Skoči do osrednje vsebine

Kako lahko ravnam, da bom na spletu varen?

Avtor: LOGOUT, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

Čeprav splet verjetno uporabljaš vsak dan in se ti zdi, da poznaš vse njegove plati, bodi vseeno pozoren na določene pasti.

Če splet uporabljaš vsak dan, ker komuniciraš s prijatelji, iščeš nove informacije, bereš novice ali igraš igre, se ti verjetno zdi, da ga že kar dobro obvladaš in da te nič ne more presenetiti. Ampak pasti spleta so ravno v tem, da imamo lažni občutek varnosti, ker vsebine poznamo in se z njimi vsak dan srečujemo.

Zavedaj se, da nimajo vse osebe na spletu vedno najboljših namenov. Zato poskrbi, da bo tvoja uporaba spleta kar se da varna, ter se tako izogni morebitnim zlorabam ljudi na spletu, ki bi ti želeli škodovati.

  • Preden objaviš svojo fotografijo ali posnetek, premisli, če jo res želiš imeti na spletu, vsem vidno in na očeh. Preden objaviš fotografijo ali posnetek druge osebe, vedno vprašaj za dovoljenje.
  • Poskrbi za svoj spletni ugled. Ko boš čez 10 let imel svoj prvi razgovor za službo, verjetno ne želiš, da tvoj potencialni delodajalec na spletu najde neprimerne fotografije iz mladostniških let.
  • Na družbenih omrežjih uporabljaj vzdevek. Preveri tudi nastavitve zasebnosti, ki jih ponujajo družbena omrežja. Verjetno ni potrebe, da tvoje fotografije ali objave vidi vsak posameznik, ki naključno naleti na tvoj profil, ampak jih raje deli samo s svojimi prijatelji.
  • Aplikacij z gesli ne uporabljaj na javno dostopnih digitalnih napravah (npr. v knjižnici ali šoli). Tako se lahko zavaruješ pred vdorom v tvoj profil.

Veliko lahko narediš sam s preventivnimi ukrepi, ki so čisto preprosti in ne vzamejo veliko časa, hkrati pa te lahko zelo dobro zavarujejo na spletu. Nekaj teh napotkov si lahko prebereš spodaj. Vseeno pa se pozanimaj tudi, kako ukrepati, če se ti na spletu zgodi kaj neprijetnega.

Nekaj napotkov, kako varno uporabljati internet.

  • Ustrezno zaščiti digitalne naprave, ki jih uporabljaš, s protivirusnimi programi, požarnim zidom ipd. ter jih redno posodabljaj.
  • Previdno z deljenjem svojih osebnih podatkov (domači naslov, telefonska številka…) na spletu. Osebnih podatkov drugih oseb na spletu na objavljaj.
  • Ne objavljaj svojih intimnih fotografij ali fotografij drugih oseb brez njihove privolitve.
  • Uporabljaj varna (zapletena) gesla, pogosto jih menjaj in jih ne zaupaj niti najboljšemu prijatelju ter fantu ali punci. Prav tako ne zahtevaj od drugih, da v znak prijateljstva delijo svoja gesla.
  • Spoštuj pravila spletnega bontona. Nasilje, nadlegovanje in žaljivi govor so tudi na internetu nedopustni.
  • Ne srečuj se z neznanci s spleta in tudi na spletu zelo previdno komuniciraj z ljudmi, ki jih ne poznaš v živo.
  • Občasno opravi preizkuse zasebnosti na spletu, preveri svoje nastavitve, poguglaj se in opazuj svoje profile kot nekdo drug.
  • Poišči pomoč (pri starših, v šoli ipd.), če te kdo nadleguje ali če naletiš na neprimerno vsebino na spletu.

Viri:

Safe.si. - Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav,