjamo.

Tudi pri objavljanju fotografij je dobro upoštevati nekaj načel, ki nam pomagajo, da se izognemo neprijetnim situacijam, kot je npr. to, da se naša fotografija nenadzorovano razširi po spletu ali, da fotografije z neprimerno vsebino pridejo do naših staršev ter učiteljev.

Preden objaviš svojo fotografijo ali posnetek, premisli, če jo res želiš imeti na spletu, vsem vidno in na očeh. Lahko si pomagaš tako, da se vprašaš, ali bi to fotografijo upal obesiti na oglasno desko v šoli. Če je odgovor DA, je fotografija verjetno primerna za objavo. Če je odgovor NE, potem je tudi na spletu ne objavljaj, saj bo tam dostopna še večjemu številu ljudi, poleg tega nikoli ne moreš vedeti, kdo vse jo bo videl ali celo delil naprej. Neprimerne so fotografije s spolno vsebino, intimne fotografije, fotografije na katerih je prikazana kakršna koli oblika nasilja, fotografije na katerih je vidna uporaba cigaret, alkohola in prepovedanih substanc (marihuana, droge) in podobne.

Tudi fotografija je osebni podatek, če je posameznik na njej določljiv oz. prepoznaven, če je na sliki jasno razviden, če ob sliki zapišemo njegovo ime, kraj ali ime dogodka ali če je fotografija objavljena v internem omrežju, kjer se člani med seboj dobro poznajo, saj je tako oseba na fotografiji hitro prepoznana. Skozi svoje slike lahko tudi nenamerno podeliš informacije o svojem nahajališču. Nepridipravi lahko te informacije izkoristijo sebi v prid.

Tvoja slika je tvoj osebni podatek. Imaš pa tudi pravico do zasebnosti in varovanja teh podatkov. Ker vsaka pravica prinese tudi dolžnosti, pomeni, da moramo pridobiti soglasje, če želimo poseči v zasebnost druge osebe.

Povedano po "domače":

  • Preden osebo slikamo moramo NUJNO vprašati za dovoljenje.
  • Preden objavimo sliko osebe, moramo NUJNO vprašati za dovoljenje.

V kolikor tega ne storimo (če posegamo v zasebnost drugih), smo storili kaznivo dejanje, ki je opredeljeno v 138. členu KZ-1 in se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom.

Ni čisto enako, a podobno. Ker bodo slike ostale na spletu dlje časa, verjetno ne želiš imeti slik, kjer si v kopalkah ali pomanjkljivo oblečen/a, se igraš z igračami za majhne otroke, itd.

Zato, če ti ni všeč, te je sram ali ti je neprijetno, ko tvoji družinski člani objavljajo slike na splet, to jasno povej in naslovi.

Povej:

  • zakaj ne želiš teh slik na spletu;
  • da imaš pravico odločati o svoji prihodnosti (o tem kaj bo objavljeno);
  • da njihovo objavljanje tvojih slik pri tebi sproža neprijetne občutke;
  • da te pred objavo slik o tem povprašajo in objavijo le, če ti s tem soglašaš.