Oblike spletnega nasilja

Kaj vse je spletno nasilje?

Spletno nasilje ima veliko oblik in se ga včasih morda niti ne zavedaš, saj smo v kulturi uporabe spleta navajeni takšnih in drugačnih načinov komunikacije. V kolikor se ti na spletu zgodi kaj od sledečega, si deležen spletnega nasilja. Poglej si, kako lahko v tem primeru ukrepaš.

  • Žalitve: Pošiljanje žaljivih sporočil. Žaljiva sporočila lahko prejmeš preko komentarjev na javnih objavah ali v obliki neposrednih sporočil.
  • Nadlegovanje: Nenehno/zelo pogosto pošiljanje zlonamernih sporočil.
  • Obrekovanje: Pošiljanje neresničnih informacij ali montiranih fotografij o nekom. Čeprav se ti morda zdi, da si se z ustvarjanjem norčavih memov s fotografijami želel samo pošaliti, se lahko oseba, ki je v memu upodobljena, počuti osramočeno in ponižano, še posebej, če si uporabil njeno fotografijo brez vedenja ali privolitve.
  • Prevzemanje identitete: Pošiljanje sporočil ali slik v imenu druge osebe.
  • Lažni profili na družbenih omrežjih: Kadar druga oseba naredi spletni profil s tvojo sliko ali v tvojem imenu, je s tem posegla v tvojo zasebnost. Skozi lažne profile lahko žali tvoje prijatelje, objavlja neprimerne komentarje in spodbuja k širjenju neresničnih vsebin.
  • Razkrivanje zasebnosti: Objavljanje zelo osebnih podatkov ali skrivnosti neke osebe. Fotografiranje in snemanje ter objavljanje posnetkov osebe brez njenega dovoljenja je poseg v zasebnost in po zakonu celo kaznivo dejanje. Prav tako je prepovedano deljenje intimnih posnetkov, kot je na primer objavljanje, prepošiljanje ali deljenje golih fotografij osebe. Kot zlorabe zasebnosti štejemo tudi krajo gesel, vdiranje v profile (račune) ter pridobivanje osebnih podatkov neke osebe na spletu in njihovo razkrivanje (doxing).
  • Izključitev: Namerno izključevanje nekoga iz spletne skupine prijateljev. Če sošolcu namenoma preprečiš vstop v skupino, v katero je vključen cel razred, ter se v skupini o tem sošolcu celo pogovarjate ali se iz njega norčujete, je to izvajanje spletnega nasilja.
  • Javno ponižanje: Javno branje, posredovanje ali norčevanje iz sporočil drugih oseb.
  • Grožnje: O življenju ali varnosti. Tudi grožnje z objavo slik/posnetkov/sporočil v zameno za denar ali dodatno intimno gradivo.

Kot vidiš, ima spletno nasilje mnogo oblik, prav vse pa so lahko za žrtev zelo škodljive. Če pri sebi opaziš, da ti je določeno početje na spletu neprijetno, je to lahko znak, da doživljaš eno izmed oblik spletnega nasilja. Zelo pogoste posledice za žrtev so občutki krivde, sramu in ponižanosti.

Spletno nasilje pa lahko vodi tudi do negativnih posledic za storilca. Če sam izvajaš spletno nasilje, s tem početjem prenehaj, saj s tem ne škoduješ le drugi osebi, ampak tudi sebi. Spletno nasilje je kaznivo dejanje, kateremu lahko sledi kazenski pregon (policija, sodišče) in izključitev iz šole. Slej kot prej pa moraš za svoja dejanja tudi prevzeti odgovornost in sprejeti posledice (npr. čustvene, pravne).

Natisni