Skoči do osrednje vsebine

On-line odnosi

Avtor: Živa Pirc, dipl. psih. (UN)

Prijateljstva običajno gradimo na bližini, skupnih dejavnostih ali skupnih življenjskih dogodkih. Spletna prijateljstva oz. odnosi pa so si podobni po tem, da se običajno razvijejo v spletnih okoljih, npr. v klepetalnicah, med igranjem videoiger ali na socialnih omrežjih – glede na interese in dejavnosti, ki so nam skupne in nas zanimajo. Ne vključujejo pa komponente bližine, npr. spletnega prijatelja ne moremo objeti ali po šoli iti skupaj na sladoled.

Pri spletnem prijateljstvu nas tako skupen interes, npr. zanimanje za risanje, kljub odsotnosti neposredne bližine zbliža in nas poveže na način, da imamo občutek, da osebo poznamo že dlje časa in ji lahko zaupamo. Spletna socialna omrežja, npr. Snapchat, Instagram, Tik Tok, Messenger itd. nam tako omogočajo, da lahko vzpostavimo odnos z ljudmi, ki jih prej še nikoli nismo spoznali v živo. To ima veliko prednosti, saj se lahko povežemo z ljudmi, ki so na drugi strani planeta ali pa spoznamo ljudi iz svojega kraja, ki jih drugače najbrž ne bi. Še posebej nam druženje preko spleta lahko olajša življenje, ko do svojih prijateljev, npr. iz šole ne moremo dostopati v živo ali pa so oni daleč stran in lahko druženje prestavimo v spletno okolje.

 

Vseeno pa je pri spoznavanju preko spleta in v aplikacijah potrebna dodatna previdnost, saj se nekateri ljudje pretvarjajo, da so nekaj, kar niso. Lahko lažejo, manipulirajo, zapeljujejo ali pa izsiljujejo. S tem, da se pretvarjajo, da so naši prijatelji, nas lahko prepričajo, da naredimo stvari, ki jih drugače ne bi. To lahko vodi v spletno nadlegovanje (več o tem preberi tukaj).

Ne pozabi

Pomembno je, da ne zaupaš nikomur, dokler ga bolje ne spoznaš in si prepričan/a v njegovo/njeno identiteto.

Če ti ob pogovoru ni prijetno ali pa se ne počutiš dobro, to povej. Prekini pogovor in naredi zaslonsko sliko (»screenshot«), v primeru da bi to potreboval/a kasneje ob prijavi. Pogovor oz. odnos lahko prekineš tudi na način, da osebo blokiraš ali pa jo zaradi neprimernih vsebin prijaviš že v aplikaciji. O tem obvesti tudi odraslo osebo, ki ji zaupaš, da lahko skupaj prijavita osebo, če bi bilo to potrebno.

 

V spodnji infografiki so prikazani nasveti, kaj storiti v primeru, da si spoznal/a osebo na spletu, ki je ne poznaš, vendar se želiš z njo oz. njim srečati v živo.

Spletni odnosi ne morejo popolnoma nadomestiti odnosov, ki jih imamo v živo, saj ne vključujejo socialne in čustvene komponente, ki je pomembna za naš razvoj in napredek. Vseeno pa so lahko del našega življenja, če smo pri tem previdni in se zavedamo pasti.

Za več informacij in nasvetov o varni rabi interneta obišči www.safe.si, še več informacij o uporabi digitalnih zaslonov in socialnih omrežij pa najdeš v rubriki Jaz na spletu.

Viri in literatura:

Hassan, G., Brouillette-Alarie, S., Alava, S., Frau-Meigs, D., Lavoie, L., Fetiu, A., Varela W., Borokhovski, E., Venkatesh, V., Rousseau, C. in Sieckelinck, S. (2018). Exposure to Extremist Online Content Could Lead to Violent Radicalization:A Systematic Review of Empirical Evidence. International Journal of Developmental Science, 12(7), 1–18. doi:10.3233/dev-170233

Peter, J., Valkenburg, P. M. in Schouten, A. P. (2005). Developing a Model of Adolescent Friendship Formation on the Internet. CyberPsychology & Behavior, 8(5), 423–430. doi:10.1089/cpb.2005.8.423

Safe. (b.d.). https:/www.safe.si

Yau, J.C. in Reich, S.M. (2018). Are the Qualities of Adolescents’ Offline Friendships Present in Digital Interactions?. Adolescent Research Review, 3(3), 339–355. doi: 10.1007/s40894-017-0059-y