Skoči do osrednje vsebine

Kako družbena omrežja vplivajo na moje počutje?

Avtor: LOGOUT, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

“Vsi ostali imajo tako zanimiva življenja. Ko bi le tudi moje bilo takšno!”

Ko spremljamo družbena omrežja drugih, se nam lahko zazdi, da se vsem okoli nas dogajajo nadvse zanimive in zabavne stvari. Pari hodijo na potovanja, fantje nosijo lepa oblačila, punce imajo popolni make-up, vsi pa imajo pod svojimi fotografijami na stotine všečkov in komentarjev s strani oseb, ki jih občudujejo. Ko bi le tudi jaz bil/a tak/a!

Ljudje imamo potrebo po tem, da se primerjamo z drugimi. Primerjamo naša telesa, družine, sposobnosti, stvari, da bi se počutili uveljavljene v družbi. A pretirano primerjanje vodi do ravno nasprotnega učinka. Ker pasivno spremljamo druge, za katere se nam zdi, da se jim godi boljše od nas, se postopoma začnemo počutiti vedno slabše, lahko pa to negativno vpliva tudi na našo samopodobo.

 

Reši in preveri!

Svojo samopodobo na spletu lahko izboljšaš s pomočjo delovnega lista Samopodoba na spletu.

Potrebno se je zavedati, da ljudje na svojih družbenih omrežjih objavljajo samo svoje najlepše in najboljše trenutke. Fotografije, ki jih delijo, so samo en majhen delček njihovega življenja, ki si ga seveda želijo prikazati v najboljši možni luči. In s tem ni nič narobe. Ne sme pa to postati naš ideal, saj takšen prikaz življenja ni resničen. Vsi imamo kdaj slabe dni, vsi delamo napake, nihče ne izgleda popolno. Družbena omrežja tega ‘negativnega’ in ‘ne tako popolnega’ dela našega življenja samo ne pokažejo.

Vsi imamo kdaj slabe dni, vsi delamo napake, nihče ne izgleda popolno. Družbena omrežja tega ‘negativnega’ in ‘ne tako popolnega’ dela našega življenja samo ne pokažejo.

V povezavi z družbenimi omrežji se lahko pojavljajo strahovi različnih oblik in intenzitet. Tesnoba, ki jo lahko doživljamo ob pregledovanju in spremljanju družbenih omrežij drugih, ima celo svoje ime - FOMO (Fear Of Missing Out) ali strah pred zamujenimi priložnostmi. FOMO se pojavi takrat, ko smo zaskrbljeni, da bomo zamudili kakšne prijetne družbene dogodke, zato nenehno spremljamo družbena omrežja in želimo biti konstantno vključeni tudi v dogodke, ki jih doživljajo drugi - prijatelji, znanci ali pa popolni tujci iz spleta. Ta potreba po stalni povezanosti na družbena omrežja pa je lahko nevarna tudi za razvoj zasvojenosti.

Reši in preveri!

Z delovnim listom Ali sem zasvojen z družbenimi omrežji? lahko preveriš, če je tvoj obisk družbenih omrežij tvegan.