Skoči do osrednje vsebine

Družina, prijatelji in vrstniki

Odnosi s starši, prijatelji in vrstniki, predstavljajo središče otrokovega in mladostnikovega sveta. V obdobju odraščanja se spremenijo tako po kakovosti kot po količini. V odnosih s starši si želiš osamosvojitve in manj nadzora, sprašuješ se zakaj mi ne zaupajo, zakaj spet težijo, zakaj vsem pustijo, samo meni ne,... Z vrstniki in prijatelji se odnosi krepijo, poglabljajo, pripadnost skupini se veča, pojavijo pa se tudi nesoglasja in razočaranja. Le ta lahko vodijo tudi do različnih oblik nasilja. Odnos je igra med vsaj dvema osebama. O tem, kako jo odigrati v korist obeh ali vseh, si preberi tukaj.

Članki

 • Kako se postaviš zase, ko nate pritiskajo vrstniki

  Zamisli si, da moraš oddati zahtevno šolsko nalogo, imaš polne roke dela in zapolnjen urnik. Prijatelj te zadnji trenutek prosi za pomoč pri svojem projektu in ti da vedeti, da ti bo zameril, če ga zavrneš. Želiš reči ne, saj ti bo le tako uspelo oddati nalogo, a hkrati nočeš ogroziti odnosa in izpasti kot slab prijatelj, slaba prijateljica. Kaj bi v tem scenariju storil_a?

 • Kakšen vpliv imajo (nate) spolni stereotipi?

  Bolj kot smo osveščeni o spolnih stereotipih in njihovih vplivih, lažje bomo v življenju sledili lastnim vizijam, željam, ciljem ter osebnim prepričanjem o tem, kdo smo in kdo želimo biti.

 • On-line odnosi

  Spletna socialna omrežja, npr. Snapchat, Instagram, Tik Tok, Messenger itd. nam tako omogočajo, da lahko vzpostavimo odnos z ljudmi, ki jih prej še nikoli nismo spoznali v živo.

 • "Če vsi drugi to počnejo, moram tudi jaz" ali o vplivu vrstnikov

  Tvoji vrstniki – sošolci in sošolke, prijatelji in prijateljice, so zelo pomemben del tvojega življenja. Z nekaterimi izmed njih preživiš veliko časa.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje