Skoči do osrednje vsebine

Intimne fotografije (nudes)

Avtor: LOGOUT, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta

“Send nudes?”

“Prejela sem intimno fotografijo. Kaj sedaj?”

Če ti je nekdo poslal intimno fotografijo neke tretje osebe, lahko gre za zlorabo in več kaznivih dejanj. Zato posnetka ali fotografije v nobenem primeru ne pošiljaj naprej, saj s tem tudi ti storiš kaznivo dejanje in dodatno zlorabiš osebo na fotografiji!
Nemudoma povej staršem ali drugi odrasli osebi, ki ji zaupaš. Morda boste morali zadevo prijaviti policiji.
Tudi, če ti je oseba poslala svojo intimno fotografijo, spoštuj njeno zasebnost in slike ne deli naprej. Če takšne fotografije nisi želel prejeti in ti je ob njej neprijetno, osebi jasno povej, da takih slik ne želiš prejemati. V tem primeru gre za spolno nadlegovanje in če tega ne bo upoštevala, nujno povej odrasli osebi in prijavi zlorabo.
Po razrešitvi neprijetne situacije sliko izbriši. Če jo ohraniš na telefonu, lahko po pomoti ali kako drugače postane javna (npr. če ti kdo vdre v telefon) ter povzroči ogromno škodo.

Pri odločanju v primeru, da si prejel intimno fotografijo, si lahko pomagaš z Drevesom odločanja.

Preizkušanje in eksperimentiranje v najstniških letih je normalen del razvoja. Vendar pa je pri tem potrebno biti zelo previden, saj na spletu nikoli ne moremo zagotovo vedeti, ali nam je zagotovljena zasebnost, ki jo želimo.

Pomembno se je zavedati, da kakor hitro fotografijo pošlješ nekomu drugemu, je izven tvojega nadzora, kaj se bo z njo zgodilo. Tudi če se ti zdi, da fantu ali punci lahko zaupaš, nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi v prihodnosti. Kaj se lahko zgodi, če mu/ji kdo ukrade telefon? Ali pa ga izgubi? Kaj se lahko zgodi, če se spreta in razideta? Tudi na omrežjih kot je Snapchat, kjer naj bi bila fotografija vidna samo nekaj sekund, lahko oseba naredi posnetek zaslona in si s tem za zmeraj pridobi fotografijo. V tem primeru se lahko tvoja intimna fotografija razširi na spletu in postane vidna prijateljem, sošolcem, družini, popolnim neznancem. Tega pa si v resnici noben ne želi.

V vsakem primeru ne pusti, da kdo nate pritiska ali te izsiljuje. Pravico imaš, da se sam/a odločiš, kaj želiš in česa ne želiš deliti z drugimi. Če partner/ka ne spoštuje tvoje odločitve, zagotovo ni vreden tvojega zaupanja. Odločitev je vedno tvoja in odloči se tako, kot sam/a misliš da je prav zate.

Drugih nikoli ne prosi ali od njih zahtevaj, da ti pošljejo svoje intimne fotografije. S tem lahko osebo spraviš v neprijeten položaj, saj želiš, da stori nekaj, kar sama ne želi narediti. Izmenjava intimnih fotografij ni znak ljubezni. Ljubezen se namreč izkazuje skozi razumevanje druge osebe in spoštovanje njenih želja in zasebnosti. V kolikor druga oseba ne želi poslati intimnih fotografij, to željo upoštevaj in na osebo ne pritiskaj.

Viri in literatura:

Drevo odločanja - povzeto po Safe.si. - Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav, dostopno na povezavi: https://safe.si/gradiva/drevesa-odlocanja/drevo-odlocanja-prejel-a-si-golo-fotografijo-nekoga-kaj-sedaj